Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jak urodze dziecko to gdzie okreslam czy chce macierzynski 80 czy 100%?

Polecane posty

Gość gość

I kiedy mniej więcej jest pierwsza wplata?

Gość gość
Up

Gość gość
Nie określasz czy 80 czy 100% tylko ile bierzesz urlopu. Id tego zależy wysokość wypłat. Podanie składasz u pracodawcy.

Gość gość
U pracodawcy. Mozesz od razu wziac roczny za 80% lub polroczny platny 100% i potem przedluzyc ewentualnie na kolejne pol roku za 60%. Wyplata w terminie wynagrodzenia. Chyba,ze dostajesz zasilek z ZUS,wtedy nie wiem jak to wyglada.

Gość gość
piszesz wniosek w którym określasz czy chcesz tylko 26 tyg, macierzyńskiego -wtedy masz 100% przez pół roku a potem 60% pensji jeśli weźmiesz pół roku rodzicielskiego. A jeśli weźmiesz od razu cały macierzyński i rodzicielski razem to będziesz miała przez rok 80%. Co do wypłaty to zależy czy wypłaca ci bezpośrednio ZUS czy przez pracodawcę. Pracodawca wypłaci w takim terminie jak pensję miałaś a zus to róznie bywa.

Gość gość
Aha, dzięki. Chyba będzie mi wyplacal ZUS jeśli w firmie jest mniej niż 20 osób? Wtedy tez tylko do pracodawcy podanie czy i do ZUS? Mam na to ileś dni po urodzeniu dziecka?

Gość gość
do pracodawcy składasz.

No właśnie też jestem ciekawa, kiedy taki wniosek się składa, ile jest na to czasu?

Gość gość
taki wniosek to trzeba złożyć do pracodawcy w ciągu 2 tygodni od dnia urodzenia dziecka