Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Zbyt częste USG

Polecane posty

Gość gość

Czy orientujecie się jak często można wykonywać USG nie szkodząc dziecku? Mam wrażenie, że moja doktor bada mnie zbyt często. W 2 miesiącu miałam 2 badania, teraz 1 w miesiącu, ale jak doliczyć do tego USG genetyczne, połówkowe itd to wyhodzi znowu po 2 na miesiąc. Czy powinnam odmówić badań na rutynowych kontrolach?

Gość gość
Czemu masz odmawiac? Nie chcesz wiedzieć czy wszystko jest ok? Co z szyjka,czy sie nie skraca. Czy lozysko sie nie odkleja itp? Ja tez mialam czesto usg,zwlaszcza na poczatku. Teraz mam raz w miesiacu. Oczywiscie jesli mam usg genetyczne,a np.za tydzien jestem na kontroli u swojego gina to mowie mu,ze tydzien temu mialam usg i chyba nie ma sensu powtarzac jesli nic sie nie dzieje. Ale po 3-4tygodniach uwazam,ze warto zerknac. Przeciez takie badanie trwa 2minuty,nie przeswietlasz dziecka godzine,a jesli mozna wykryc cos wczesniej to mysle,ze warto zrobic.

Gość gość
usg jest bezpieczne dla dziecka i matki, możesz go robić nawet codziennie

Gość gość
A pomyśl że pod koniec ciąży bedąc w szpitalu robią ci USG codziennie i jakoś nikt nie lamentuje nad tym że to dziecku szkodzi. Tak że spokojnie.

Gość gość
usg nie szkodzi. podobno za czesto nie mozna robic tylko 3d 4d-jakiś inny rodzaj fal.

Gość gość
ja chodzę do bardzo dobrych specjalistów w Krakowie. w ciąży jeszcze nie byłam więc nie jestem w stanie Ci odpowiedzieć, jak często powinno się to robić, nie mam jednak najmniejszych wątpliwości, że w gabinecie do którego chodzę dadzą ci odpowiedź na to pytanie. To jest Ultragen, tutaj masz numer 785 194 415 :)

Gość gość
myśle,że dobry ginekolog, który prowadzi ciążę ustala wizyty wg terminów tak, aby nie zaszkodzić dziecku, dlatego nie sądzę, abyś miała się o co obawiać, a jesli masz wątpliwości to pytaj lekarza po prostu. Ja w ciąży trafiłam na świetnego ginekologa w katowicach - http://gemini-med.pl/ginekologia-i-poloznictwo.html pytałam o wszystko co tylko mnie niepokoiło :)