Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy któraś z Was ma problem ze snem dziecka

Polecane posty

Gość gość

słuchajcie, bez żartów-jestem na skraju wyczerpania, psychicznego, fizycznego. moja córka ma 2,5 roku. najpierw były kolki, potem były zęby. Teraz każdej nocy jest "piciu". jakieś 3-4 razy w ciągu tych kilku godzin snu. Mała ma sporo atrakcji każdego dnia, na miarę jej potrzeb i możliwości. posiłki jada chętnie, na obiad zawsze rozgrzewająca zupa, każdego dnia owoc, nie daję jej słodyczy. Czasem ma jeszcze drzemkę w ciągu dnia, ale potrafi wstać ok. 7 i wieczorem zasnąć po 22 dopiero. Jest zdrowa. Nie wiem już jak ją odzwyczaić-próbowaliśmy ostatnie 2 noce i takiej histerii nie da się znieść. Wpada w jakiś szał kiedy jej odmawiamy i dostaje spazmów. Proszę bardziej doświadczone mamy o poradę. W ciągu tych 2,5 lat przespaliśmy z mężem łącznie 10 nocy bez pobudek. Pomóżcie...

Gość gość
To taki dziwny wiek, mój synek też często chciał pić w nocy. Zaczęłam dawać mu wodę i przykręciłam na noc kaloryfer, poza tym zakładałam mu zawsze dość lekką piżamkę. Ważne jest też wyciszenie dziecka przed snem, zaczęliśmy z mężem czytać mu książeczki. Od wieku około trzech lat młody jest w łóżku już po 20, czytanie i śpi około 21. Myśleliśmy że będzie też wstawał bardzo wcześnie ale nie potrafi spać do 7.30, czyli nieźle. no i nauczył się szybko sam pić butelkę z wodą ma obok siebie, nikogo nie budzi.

Gość gość
żadna?

Gość gość
wow, super. zazdroszczę. ja teraz jestem w ciąży i jestem tym wszystkim bardzo zmęczona. w ciągu dnia nie wypoczywam, w nocy się denerwuję i wyczekuję stęknięcia, które przeradza się we wrzask. dziś jakiś kryzys chyba :( dzięki za odp.

Gość gośćaaa
To sobie w takim razie też odmawiaj piciu gdy poczujesz pragnienie.... Ja rozumiem jakieś fanaberie, zabawy itd,,, ale kurcze twoje dziecko po prostu chce pić. moje dzieci są starsze i tez się budzą w nocy bo chcą pić i co za problem? Starsza ma obok łózka wodę, młodszemu muszę jeszcze podać i jakoś nie jestem z tego powodu na skraju wytrzymałości psychicznej i fizycznej bez przesady. Zastanów się może powietrze jest suche w mieszkaniu, może je za słone posiłki, może jakaś chemia w jedzeniu ze sklepu, może za mało pije w ciągu dnia i nadrabia w nocy. Jest spragniona więc się budzi i chce pić, a dostaje spazmów bo nieugaszone pragnienie to nic przyjemnego. Nie wiem jak można odmawiać dziecku wody żeby się oduczyło, masakra.

Gość gość
wody jej nikt nie odmawia, jednak czterokrotne picie soku w ilości ok. 200 ml na raz uważam za przesadę. ty masz pragnienie w nocy KAŻDEJ NOCY po 3-4 razy? nie bądź śmieszna. W ciągu dnia dziecko nie rozstaje się z piciem, tylko wtedy chociaż udaje mi się niesłodzone herbaty mu parzyć. Prosiłam o poradę, a nie wjeżdżanie na emocje.

Gość gość
Moja jeszcze nie ma półtora roku. Z usypianiem mamy okrutny problem, ale jeżeli się budzi w nocy i chce pić, to w życiu nie pomyślałabym żeby jej odmówić podania wody... ale tu pytanie jak jej dajesz to "piciu" to faktycznie pije, czy to tylko pretekst żeby przyciągnąć uwagę?? Jeżeli pij***ardzo dużo to może warto by jej cukier parę razy sprawdzić?

Gość gość
gdybyś codziennie od niemal 3 lat obsługiwała dziecko parę razy w nocy też byś była na skraju wytrzymania. widać nie wiesz o czym mówię, o jakich histeriach i jakim zmęczeniu od lat, dodatkowo będąc w ciąży.

Gość gość
cóż, chyba nie sprecyzowalam. nie mam problemu z tym, że dziecko się przebudzi i ugasi pragnienie wodą (na tym polegało nasze "odzwyczajenie" - daliśmy jej wodę i 2 godziny próbowaliśmy potem uspokoić), po czym zaśnie dalej. moja córka po pierwszym łyku wody dostaje histerii, rzuca się po łóżku i wrzeszczy. nie krzyczy, nie płacze, DRZE GĘBĘ do zdarcia gardła. oczekuje kilkukrotnego podania jej soku, uważam to za absurd, zapytałam jak się uporać z tym problemem bo jednak wysłuchiwanie takich cyrków to jest już dla nas problem.

Gość gość
terroryzuje Was i tyle nie dac nic do picia o kiniec przejdzie jej po 3 nocach

Gość gość
Po co dałaś sobie zrobić drugie dziecko jak z jednym sobie nie radzisz?

Gość Mama Wioletki
Jeśli córcia chce ciągle piciu to musisz czym prędzej pójść z nią do lekarza. To może być cukrzyca. Co do ataków spazmów też tak miałam. Moja wówczas mała córka ciągle domagała się a to słodyczy a to naszej obecności a to nowych zabawek. Wystarczyło że jej czegoś odmówiliśmy w ciągu sekundy rzucała się na podłogę, wyła na cały blok i kopała każdego kto do niej podszedł. Ustępowaliśmy dla świętego spokoju. Dziś ma 16 lat i duże problemy w szkole. Z rówieśnikami też. Potrafi nauczycielowi powiedzieć "s*pier*dalaj", do ukochanej babci "zamknij ryj", a do nas że na starość zamknie nas w przytułku. Mamy małe ale na szczęście trzypokojowe mieszkanie, ma swój pokó, największy. Godzinami potrafi grać w gry lub siedzieć na fejsie a może na skajpie choć nie słychać rozmów. Niech tylko ktoś wejdzie do jej pokoju od razu rzuca w niego obelgami lub przedmiotami. Ostatnio zdemolowała szafę w przedpokoju. Szukaliśmy profesjonalnej pomocy ale terapeuci nie dali nam powodów do radości. Za późno już. Z dnia na dzień jest coraz gorzej i już nie mamy siły. Wydaję mi się, że już nie kocham mojej córki i nie mówcie mi, że matka zawsze kocha swoje dzieci. Popełniłam wielki błąd wychowaczy ustępując jej. Chciałam mieć piękną i inteligentną księżniczkę a stworzyłam brzydkiego i tępawego potwora. Nawet dziś w odpowiedzi na prośbę by mi nie przeszkadzała kopnęła wiadro ze śmieciami i krzyknęła "sama sobie sprzątaj dziadówo". Nie jesteśmy elementem społecznym, nie ma ukrytego żalu, jak stwierdzili psycholodzy. Mimo pracy (jestem pedagogiem, mąż inżynierem) staraliśmy się ją zrozumieć. Nie udało się :-( Nie popełniaj naszego błędu.

Gość gość
Skoro to trwa juz tyle czasu to może przemyślcie wizytę u psychologa dziecięcego. Wiem, brzmi dziwnie, ale taka osoba prawdopodobnie będzie potrafiła podać wam przyczynę takiego stanu rzeczy i podsunie pomysł jak złagodzić te nocne ataki histerii, szczególnie że to się może zaostrzyć jak urodzisz i będziesz musiała sporo czasu poświecić noworodkowi.

Gość gość
kobieto, bedzie tylko gorzej jakim cudem nie reagujesz na zachowanie nastoletniej panny ?

Gość gość
Idź neurologa na badanie eeg. Jeśli ma problem z przejściem fazy snu to lekarze raczej niewiele z tym robią bo dzieci z czasem z tego wyrastają.

Gość gość
Moja córka identycznie miała. Teraz ma już prawie 10 lat:) Jednak do 3 roku życia musiałam wstawać do niej, bo chciała pić. Wyrzuciłam jej butelkę, pożegnała się z nią, jednak to nie wystarczała. Potrafiła wstać, iść ze mną do kuchni i pić z kubeczka. Dopiero gdy skonczyła 3 latka, a dokładnie miesiąc później dostała grypy żołądkowej. Wytłumaczyłam jej, że teraz w nocy nie pijemy mleka, bo to szkodzi. Udało się. Wiem co przechodzisz. My próbowaliśmy milonów różnych rzeczy i nigdy nic nie pomagało. Ani czytanie książek, ani przetrzymywanie jej i nie dawanie picie kończyło się... wiadomo jak. Jednak jest teraz grzeczną, spokojoną fajną dziewczynką, która bardzo dobrze się uczy:) Wiek 2-3 latka, to jest wiek wymuszania. Miałam z nią problemy jeśli chodzi o ubiór do przedszkola;) Jednak i to przetrwaliśmy. Myślę, ze taki jej urok. Znajdź sposób aby ją przechytrzyć, chociaż wiem, że to nie lada wyzwanie;)

Gość gość
Moj syn ma 16 msc dodtaje butelke wieczorem nie wstaje czasem placze to klade obok siebie asypia przenosze narazie nie wola pic ale u szwagierki jak maz jest za granica wyjezdza raz doroku przez 3 msc to szwagierka przez cale dnie jest nie wyspana bo tak pierwsze jest piciu za 15 minut est siku i tak w kolo a o 4 mowi ze glodna to jej pow ze idzie spac za 2 godz bedzie sniadanie dodam ze wiem zenie jest glodna bo tylko przez 3 msc tak robi a kak ojciec jest to mowi przy drzy drugim razie jak wola weronika nie przesadzaj i idzie spac bez piciu tylko ze ona ma 3 lata trzeba dziecko nauczyc ze noc jest od spania

Gość gość
myślę że mogły się nałożyć dwie rzeczy: twoja ciąża i to że młoda jest w wieku, w którym testuje się granice takie fochy i ataki furii są typowe dla dwu i trzylatków myślę że musisz zapanować nad nią teraz bo jak urodzi się niemowlak to będziecie mieć przrąbane

Gość gość
"Po co dałaś sobie zrobić drugie dziecko jak z jednym sobie nie radzisz?" PO GÓ.WNO. ps. zrobić to ty sobie możesz śniadanie za jakieś 8 godzin. jasno się wyraziłam?

Gość gość
jedyna normalna wypowiedz gościa z godziny 14:38 tak trudno kafeteriankom NIE zabierać glosu w sprawach, w których nie mają nic do powiedzenia?? czytam każdy wątek po kolei i w 90% tematów mądralińskich - spamerów nie brakuje. o życzliwości nie wspomnę, bo jej prawie nie widać. dajcie autorce RADE, a nie kopa w doope.