Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

wyjazd do Malezji

Polecane posty

Gość gość

Witam! Czy jest tu ktos kto byl w Malezji? Ciagle szukam swojego miejsca na ziemi i pomyslalam o Malezji, chcialabym wyjechac chociaz na rok, pieniadze na rok przezycia to mam, zastanawiam sie jak wyglada sytuacja z praca dla obcokrajowca, bo np w Tajlandii z tym jest bardzo ciezko, moze ktos wie? a moze chcialby ktos sie dolaczyc? razem byloby razniej ;)

Gość gość
Bylam w Malezji, to taka mocno biedniejsza Tajlandia, poza tym islam ( choc nie ten najgorszy, bo inne religie tez są). Nie bardzo wiem, jaka prace mozanbyloby ta znalezc, ale sprobuj w internecie. Poza tym bardzo gorąco.

Gość gość
Wiem, ze jest tam islam, ale obowiazuje osoby, ktore go wyznaja, a bylas tam sama czy z biurem podrozy?tak czytam w internecie i jest kilka mozliwosci dostania sie tam , moze sie uda, poza tym szukam miejsca nie tak oklepanego jak Anglia czy Holandia, tropiki jak najbardziej ok ;)

Gość gość
O fajny temat.Też mam ochotę wybrac się na jakiś czas do jakichś egzotycznych rejonów i poznać inne zycie, popracować tam, zobaczyć jak się zyje. Ciągnie taka dzikość i wolność zarazem.

Gość gość
Jakby mi się trafiła taka okazja, na pewno bym skorzystała.

Gość gość
Myślę o takim wyjeździe, najlepiej jakby było to mieszane towarzystwo. Jestem kobietą i jakiś facet by się przydał (zawsze to bezpieczniej), ale i jakieś kobietki bo nie mam na myśli wyjazdu w celach romantycznych. Wiesz może jaki jest koszt roczny takiego wyjazdu na wlasną rękę do Malezji? Turystycznie oczywiście.

Gość gość
Jeśli interesuje Cię skuteczna nauka angielskiego, zapraszamy Was na kurs języka skonstruowany tak, by znacząco podnieść Twój poziom komunikacji! Wychodząc naprzeciw potrzebom kursantów zdecydowaliśmy się wprowadzić PROMOCJĘ i w chwili obecnej koszt uczestnictwa w kursie to tylko 10zł miesięcznie! Liczba promocyjnych miejsc ograniczona! :) Więcej informacji na stronie: https://akademiaexpertow.pl/cdn/premium/b6218ebd353098e2a0c28db6c9c3934e.html Zapraszamy również na naszą stronę na fb TryTalk Dołącz do nas! :)

Gość gość
sprobuj jako wolontariuszka, nie zarobisz, ale tez przezyjesz taniej niz turysci I bedziesz zakwaterowana jak miejscowi. mozesz no pojechac uczyc angielskiego czy pracowac w sierocincu. Nie zgadzam sie, ze Malezja to taka "biedniejsza Tajlandia". Zalezy od region wprawdzie, ale np szpitale sa na poziomie (mialam niestety okazje sie przekonac). Poza tym w przypadku Malezji nie ma az tak intensywnej seks turzystyki, ktora kwitnie w Tajlandii. Moze to przez Islam no I ogolne roznice historyczne I kulturowe. Piekny kraj, zyczliwi ludzie.

Hej :) Również jestem bardzo zainteresowana takim wyjazdem :) Szukam tylko osoby/osób również chetnych, bo jak wiadomo samemu to ciezko.. jakbys ktos byl zainteresowany pisac !! ;) the0runaways@wp.pl :)

Gość gość
a kiedy? w jakim miesiącu jedziesz i sam czy jeszcze ktoś ?

Gość gość
Mieszkam w Tajlandii od roku, byłem w Malezji dwa razy - bardzo podoba mi się Kuala Lumpur. Moi znajomi mieszkali tam przez dwa lata (kolega był na kontrakcie z Irlandzkiej firmy IT). Z pracą jest raczej ciężkawo o ile nie jesteś nauczycielem angielskiego albo nie chcesz nim zostać (tak jak i w Tajlandii).

Gość gość
Tez zastanawiam sie nad Malezja, docelowo interesuje mnie Singapur i tak sobie wymyslilam, ze Malezja bylabym fajnym przystankiem po drodze Znalazlam interesujacy blog Polki pracujacej i mieszkajacej w Malezji zuinasia.wordpress.com i tak sie zastanawiam

Gość gość
motocyklem planuję w czerwcu, powrót przez Francję, Włochy, Chorwację i tamte strony ;)

Gość Zu In Asia Com
Mieszkam w Malezji i pracuję tu od trzech lat, dzięki za wspomnienie mojego bloga (www.zuinasia.com). Nie zgodzę się, że to biedniejsza wersja Tajlandii - duże miasta jak KL i Penang są o wiele bardziej rozwinięte niż Bangkok. Islam nie jest radykalny, porównałabym sytuację tutaj do Turcji (nie ma presji na ubieranie się konserwatywnie, można nosić co się chce, jest dostępna wszędzie wieprzowina itp). Mieszkam tu sama i mam 25 lat, więc mogę powiedzieć, że nie ma problemu z podróżowaniem po Malezji - zdecydowanie jest bezpiecznie. Jeśli chodzi o pracę - można dostać pracę mając przynajmniej licencjat, a najlepiej magistra. Do tego conajmniej 2 lata doświadczenia w pracy i płynnyy angielski. Szczególnie rozchwytywani są pracownicy IT (jak wszędzie), ale ja pracuję w marketingu i nigdy nie miałam problemu z pracą. Co do nauki angielskiego - nauczyciele tego języka wcale nie są tu jakoś rozchwytywani - Malezyjczycy są dwu lub trzy-języczni i angielskim posługują się bezproblemowo. Kursy angielskiego nie są więc wielce popularne. Nauczyciele angielskiego z zagranicy uczą tylko z międzynarodowych szkołach, i zwykle preferuje się native speakerów, więc nie polecam szukania pracy w Malezji w tej branży.

Co do Malezji - to mniej wiecej zasady sa takie same jak wszedzie indziej - jak ktos Ci zechce dac prace - to sprawa rozwiazana (rowniez wszelkie wizy itp.). Oczywiscie, ludzi takich jak Ty ktorzy marza sobie zeby gdzies tam sobie pomieszkac jest na peczki - dlatego to nie wystraczy, wybor taki za to maja specjalisci z wielu dziedzin (nie tylko IT) - wtedy kraje chetniej sprowadzaja i ogolnie wybor jest szerszy. Generalnie jesli tylko sie chce, a nie ma nic poza tym do zaoferowania (nie mowie, ze to Twoj przypadek), to jednak sznase powodzenia sa male lub nikle. Malezja jako kraj - w mojej opinii - to oferuje standard podobny do zycia w PL, chyba nawet PKB maja porownywalne, no ioczywiscie autostrady Malezja ma lepiej rozwiniete;-) Jesli chcesz po prostu byc na wizie tutystycznej i zwiedzac - to kasa ktorej potrezbujesz bedzie zalezala od Twoich wlasnych potrezb 9ceny poszczegolne do sprawdzenia w necie) - zastanow sie jakbys chciala zyc bez dochodu przez kilka m-cy w PL albo na Slowacji - i bedziesz miala odpowiedz. Nie wiem jak to jest dokladnie w Malezji - bo nigdy tego sama nie robilam (czasem zalatwiaja to agencje) - np. z wynajmem mieszkania turystom - tutaj moze niech ktos inny sie wypowie. Malezja jest bezpieczna do podrozy dla samotnych kobiet - ja akurat bylam i z rodzina i sama, ale kolezanki przejedzalay Malzje od gory do dolu - mam tutaj na mysli kontynentalna Malezje - inaczej jest na Borneo - ktore rowniez polecam. Nie uwazam, zeby nauczanie angielskiego bylo dobrym pomyslem - bo rodziny malajskie czesto mowia angieslkiem w domu (nie wszyscy o czywiscie) - jesli chcesz uczyc angieslkiego to wieksze pole do popisu masz w Indonezji, tak mysle. Malezja jest duzo bardziej tolerancyjna niz jej maly ale zanczacy sasiad - Singapur. Jesli chcesz jednak mieszkac w Singapurze - to droga dostania tam wcale nie wiedzie przez Malezje. Singapur sprowadza bardzo duzo ekspatow m.in z europy - oczywiscie o to musi wystapic pracodoawca ktory zrobi to jesli masz spechalistyczna wiedze - jesli jestes zwyklym pracownikiem danej branzy - to niekoniecznie wszedzie jest konkurencja a panstwa straja sie chronic lokalny rynek. Ale tez duzo osob wyjezdza do singapuru bo firmy ich tam wysylaja lub sprowadzaja - znam i takie i takie przypadki osobiscie.