Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdesperowana mama 28

Problemy z dzieckiem.

Polecane posty

Mój syn skończył 9 miesięcy. Od jakiegoś tygodnia sprawia wielkie problemy w nocy, nie chce zasnąć, budzi się co chwila i dostaje pierś bo nic innego nie działa, głaskanie tulenie, kołysanie próbowałam podawać mu butelkę z herbatką ale też nic. Chciałabym nauczyć go spania we własnym łóżeczku ale przez te pobudki nie ma to najmniejszego sensu. Również chciałabym oduczyć go jedzenia w nocy, ale na prawdę już nie mam pojęcia jak się za to zabrać skoro nie chce pić z butelki (w ciągu dnia karmię go mm) jak czekam z podaniem piersi za długo to siada, rozbudza się i potem jest znowu godzinne albo i dłuższe usypianie. Dodam że problem z pobudkami zaczął się nie dawno i to ich w pierwszej kolejności chcę oduczyć dziecka lub chociaż oduczyć jedzenia. Następnie chcę aby sam zasypiał we własnym łóżeczku. Macie jakieś rady. Proszę o pomoc.

Gość gość
kaszkę na noc ? i konsekwencja

Trudno jest być konsekwentną gdy dziecko płacze :/

Gość gość
niby tak ale ulegając i biorąc jej do swojego łóżka jedynie utrwalasz schemat

Tzn on od małego śpi z nami. Niedawno chciałam przestawić go z piersi na mm w nocy miałam zamiar podawać herbatę i gdy już się przyzwyczai do nie jedzenia w nocy miałam zamiar nauczyć go spania w łóżeczku. I o ile w ciągu dnia udało mi się go nauczyć picia z butelki to w nocy nie chce nic innego poza cycem. Później dopiero zaczęły się te problemy z pobudkami. Wiem że do puki nie nauczy się przesypiania nocy lub zaspokajania potrzeb z butelki nie mam możliwości usypiania go we własnym łóżeczku po pierwsze dlatego że jak dam mu pierś a później przełożę gdy już będzie spał to się obudzi a po drugie ja sama nie mogę też co pół godziny wyciągać karmić czekać aż się naje odkładać itp ponieważ mąż pracuje w delegacji jest tylko na weekendy nie ma mi kto pomóc z małym i w ciągu dnia muszę również funkcjonować tym bardziej że syn jest bardzo żywiołowy.

Gość gość
daj spokój będziesz szkolić takie małe dziecko. co z tego że ty byś chciała? zostałas matką, skończyło sie spanie całonocne :)

Gość gość
Nie chodzi o to żeby spał całą noc a o to żeby nie jadł już w nocy i spał we własnym. Ja też nie muszę spać całą ale budzenie się co godzinę - pół i czuwanie nie jest wskazane ani dla mnie ani dla niego ponieważ tylko ja się nim zajmuję a jak człowiek nie wyspany to i nie w humorze i bez energii. Chcę żeby nauczył się w nocy picia żebym potem jak będzie spał w swoim łóżeczku mogła mu ją dać bez konieczności wyjmowania go i rozbudzania. Dodam że nie znam przyczyny jego nagłych pobudek. Myślałam że to zęby i nawet kupiłam żel który poleciła mi pani w aptece jednak wcale nie pomógł.

Tak na prawdę chodzi mi tylko o jego bezpieczeństwo ponieważ mi to wszystko aż tak nie przeszkadza jednak niestety muszę go nauczyć spania w swoim łóżeczku ponieważ boje się że z mojego w końcu spadnie oczywiście stosuje środki ostrożności żeby tak się nie stało jednak od budzi się o różnych godzinach i lubi sobie pospacerować po łóżku gdy wstanie zawsze się wtedy budzę i ogólnie do krawędzi nie ma dostępu ale nigdy tak na prawdę nic nie wiadomo.

Gość gość
a lozeczko malucha masz w swojej sypialni? może ustaw na początek lozeczko obok swojego, tak na wyciagniecie reki- abys mogla glaskac po glowce, podac smoczek czy picie bez calkowitego wybudzania się i wstawania) mój syn od samego początku tak spal i gdy tylko nie potrzebowal nocnego karmienia przenieslismy lozeczko z malym do jego pokoju. poza tym wydaje mi się ze twoje dziecko jest wlasnie na etapie przestawiania się, więcej może chce jesc i dlatego się budzi, mojemu pomoglo karmienie wieczorem zagęszczonym mlekiem- bardziej syte, w nocy czasem troszkę herbatki, ale mleko wystarczalo i dziecko przestalo się budzic.

łóżeczko stoi jakiś metr od mojego raz nawet sam w nim zasnął ale później cóż obudził się i nie było mowy o powrocie do łóżeczka, smoczka nigdy nie używaliśmy

Gość kokoszka123
droga mamo, syta kasza na noc, usypiasz o której godzinie? ja proponowałabym wybawienie malego, potem rytułał, kąpiel, przytulanie lub bajka, kasza np. Sinlac, który jest bardziej kaloryczny niz reszta kasz, i konsekwentne odkladanie dziecka do lóżeczka, to na początku, a potem jak juz bedzie większy zacznij uczyć usypiania samodzielnego. uważam, że konsekwentnie daruj sobie pierś, bo pokarmu już pewnie nie masz prawie, a dziecko po prostu chce possać. w nocy herbatka lub woda jedynie, i juz. tak naprawde to zależy od Ciebie, 2-3 dni się pomęczysz i bedziesz miała z głowy. I to nie jest argument, że dziecko płacze. Moja córka też płakała i coż. albo ja ja uczę albo ona mnie.

jeżeli chodzi o usypianie i rytuał to mamy go od małego taki sam : 19,30 kąpiel potem masaż i przytulanie a około 20 usypianie. Był etap gdzie mały zasypiał w 15 - 20 minut. Teraz nie chce zasnąć ucieka z łóżka trochę zje i zaczyna wygłupy a ja co chwilę zmieniam metodę żeby tylko usnął bo marudzi oczka trze ale spać nie. A co do płaczu to nie jest takie proste ponieważ mały co prawda nie płacze często ale jak zacznie to płacze tak że aż się zanosi. Cóż dziękuję za rady spróbuję je wprowadzić w życie i zobaczymy jak to będzie.

Gość gość1000
Niech się zmęczy w dzień w tedy szybciej zaśnie. W nocy nie wstawaj nawet jak płacze. Wiem, że to trudne ale dziecko musi się oduczyć. Kilka nocy i po problemie.

Oj ten mój synek, zasnął właśnie w 10 minut (usnął przy butli) ciekawe jak będzie jeszcze z pobudkami ;)