Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Język niderlandzki jest na prawdę taki trudny? (Belgia)

Polecane posty

Gość gość

Mówiąc niderlandzki mam na myśli ten który używany jest w Belgii. Słyszałam,że jest bardzo trudny...ktoś jest obeznany w temacie?

Gość gość
Przecież ty głąbie nawet polskiego nie znasz. NAPRAWDE ośle :) A teraz mule ucz się chińskiego , powodzenia 🖐️

Gość gość
a no kurczę czytam i czytam jakim językiem się tam posługują i raz piszą tak a raz tak. Już się pogubiłam w tym :)

Gość gość
słyszałeś coś takiego jak spacja?może przez przypadek ją nacisnęłam? Język polski znam bardzo dobrze mimo,że w polsce spędziłam tylko kilka lat życia ;) znam angielski,włoski i hiszpański więc nie nazywaj mnie "głąbem" ;)

Gość gość
no nie wiem jak dla mnie jest dość trudny. to angielski,francuski i niemiecki pomieszany ze sobą... tam mają też taki zwyczaj,że gadają bardzo szybko więc trudno się czasem połapać...a! i mają też taki jakby slang...

Gość gość
a wybierasz się do Belgii? jeśli tak to nie polecam bo stopa bezrobocia tam bardzo wzrosła i teraz trudno jest znalezc jakąkolwiek prace a i tak zawsze będą wymagać perfekcyjnej znajomosci jezyka.zanim się go nauczysz to bezrobocie dalej wzrosnie,a ceny w sklepach nie sa tak niskie.ja wrocilam z Belgii miesiac temu i juz nie wroce.

Gość gość
Hmm to zalezy dla kogo jak znasz ang i niemiecki to prosciej, bo jest duzo slow podobnych ;) gramatyka podobna do niemieckiego, nie ma tam czasu przyszlego np jak w ang I will, ale wymowa czasem jest trudna, bo jest duzo dlugich slow no i tez maja tam swoje dialekty, a wtedy to naprawde czasem ciezko sie dogadac ;)

Gość gość
zdrowa nie jesteś.

Gość gość
Nie wybieram ale chciałam poszukać informacji bo lubię uczyć się języków to po pierwsze,a po drugie kuzyn tam wyjechał ...teraz uczy się właśnie tego języka i cały czas użala się,że jest bardzo trudny. Posłuchałam kilka piosenek i sama się wystraszyłam bo nie potrafiłam powtórzyć ani jednego słowa,to wyglądało jak taki ciąg wyrazów i trudno było "wyłowić" przynajmniej jeden. On jest przekonany,że znajdzie tam prace jeśli nauczy się choć trochę tego języka ale ja już z góry mu to odradzałam bo jednak prawdę powiedziawszy trochę czasu to zajmie,a i tak nie wiadomo co los przyniesie i czy ta praca będzie na niego czekała. Płaci za lekcje. Uczęszcza na nie od 3 tygodni i jedyne co potrafi powiedzieć to "Cześć,jak się masz?","Która godzina?","Do widzenia" itd...

Gość gość
Dziecko ... Przecież ty nawet polskiego nie znasz. Naucz się stawiać przecinki oślico, która wyżej s\\ra niż doopę ma, zna 10 języków, a nawet po polsku nie umie pisac poprawnie :D Uroki kafe, każda zna 10 języków, a jak się poczyta posty to byk na byku.

Gość gość
gość dziś Chyba Ty nie jesteś zdrowy/a skoro wchodzisz na forum tylko po to żeby obrażać innych bo ktoś napisał źle jeden wyraz i to tylko przez przypadek ;) To znaczy,że nie jestem zdrowa...no masz racje :) A tak w ogóle to zdanie zaczyna się od wielkiej litery GŁĄBIE! ;)

Gość gość
gość dziś Sklej pi*de ;) Potrafisz czytać ze zrozumieniem? To przeczytaj sobie to co napisałam wcześniej "W POLSCE SPĘDZIŁAM TYLKO PARĘ LAT ŻYCIA"...baranie ;) Mieszkaj sobie za granicą przez 20 lat tak jak ja i potem zobaczymy czy też będziesz pamiętał wszystkie pisownie ;) Błędów ortograficznych nie robię,przecinki wstawiłam tam gdzie trzeba,niektóre ominęłam i co z tego? Boli Cię to? Wypi*rdalaj bo widzę,że Ci się nudzi i nie potrafisz nawet wypowiedzieć się w temacie tylko doszukujesz się byle gó*na żeby zaświecić swoją mądrością której niestety Ci brakuję ;) Tak więc 3 ch*je w bok!

Gość gość
Byk na byku? No znajdź mi tutaj jakiś błąd ortograficzny...no dawaj ;) Nie ma się do czego przyczepić i doszukuję się braku przecinków w niektórych zdaniach..haha

Gość gość
odradzam ci belgie. tam niestety zeby znalezc prace,mieszkanie i pozalatwiac sprawy trzeba wydac wczesniej wiele pieniedzy.jezyk do prostych nie nalezy

uwazam, ze flamandzki jest latwiejszy niz niderlandzki (holenderski) i ten kto tu pisal, ze nie maja czasu przyszlego???? a ik zal, je gaat, ze zullen.... to jaki czas jest????? gramatyka jest podobna do angielskiego i to bardzo, podobna struktura zdan i nawet podobna odmiana czasownikow (nie ma zenski czy meski)

Gość gość
kotka poes A ja ci powiem tak : Masz racje,jest łatwiejszy ale zależy też dla kogo. Jeśli ktoś zna trochę angielskiego i niemieckiego to przyjdzie mu łatwiej ta nauka. My polacy mamy właśnie tak że łatwiej jest nam nauczyć się języków obcych bo nasz język ojczysty jest jednym z najtrudniejszych. Potrafimy wymawiać "ż","ś","ź","ą","ę","ć","ł","sz","h". Np ja mam kolegę Włocha i on już nie potrafi wymówić tych liter! W Belgii w jakiś sposób są wymawiane "ż" itd... inaczej się czyta,a inaczej pisze. To też zależy od tego czy komuś zależy na nauce i czy poświęca na to dużo czasu. I oczywiście przyjdzie to łatwiej kiedy przebywamy w otoczeniu belgów i słyszymy ich wymowe.

Gość gość
Uczę się tego języka od września tego roku i dla mnie jest trudny, chociaż rozumiem juz dosyć sporo i wszystkie proste zdania potrafię powiedzieć. Słyszałam, ze dużo łatwiej idzie nauka osobom, które znają już niemiecki bo gramatyka jest prawie taka sama a słowa tez podobne. Ja znam angielski i dla mnie ten język do najłatwiejszych nie należy.

Gość gość
Chyba nie aż tak. :) Brzmi podobnie do Niemieckiego. Zresztą, wydaje mi się, że jeśli masz dobrych lektorów, to żaden język nie sprawia większych problemów. Słyszałam, że http://www.ce.edu.pl/ zajmuje się nauczaniem takich języków i że to dobra szkoła. Pewnie zapiszę się na kurs.

Het is geen moeilijke taal als je het echt wilt leren. Vergeet niet dat onze uitspraak een beetje anders is dan in Nederland.