Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama niekarmiąca

Odkupię mleko matki karmiącej, Mazury

Polecane posty

Gość mama niekarmiąca

Mam pewne obawy, jak zostanie przyjęty mój post. Jestem mamą 6-miesięcznej córeczki. Z przyczyn zdrowotnych karmiłam ją swoim mlekiem tylko przez pierwszy miesiąc życia. Następnie przeszłyśmy na mm - okazało się, że córeczce szkodzi białko krowie. Pediatra przepisał więc Nutramigen. Niestety i ta mieszanka zaczęła wywierać niekorzystny wpływ na zdrowie mojego dziecka. Ponieważ choruję przewlekle, relaktacja nie wchodzi w grę :( Dopiero dziś przeczytałam o tzw. bankach mleka, jednak w Polsce takich placowek jest niewiele, w naszym województwie brak... Czy jest na forum mama karmiąca, mieszkanka Mazur, która wyraziłaby zgodę na odsprzedaż nadwyżek własnego mleka? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość gość
Ja rodze za miesiąc. Pierwsza córkę karmilam 2 lata. Teraz tez zamierzam min rok, o mleko się nie martwię, zdrowo jem. Możesz pisać - bejszusiaczek@gmail.com

Gość gość
szczerze? bałabym się...poczytaj ile chorób można przekazać za pomocą niezbadanego mleka.

Gość gość
No właśnie ile?

Gość gość
nie boisz sie hiv, czy bardziej popularnego wzw c?? nie eksperymentuj na własnym dziecku błagam...

Gość gość
przecież w tym kierunku bada się każda kobieta w ciąży, więc mama karmiąca wie, czy jest nosicielką, czy nie. Poza tym skoro karmi własne dziecko, to chyba nie chce go narażać?

Gość numa numa e
Wielkie mi halo. Na całym świecie funkcjonują banki mleka kobiecego. Niestety Polska jest pod tym względem zacofana i z tego co wiem, mamy dopiero dwa regionalne banki, ale one oferują mleko tylko noworodkom, które z przyczyn zdrowotnych nie mogą być od razu przystawione do piersi, np. wcześniaki w inkubatorze. Mleko z takiego banku ma też wadę - jest pasteryzowane w temp. ponad 60 stopni, co je częsciowo dezaktywuje biologicznie. Ale to i tak lepsze sto razy niż mm. Dlatego jak jest możliwość odkupić mleko od zdrowej matki, to czemu nie. Jesli taka osoba udostępniłaby wgląd do swoich wyników to nie widzę przeszkód.

Gość gość
ja np w ciazy badania na hiv i wzw c nie robiłam, wiec nie sprzedawaj mi tu pierdół że każdy ma takie badania. owszem polecają je, ale nie refundują. swoje dziecko może sobie jedna z drugą zarażać, ale nie podałabym mleka obcej baby mojemu dziecku. moglobybyc z tego wiecej szkody niz pozytku

Gość gość
Polecają i refundują badania na hiv i wzw. Wiem ponieważ robiłam.

Mnie na hiv zrobili w szpitalu przed porodem , wiec nie wszyscy maja takie badania zrobione , ja bym się bala ... a skad masz pewność ze takie mleko od innej matki zechce pic , zdrowe jest prosto z piersi ale czy odciągane od obcej matki no już nie wiem . Tym bardziej jak matka cos zje a twoje będzie uczulone to co .

Gość gość
dokładnie,niektórzy lekarze wcale nie daja sierowania na badanie hiv,a wiele kobiet nie robi go prywatnie,bo mysla ze przecież ich to nie dotyczy

Gość gość
Nie mialyscie badan na wzw C i HIV w ciazy? To co za konowaly prowadzily Wasze ciaze? Przeciez to podstawa. I sa refundowane... Kiedys funkcjonowaly ,,mamki,, ktore karmily nie swoje dzieci i bylo ok. Mleko kobiece jest milion razy zdrowsze od mm. Bardzo madrze podchodzisz do sprawy autorko. Oczywiscie przed finalizacja popros o aktualne wyniki badan dla świętego spokoju i smialo karm swoje dziecko.

Gość gość
kiedys nie było hiv!

Gość gość
wirusy sie mutują i to co było dobre kiedyś nie zawsze jest dobre teraz. może głupi przykład, ale kiedyś ,,modne" były przedszkola tygodniowe, ze rodzice odbierali dzieci tylko na weekendy. Tak było kiedyś-teraz nikt by o tym nie pomyslal.

Gość gość
Autorko, najlepiej bedzie jesli skontaktujesz sie z jakims doradca laktacyjnym. Moze w Twoim miescie,w szpitalu pracuje ktos taki? On przedstawi Ci zagrozenia i zalety takiego rozwiazania. Tutaj na forum jak widzisz opinie sa podzielone. Zapytaj go czy w mleku moga byc wirusy,choroby itp (pierwsze slysze,zeby hiv przenosil sie przez mleko,zawsze mowili,ze przez krew,przez wydzieliny plciowe i z matki na dziecko przy porodzie,ale moze sa nowe badania nie wiem...). I wyniki jakich badan mialaby Ci taka karmiaca przedstawic,abys miala pewnosc,ze Twojemu dziecku nic nie grozi.

za kase będziesz miała wszystkie badania , niestety na nfz nie którzy nie robia wszystkiego , zależy na kogo trafisz .