Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdespeeerowana21

BRAK PERSPEKTYW W TYM KRAJU

Polecane posty

Gość zdespeeerowana21

Piszę tutaj, bo złość jaka we mnie siedzi musi znaleźć gdzieś ujście. Zacznę od tego, że mam 21 lat i w grudniu urodziła mi się córka. Mieszkam z chłopakiem, studiuję dziennie, wcześniej również pracowałam,dlatego dostaję zasiłek macierzyński. O ciązy dowiedziałam się późno, bo dopiero w połowie 3 miesiąca - wcześniej nie miałam żadnych oznak i również nie przytyłam,by cokolwiek zauważyć... Ale do rzeczy - zadne z nas nie zarabia 'kokosów', jedna pensja w calosci idzie na mieszkanie i oplaty z nim zwiazane. Moja, teraz mniejsza na urlopie starcza tylko na wieksze zakupy i dociagniecie do polowy miesiaca - potem musimy pozyczac pieniadze od rodzicow... Jest ciezko. Wczesniej jakos dawalismy rade, ale odkad jest z nami dziecko wszystko sie zmienilo. Niestety zadna pomoc z Osrodka Pomocy Spolecznej mi sie nie nalezy. Czemu? Wedle prawa jestem za bogata. A co z tego, ze zaswiadczenie z ZUSU jest za rok poprzedni, kiedy moja wyplata rzeczywiscie byla wieksza, a teraz jest to tylko 80 % do podzialu na osobe wiecej?! Becikowe rowniez mi sie nie nalezy, bo ciaza zostala u mnie wykryta pozniej, a powinna byc wykryta do 10 i do tego czasu powinnam chodzic na wizyty do ginekologa. Co z tego, ze nie bylo to z mojej winy? Co z tego, ze kiedy sie dowiedzialam, chodzilam na wizyty lekarskie co dwa tygodnie, dbalam o siebie i malenstwo, skoro becikowe dostanie jakas meliniara, ktora cala ciaze palila jak smok - ale za to o ciazy wiedziala wczesniej? Ciagle sie tylko slyszy jak to panstwo pomaga młodym, a w rzeczywistosci rzuca tylko kłody pod nogi, skoro nawet dodatek mieszkaniowy nam się nie należy, gdyż wynajmujemy mieszkanie bez zameldowania (taka umowa najmu). W swietle prawa zyjemy ponad stan, a realnie nie mozemy sobie na nic pozwolic... I zacheca sie do posiadania dzieci (nie zrozumcie zle, nie planowalam dziecka tak szybko), a na co sie je w tym chorym kraju skazuje? Na biede i emigracje, bo chyba tylko to pozostalo. Nie chce stad wyjezdzac, ale coraz czesciej musimy o tym myslec, ze wzgledu na to, ze tutaj jestesmy skazani na wegetacje, bo nie bedzie nas stac nawet na to, by w przyszlosci kupic corce chociaz lizaka...

Gość gość
ja tez nie chciałem wyjezdzc mimo ze zona mnie namawiała ale teraz to musze jechac bo nie wydolimy zycie jest w tym chorym kraju coraz drozsze a oni piepsza ze coraz tansze o rodzinnym na dzieci to juz dawno zapomnielismy bo jestesmy bogaci jedyne wyjscie wyemigrowac azeby te swinie przy korycie z głodu powyzdychały bo wpływ do budzetu bedzie mały a to co wpadnie to na emerytury pujdzie

Gość gość
przez 3 miesiace nie zauwazylas ze nie masz okresu? i masz 21 lat?,niezła jestes:) jesli jestes tak nierozgarnieta to na emigracji tym bardziej nie dasz sobie rady... trzeba sie bylo wyskrobac a nie teraz biede klepac

Gość gość
Zaraz znajdą się tacy co zaczną was wyzywać od leni i nieudaczników :( całkowicie się zgadzam z tematem. Ja również miałam taki problem z becikowym . a moja sytuacja była jeszcze gorsza . i nikogo nie obchodziło ze mi prąd odcięli bo nie miałam z czego zapłacić. To była przejściową sytuacja bo mam męża zaradnego ale posunęła nam się noga w tym momencie . przez dwa miesiące z noworodkiem o swieczce nie mówiąc juz o braku działającej lodówki. I nie to ze ja wymagań żeby państwo mi cos dało,tylko dlaczego ja musiałem się bać szukać w trudnym momencie pomocy od państwa . balam się ze będę kolejna matka której z biedy zabiorą dzieci! Teraz mieszkam za granica i mam porównanie. I choc kocham ojczyznę to puki dzieci nie dorosna to nie wracam bo NIE MA w Polsce perspektyw!

Gość gość
a przepraszam gdzie macie zamiar emigrować ? znaczy się tułać się rumuńskim sposobem po świecie? Ilu jeszcze z was Polacy będzie wyjeżdżać zamiast coś starać się zmienić w kraju? Macie choć trochę charakteru ? Czy już z was całkiem takie pissdy ? Na zachodzie mają juz dość Polaków rozpleniacie się jak robactwo jedziecie służyć jak niewolnictwo kto takich bedzie szanował ? NIKT

Gość gość
Do gościa 10:16 ja się np. zoirientowalam ze jestem w drugiej ciąży kiedy poczulam pierwsze ruchy . i nie ma to nic wspolnego z tym czy jestem rozgarnieta czy nie

Gość gość
co ty p********z co chcesz zmieniac wczoraj chcieli młodzi cos zacząc zmieniac pod JSW i zostali poczestowani gumowymi kulkami

Gość gość
Jest temat by Polacy ruszyli doopy to tam pisza ze nic nie zdzialamy i dalej tak będzie bo nie ma z kogo wybierać ze dajmy SE spokój bo tylko pokrzyczymy i nic nam to nie da ze jak się nie podoba to mamy spadać na zachód....

Gość gość
Wiem ze będą protesty w okolicach maja i specjalnie przyjade do pl wspomagać tych którzy zostali. A narazie nie będę czekać w tym grajdole aż będzie dobrze bo za cos dzieci trzeba ubrać nakarmić ,a jeszcze mi zostaje na przyjemności

Gość gość
i co na tym zachodzie ? jak myślicie ? jak długo to wszystko potrwa? daje max 5 lat i będzie dopiero bieda ale tym razem wszędzie zwłaszcza dla Polaków Bułgarów Rumunów Takie ciągłe uciekanie niczego nie zmieni w całej europie zachodniej rynek pracy się kończy a przynajmniej ten w którym można by myśleć o w miarę godnym życiu , pozostaje tylko ten w którym żyje się podobnie jak w Polsce czyli z dnia na dzień zatem jeszcze raz pytam , co da takie ciągłe uciekanie ? Gdzie wy macie ludzie charakter i choć odrobinę honoru ?

Gość gość
10,34 siedzisz na panstwowej posadce i zamiast zajac sie praca to zasiewasz ferment aby dla takich jak ty były pieniadze ??????

Gość gość
jak nie masz niczego rozsądnego do napisania to lepiej nie pisz , takie insynuacje góffniarzu świadczą tylko o twej niedojrzałości i nie wykształconej osobowości na marginesie gdzieś mam państwowe posadki stołki i inne tego typu prace dla ograniczonych umysłowo leni

Gość gość
Wole moja biedę tu niż ta biedę w Polsce i tyle w temacie :p

Gość gość
rzecznik rzadu Kidawa-Błonska ,rzecznik JSW Kidawa zbieg okolicznosci czy posadka

Gość gość
Podziekuj komoruskiemu, tluskowi i reszcie choloty a przy wyborach znowu glosuj na nich, tak ładnie i tyle obiecują że nie mogą kłamać, chociaż nigdy prawdy nie mówili

Gość gość
jak ja jestem góffniarz to ile babciu ty masz lat bo ja 42

Gość gość
gość dziś Wole moja biedę tu niż ta biedę w Polsce i tyle w temacie jezyk.gif XXX jak ktoś się śmieciem urodził skowronkiem nie umrze sługusie tani parobku

Gość gość
42 i takie teksty? jednak obecne społeczeństwo nie tylko rodzi się uszkodzone genetycznie ale jak też widać- cofa się w rozwoju

Gość gość
Nie ! Ja dziękuje pokoleniu które po 89 dopuściło do tego! Autorka ma 21 lat niby kiedy na komoruskiego głosowała? Gdzie było te pokolenie moich rodziców jak likwidowali pgr-y jak wyprzedawano za bezcen majątek ,cały przemysł !!! Do was starzy mam pretensje nie do siebie ani do nikogo kto dal się nabrać klamliwemu losowi !

Gość gość
Wole moja biedę tu niż ta biedę w Polsce i tyle w temacie jezyk.gif XXX jak ktoś się śmieciem urodził skowronkiem nie umrze sługusie tani parobku xxxxxxxxxxx jasne! bo bycie okradanym przez państwo biedakiem w Polsce to zaszczyt, a chęć poprawy swojego losu to zdrada!

Gość gość
gość dziś XX tylko i wyłącznie miej pretensje do takich jak Ty :) kłapać mordą jedynie potraficie i patrzeć aby kasa wam z nieba spadła ,siedzieć całymi dniami z nosem utkwionym w telefonach czy kompach zero wartości nic tylko próżniacze życie !

Gość gość
ja jestem jestem nie dojzały i nie wykształcony osobowosciowo urzednicy ograniczeni umysłowo lenie to po jakiej ty jestes szkole ze uwazasz sie tu za jakas ponad gatunkowa istotą tylko mi niepisz ze jestes z PO bo to same debile szkolone

Gość gość
jasne! bo bycie okradanym przez państwo biedakiem w Polsce to zaszczyt, a chęć poprawy swojego losu to zdrada! XXX z czego ty dziecko jesteś okradany? ty jeszcze nawet na skromną rente nie zarobiłeś także daruj sobie te swoje wyimaginowane straty , dwa twój los mimo twych chęci i tak jest mierny marny i byle jaki kiedyś to pojmiesz ,tyle że zbyt późno

Gość gość
gość dziś <<< nie ważne po jakiej szkole ,ważne że nie skamlę jak wy nieudacznicy wiecznie domagający się pieniędzy a nic w tym kierunku nie potrafiący zrobić :)

Gość gość
Do tych co obrazaja pozostałych! A wy co takiego zrobi liście? Jakie są wasze zasługi dla poprawy życia w Polsce? Szczekanie w monitor? Mam male dzieci i o nie w pierwszej kolejności będę dbać. A jeśli państwo mi nie zapewnia nawet minimum egzystencji. To sory. Tu się muj patriotyzm kończy. Tutaj jakoś nie mam problemów z praca,miejsce w przedszkolu od reki , wizyta lekarska trwa dłużej niż czekanie w kolejce. I mentalność. A jeśli potrzebna będzie moja obecność w Polsce do chodzby okazania spolecznego nie zadowolenia to bez wahania przyjade.

Gość gość
na zachodzie kasa z nieba nie leci my tu pracujemy za godne wynagrodzenie nie to co wy za 1200 zl jak mieli płacic kierowca według stawek obowiazujacymi w niemczech to wasza wybranka szybko do Merkel aby zablokowac ustawe bo polskiemu kierowcy sie po...rdo.. w głowie jak zaduzo zarobi zalosni jestescie razem z waszym POpapranym rządem

Gość gość
jak nie wazne po jakie szkole wkoło wszystkich wyzywasz od nieudaczników i nieuków a sama niechcesz sie przyznac ze skonczyłas gimnazjum eksternistycznie rodzice po znajomosci wcisneli cie na stołek i sie mondrójesz

Gość gość
dobrze było jak każdy siedział u siebie w kraju

Gość gość
gimnazjum eksternistycznie rodzice po znajomosci wcisneli cie na stołek i sie mondrójesz XX daruj sobie bo aż wstyd na to odpisywać, zamiast marnować czas na pisanie tych głupot pomyśl jak wleźć jeszcze lepiej w dupsko swojemu zwierzchnikowi na zachodzie :) Tacy jak Ty lubią lizać

Gość gość
Gość 11 :08 powiedz to moim dzieciom :o