Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Dzisiaj byłem na zapomnianym kirkucie i próbowałem czyścić macewy

Polecane posty

Gość gość

Ponieważ strasznie porosły mchem. Teren porasta gesty busz. Wstyd.

Gość gość
Tak, to jest wstyd dla plemienia Izraela, zza wielkiej wody i zza mniejszej wody

Gość gość
Ten teren jest własnością skarbu państwa więc DLA NAS WSTYD

Gość gość
Skoro jest własnością skarbu państwa, to niech się ten skarb wstydzi, ewentualnie można to zaorać, albo sprzedać, te kamienie, bo faktycznie one są bardzo ładne. Naprawdę, nie ma konieczności dbania o wszystko co jest, tym bardziej, że jest to kultura obca, która już przeminęła na naszych ziemiach. Dodam jeszcze, że zaniedbane i zarośnięte cmentarze, są bardzo malownicze.

Gość gość
W moim mieści Żydzi działają bardzo aktywnie... jedynie w temacie przekazania im terenów miejskich :(. Mają dwa cmentarze. Jeden został im dawno przekazany i... wzmocnili jedynie ogrodzenie. Drugiego cmentarza nie raczą dotknąć, żądając by zajmowało się tym miasto :(.

Gość gość
Co ty pieprzysz? Jak zaorać Przecież tam są ludzie pochowani. I cóż z tego że obca kultura. Czy ci ludzie byli mniej ludzcy od nas Polaków? Poza tym jest to zabytek

Gość gość
ciekawe czy prawo przewiduje zasiedzenie - jeśli jest obowiązek pochowania mnie jako goja w przypadku decyzji organu państwowego to mam ekspektatywę. moja kwatera czy uliczka? kamienica???

Gość gość
Proszę sobie wynająć ekipę myckowych którzy to wysprzątają ale za godziwą gaże oczywiście (trochę dziwna sytuacja to tak jakby w Arabii Saudyjskiej muzułmanie odnawiali groby katolików)

Gość gość
jude jude jude CAŁA ŁÓDŹ!!! cała Lódź sie wstydzi łks to żydzi

Gość thx451
gość dziś Co ty pieprzysz? Jak zaorać Przecież tam są ludzie pochowani. I cóż z tego że obca kultura. Czy ci ludzie byli mniej ludzcy od nas Polaków? Poza tym jest to zabytek x Ale zabytek mniej dla nas ważny, bo obcej kultury. Oczywiście napisałem prowokacyjnie, nie odważyłbym się zniszczyć, bo stare cmentarze są piękne i mają oczywistą wartość jako zabytki. Ale, naprawdę nie dam sobie wmówić, że to jest jakiś obowiązek państwa, by się zajmować każdym cmentarzem żydowskim. Naprawdę diaspora żydowska jest potężna i zamożna, państwo Izrael, też nie jest biedne, nich się tym zajmują. W ogóle za dużo jest gadani o problemach, sprawach Żydów, jakby innych nacji nie było. Naprawdę, ten cmentarz może się rozpaść, nie będę płakał. Są dla mnie ważniejsze pomniki historii, niż jeden z wielu cmentarzy żydowskich, chociaż pewnie jest piękny. Czy byli mniej ludzcy? Nie, ale dlaczego mam się ich losem bardziej interesować, niż losem moich rodaków, którzy na Wołyniu, nawet grobów nie mają? Kiedyś przejmowałem się i mi przeszło. Żydzi mają doskonałą reklamę swojej historii, losu, kaźni. My Polacy, to nawet u siebie, nie możemy się nad swoimi ranami pochylić, bo zaraz pada: dość już tej martyrologii. Ja mam dość już żydowskiej martyrologii. Było, minęło