Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

jak nauczyc dziecko samodzielnego jedzenia?

Polecane posty

Gość gość

Ma niespełna 2,5 roku. Jak karmie to zje wszystko, sama siedzi godzine i długie...

Gość gość
Umie jeść ale się lenie...

Gość gość
Dawać łyżkę i niech je a nie to niech siedzi głodna

Gość gość
Dawałam łyżeczkę do ręki, ja karmiłam jedną, a on sobie ćwiczył. Tyle że ja to wprowadziłam jak miał rok... Teraz je ładnie, bez brudzenia się- byłam zdziwiona że niektóre przedszkolaki dalej mają problem z samodzielnym jedzeniem, ale dalej je powoli, w domu najlepszym wyjściem jest nakładanie mu małych porcji, zje ciepłe i daję ciepłą dokładkę, też by mi się nie chciało zimnej zupy jeść.

Metoda prosta - przestań ją karmić , co zje to jej . Tłumacz że jest już duża a duże dziewczynki jedzą już same .

Gość gość
Mój syn 20 mies. bardzo lubi pić z łyżeczki. Najpierw właśnie tego się uczył. Nalałam mu do kubka trochę soku i machał łyżeczką.Potem zaczął jeść sam, chociaż przyznaje, że czasami daje mi łyżeczkę i chce żebym to ja go karmiła :)

Gość gość
przy pierwszym dziecku popełniłam ten błąd i cały czas karmiłam bo tak czyściej,szybciej,wygodniej...skutek taki że córka ma 3 lata i nie chce jeść sama,nawet chleba nie chce wziąć do ręki bo nie chce się ubrudzić.Natomiast młodszemu synowi pozwalam jeść samemu,tak jak umie,fakt jest trochę bałaganu ale mały ma rok i ładnie zjada np.całą kromkę albo gotowane warzywa a ja mam święty spokój