Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 1982Idzia

Piwko w ciąży

Polecane posty

Gość 1982Idzia

Chciałabym Was zapytać, czy podczas ciąży piłyście piwa typu Karmi, Redds? Ja od kiedy się dowiedziałam o stanie błogosławionym nie piłam nic, ale ostatnio mam takiego smaka, że szok. Czy to bezpieczne?

Gość gość
Nie wolno. Redds to takie samo piwo jak zwykłe ma nawet więcej %. NIE WOLNO pic żadnego alkoholu podczas ciąży. Płód czy dojrzałe dziecko nie jest w stanie się obronić przed alkoholem.

Gość gość
Picie alkoholu w ciąży jest zabrinione, ale moja koleżanka piła piwo w niewielkich ilościach z sokiem malinowym jak była przeziębiona, aby nie brać leków... nie wiem co gorsze?

Gość gość
na przeziebienie sie pije herbate z sokiem, a nie piwo durne wytlumaczenie alkoholu w ciazy nie wolno pic nawet w najmniejszych ilosciach

Gość gość
żadnego alkoholu...nawet w małych ilościach szkodzi płodowi..nawet ostatnio o tym czytałam..ze nigdy nie wiadomo czy ten jeden gram alkoholu nie będzie akurat ta dawka która może uszkodzić płód dlatego nie wolno ryzykować bo to ryzyko jest zbyt duże... poczytaj tutaj: Koniec z mitem, że jedna lampka czerwonego wina nie szkodzi kobietom w ciąży! Tak twierdzą organizatorzy kampanii "Ciąża bez alkoholu". Jej celem jest uświadomienie przyszłym matkom, że dla zdrowia dziecka się nie pije, nawet niewielkiej ilości alkoholu. Kampanię organizuje Państwowa Agencja Przeciwdziałania Problemom Alkoholowym we współpracy z Polskim Towarzystwem Ginekologicznym. Patronuje jej minister zdrowia.Do kampanii włączyło się ponad 600 samorządów lokalnych. W ramach akcji w telewizji emitowane będą spoty reklamowe, a w przychodniach rozdawane ulotki informacyjne. Z danych przedstawionych przez PAPPA wynika, że co trzecia kobieta w ciąży pije alkohol - piwo, wino, wódkę. Dwie trzecie z nich nie jest w ogóle przestrzeganych przez lekarza, że picie szkodzi dziecku. Według wiceprezes Agencji Katarzyny Łukowskiej, w społeczeństwie jest silnie zakorzenione przeświadczenie, że lampka czerwonego wina nie tylko ciężarnej nie szkodzi, tylko wręcz pomaga. Jej zdaniem, z tym mitem należy skończyć. Łukowska podkreśliła, że w 16 proc. źródłem tego mitu są lekarze. Wiceprezes podkreśliła, że każdy kieliszek wypity przez kobietę w ciąży jest równocześnie "wypijany" przez jej nienarodzone dziecko, a zawartość alkoholu we krwi jest u nich identyczna. Tylko u matki jest on eliminowany z organizmu przez wątrobę, dziecko takiego mechanizmu obronnego, ani żadnego innego nie ma. Dodała, że nie ma takiej dawki alkoholu, którą kobieta w ciąży, niezależnie od tego, w którym jest trymestrze, mogłaby wypić. "Dlatego lepiej być abstynentem" - podkreśliła. PAPPA zwraca uwagę, że szczególnie niebezpieczne jest picie w pierwszych dniach po zapłodnieniu, a więc wtedy, gdy kobieta jeszcze nie wie, że jest w ciąży. Największe uszkodzenia mózgu i układu nerwowego może spowodować alkohol w pierwszych 3-5 tygodniach. Alkohol pity w trzecim trymestrze ciąży może znacząco spowolnić rozwój dziecka, a nawet spowodować przedwczesny poród. W przeciwieństwie do innych wcześniaków, dziecko które miało częsty kontakt z alkoholem w organizmie matki, nigdy tych braków nie nadrobi. Wiceprezes Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego Tomasz Niemiec podkreślał, że zdrowie dzieci może zależeć od stylu życia kobiet. Dodał, że to do lekarza podstawowej opieki medycznej należy poinformowanie kobiety o skutkach picia alkoholu, bo gdy mówi o tym ginekolog, jest już często zbyt późno.

Gość gość
Mnie się nie zdarzyło, no może łyczek perły radler, ale czekałam , aż skończę karmienie do cieszenia się smakiem piwa