Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Nie wybieram się na studia rodzina protestuje

Polecane posty

Gość gość

W tym roku pisze mature. Nie planuje isc na studia, nawet nie wybralam sobie przedmiotow dodatkowych, chce znalezc prace i sie wyprowadzic. Pozniej mysle o rozkreceniu swojej firmy, mam 2 pomysly. Kiedy powiedzialam o tym w domu, rozpetala sie awantura. Ojciec stwierdzil, ze bez studiow bede nikim i jak na nie nie pojde to on nie chce ze mna gadac. Matka to samo, stwierdzila ze jestem inteligentna i moglabym cos skonczyc. A ja zwyczajnie nie widze nawet nie widze kierunku dla siebie i tyle. I nie widze sensu inwestowac te 3 czy 5 lat w cos byle jakiego, kiedy nie mam na to pomyslu

Gość gość
"Ojciec stwierdzil, ze bez studiow bede nikim " x x ciemnogród ze wsi wciąż myśli że studia coś dają :D

Gość gość
Akurat jestemy z duzego akademickiego miasta... i moj ojciec tez sie tu urodzil. To mama jest ze wsi i faktycznie ma tendencję do porownywania. Przeglada dzieci kolezanek na facebooku i sie zachwyca ze koncza jakies prywatne uczelnie, i ciosa bratu kolki na glowie za niedokonczone magisterium, bo wszyscy w jednej rodzinie maja studia z mgr a on tylko z inz

Gość gość
rób to co chcesz bo to twoje życie nikt za ciebie je nie przeżyje tylko ty sam a twoi rodzice mają wyższe wykształcenie? może mają kompleksy co?

Gość gość
Maja zawodowe, ale cale moje rodzenstwo ma wyzsze, jak i spora czesc kuzynostwa z obu stron. Twierdza, ze oni chca tego dla mojego dobra i zebym zyla lepiej niz oni, na moje odbijanie pileczki: przeciez studia niczego nie gwarantuja, mowia, ze lepiej miec wyzsze bo pracodawcy zawsze chetniej przyjma niz po ogolniaku.

Ciemnogród to stan umysłu, a nie miejsce urodzenia ;) I prawda jest taka, że studia, jeżeli robione "aby zrobić" faktycznie nic nie dają. Trzeba inwestować w siebie, żeby coś osiągnąć. W siebie, a nie w papierek, który jest nic nie wart.

Gość gość
I mają rację. Dzisiaj kiedy tyle ludzi ma studia, lepiej je mieć niż nie mieć.

Gość gość
?

Jak chcesz, uważam, że studia nic nie dają, chyba, że wiesz, że bedziesz po nich prace miała (np. ktoś Ci załatwi) a jak nie, to idź do pracy (tylko jakiej?) i staraj sie o jakieś dotacje z UE na własną firme.

Gość gość
Chrzań to. Studia możesz skończyć potem, zaocznie. Twoi równieśnicy po studiach będą przerwracac hamburgery w Macu, bo bez doświadczenia mało kto zatrudnia w zawodzie. Ty w tym czasie będziesz mieć rozwiniętą karierę, a do tego żadnego papierka nie trzeba - z wyjątkiem prawa i medycyny, ale zakładam, że Cię tam nie ciągnie. Ja mam tylko licencjat, "najgorzej" z całej rodziny. Zgadnij, kto najwięcej zarabia. I zgadnij, kogo nigdy na rozmowie o pracę o studia nie pytali.

Gość gość
Do pracy bardziej zarobkowej, będę odkładać kasę i starać się właśnie o dofinansowanie firmy.

Gość gość
lepiej iść i mieć to za sobą