Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

polska rodzina mówi do mnie Aldona a rodzina chłopaka Kate

Polecane posty

Gość gość

kasia to moje drugie i się przedstawiłam jako kate (aldona to moje pierwsze) bo nikt nie wie co to aldona w anglii, chłopak woła do mnie naprzemiennie to albo to, jak wytłumaczyć rodzinie w Polsce czemu na mnie wołają po moim drugim imieniu??? dodam że ta sytuacja trwa już 3 lata i jak z tym oswoić obie strony bo mają się spotkać na Wielkanoc?

Gość gość
up up

Gość gość
A nie mogłaś się przedstawiać a Anglii jako Dona? Przecież Donna to normalne angielskie imię. Jak już się chciałaś na siłę zangielszczyć. :O

Gość gość
Właśnie, Donna to angielskie imię. Tori Spelling, Beverly Hills 90210, helloł... Pisz od razu, że chciałaś przyszpanować angielskim imieniem bo polskie to wiocha... Moja siostra mieszka w Anglii i jakoś angielska rodzina jej męża zwraca się do niej po polsku - Magda, a nie Maggie czy Madeleine.

Gość gość
wiele osób nie wie co to aldona i jest na tyle ograniczonych że wymawianie i zrozumienie zagranicznych imion sprawia im problem, więc zdecydowałam się przedstawiać za granica jako kate, a donna brzmi trochę jak d***** dla mnie więc bym nie chciała żeby tak na mnie wołano. nie wymyśliłam sobie całkowicie mojego agielskiego imienia to po prostu kasia po angielsku co jest moim drugim imieniem, ale trochę się tego wstydzę, szczególnie reakcji w Polsce bo się nie domyślają. np. jak pisałam list to się podpisywałam aldona katarzyna a mama się pytała dlaczego tak po co piszę moje drugie imię a mi trochę głupio było i przemilczałam.

Gość gość
no i teraz już jest za długo żeby to zmienić, bo wszyscy mnie w anglii nazywają kate od dobrych 5 lat i ciężko by było zmieniać...:( wielu ludzi robiło sobie żarty czy łamało język (wiem śmieszne), czy rozdzielało moje imięi i przekręcało na ejdona i zrobiłam tak jak robiłam. teraz niby mi trochę przykro, ale chłopak na mnie woła po moim pierwszym imieniu i parę najbliższych angielskich przyjaciółek a reszta chyba nie powinna mnie obchodzić tak sobie myślę

Gość gość
Wiesz co, mi się wydaje, że Ty nie chciałaś się przedstawiać jako Aldona bo Kate wydawało Ci się bardziej COOL. A teraz próbujesz nam tu wmówić, że Anglicy to idioci nie wiedzieli co to Aldona. Wystarczyło powiedzieć Aldona to imię polskie i tyle. Ale Ty może nie chciałaś być kojarzona z Polską... bo lipa, nie? xxx Dlaczego nie przedstawiłaś się jako Kasia tylko KATE? :O Przecież nie nazywasz się Kate tylko Kasia. xxx Ja mieszkałam trochę w Irlandii i nazywam się Małgorzata. To dopiero hardcore co? Ciężko wymówić. Przedstawiałam się Gosia i część mówiła Gosia, część Gosza ale zwracano się MOIM imieniem. Nie robiłam z siebie pośmiewiska i nie przedstawiałam się Margaret czy coś.

Gość gość
wiecie nikt mnie tam nie podejrzewa o bycie angielką bo prawdziwy anglik od razu wyłapie nawet bardziej zaawansowaną osobę jako obcokrajowca i nigdy nie ukrywałam swojej polskości, tylko na kursach w miejscach pracy zawsze przedstawiałam się po całości i prosiłam żeby mówić do mnie kate żeby uniknąć nieporozumień czy głupich sytuacji, a uwierzcie mi wcześniej zawsze znalazł się ktoś na tyle głupi że coś poprzekręcał więc dałam sobie spokój...