Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość andziulka88

Czy któraś z Was miała podaną immunoglobulinę anty Rh D w trakcie ciąży?

Polecane posty

Gość gość
Napisz jeszcze gdzie i kiedy, bo ja we Wrocławiu miałam spory problem 2 lata temu, a płaciłam 400 zł w całodobowej aptece katedralnej...

Gość gość
W Warszawie w aptece Kabacka na szczepionka była tego samego dnia od zamówienia koszt 430zł. Na skierowanie nie miałam problemu z jej podaniem w pierwszej lepszej poradni.4 lata temu czekałam prawie tydzień i nie miał mi kto jej podać musiałam skorzystać ze znajomej pielęgniarki.

Gość gość
Czy ktoś sie orientuje jak jest z zakupem w Czechach? Czy dostanę to od razu w aptece na polska receptę?

Gość gość
Czy ktoś wie w jakiej aptece we Wrocławiu - aktualnie - można kupić szczepionkę?

Gość gość
A o co kupować? Teraz jest refundowana. Ale można ją przyjąć tylko w poradni na NFZ, u mnie to przyszpitalna poradnia K. Ciąże prowadzę prywatnie, lekarz wpisał mi skierowanie na zastrzyk i mam się z tym zgłosić do poradni. Wizyta i zastrzyk będą za darmo. Muszę mieć tylko oryginał wyniku grupy krwi i wszystkie badania przeciwciał w ciąży, ostatnie nie starsze niż sprzed 2 tygodni.

Gość gość
To ja otrzymałam inne informacje od lekarza - trzeba prowadzić ciążę od początku w ramach funduszu NFZ, żeby szczepionka była darmowa, w przypadku, gdy chodzi się prywatnie lekarz wypisuje receptę, a z roztworem trzeba przyjśc już do placówki na podanie

Gość gość
No to otrzymałas błędne informacje. Nic nie trzeba robić od początku ciąży na NFZ żeby gwarantowane świadczenie w państwowej poradni ci przysługiwało. Każdy ma prawo do korzystania z darmowych, gwarantowanych świadczeń. Rejestruje się w poradni, bierzesz komplet badań, lekarz prywatny może Ci napisać jakieś zlecenie (skierowanie? ), lekarz państwowy kwalifikuje cię lub nie do podania, a położna podaję zastrzyk. Jeśli masz wątpliwości to dzwonisz do ministerstwa, z pismem od nich idziesz do poradni i załatwiasz oficjalnie. Gra jest warta świeczki bo to kilka stów w kieszeni. Przepisy weszły w styczniu tego roku, twój lekarz może o nich nie wiedzieć bo go nie dotyczą. Jedyne co on może zrobić to wypisać receptę. Najlepiej idź do poradni i nie daj się zbyć. Ten zastrzyk przysługuje ci za darmo.

Gość gość
CD. Ja prowadzę ciąże prywatnie a jutro idę do poradni K na zastrzyk. Lekarz będzie mnie widział pierwszy raz na oczy. Dam znać czy mi się udało.

Gość gość
gość dziś - Dzięki za informację, to mój lekarz faktycznie niedoinformowany, bo zapewniał że szczepionkę sama muszę kupić koszt(400 zł), w takim razie będę załatwiać ją w poradni

Gość gość
No widzisz a mi o refundacji powiedział lekarz na prywatnej wizycie (ordynator w stałym kontakcie z poradnia) i sam kazał tam się zgłosić. Zobaczymy co jutro będzie bo mają być dzikie tłumy.

Gość gość
A co to jest poradnia K? Nie można iść ze skierowaniem ma ten zastrzyk po prostu do szpitala żeby położna zrobiła zastrzyk?

Gość gość
U nas poradnia K to poradnia ginekologiczna na NFZ przy szpitalu. Z tego co wiem to tylko przez państwowe poradnie ginekologiczne może przejść refundowany zastrzyk z immunoglobulina, kwestia procedur i papierologii. Poza tym do refundowanaego zastrzyku kwalifikuje lekarz państwowy, a tacy są tylko w poradniach. Ci którzy są w szpitalu i położne na oddziale zajmują się pacjentkami leżącymi na oddziale a nie tymi, za przeproszeniem, z ulicy. A nikt cię na zastrzyk nie położy do szpitala. Z resztą w szpitalu robią ten zastrzyk tylko po porodzie, o ile dziecko ma Rh+. Zastrzyk śródciążowy to profilaktyka, a tym zajmuje się poradnia ginekologiczno-poloznicza czy tam poradnia K która świadczy usługi w ramach NFZ.

Gość gość
gość dziś - to daj znać proszę pojutrze co i jak; może jest tak, że to faktycznie zależy od lekarza, bo może gdy jest ordynatorem i poza przyjmowaniem prywatnym pracuje tez w państwówce, to jest inaczej, ja prowadzę ciążę u zwykłego lekarza w luxmedzie i oprócz recepty dostałam też skierowanie na zabieg pielęgnacyjny, ale w rubryce "miejsce wykonania zabiegu" mam napisane "gabinet grupy luxmed" ;/

Gość gość
moze jestem ciemna, ale dalej do konca nie rozumiem (poprosze o wytłumaczenie łopatologiczne heh). mam rh- i prowadzę ciążę prywatnie, nie w ramach nfz. przychodzi ok. 28 tydzień i chcę przyjąć refundowaną immunoglobulinę- co teraz? mam iść do jakiegokolwiek ginekologa na nfz i powiedziec że przyszłam tylko po to żeby wypisał mi skierowanie na bezpłatny zastrzyk, a on zgodnie z ustawą musi mi takie skierowanie dac i powiedzieć gdzie mam się stawić żeby mi go podali? o to chodzi?

Gość gość
Właśnie jestem po zastrzyku. Prowadzę ciąże prywatnie. Mój lekarz napisał mi odręcznie skierowanie (zlecenie? ) do poradni państwowej na podanie immunoglobuliny. Z tą kartka, karta ciąży i wszystkimi badaniami zgłosiłam się kilka dni temu do rejestracji w poradni - pierwszy raz do ginekologa panstwowo, więc zanim umówiłam się na wizytę musiałam założyć kartę, przeprowadzić wywiad z położna i powiedzieć po co przyszłam. Umówiła mi wizytę na dziś więc z dokumentami zgłosiłam się rano do położnej, potem do lekarza, który zakwalifikował mnie do zastrzyku, wypisał zlecenie. Z tym papierkiem znów do położnej, z nią do zabiegowe i po 3 godzinach jestem już po zastrzyku. To moja pierwsza i ostatnia wizyta w poradni na NFZ, kolejka po horyzont i mimo że wszędzie wchodziłam jako pierwsza bo immuno podają poza kolejnością to i tak 3h odsiedzialam. Ale 400 zł piechotą nie chodzi, a profilaktyka jest zalecana. Powodzenia innym!

Gość gość
Dziewczyny jutro idę na zastrzyk. Dziś położna poinformowała mnie że po szczepionce będę musiała zostać w poradni jeszcze dwie godziny na obserwacji, czy nie wystąpiły żadne skutki uboczne. Czy u was też była podobna sytuacja?

Gość KejtiDi
Hej Dziewczyny! Ja od początku ciążę mam prowadzoną prywatnie u swojego lekarza który codziennie od rana do południa ma dyżury w szpitalu i zwyczajnie dostałam od niego skierowanie do szpitala na immunoterapie (tak to nazywają). Zgłosiłam się w czwartek rano z kartą ciąży i badaniami zostałam przyjęta na oddział o 13 dostałam zastrzyk rhopylac 300 i w piątek rano zostałam wypisana (bo tutaj chodzi zwyczajnie o to żeby szpital sobie odzyskał kasę za pobyt pacjenta przez dobę w szpitalu). Ale odkąd wróciłam do domu czuje ból krzyża/lędźwi przy zmianie pozycji i to nagły uciskowy promieniujacy aż do uda a jak próbuje chodzić to czuję w dole brzucha taki podobny ucisk (dodatkowo wróciłam ze szpitala przeziebiona choć mamy wakacje).... Czy któraś z Was miała podobne objawy po przyjęciu tego zastrzyku?

Gość gość
Od tego roku ( początek) weszła ustawa która gwarantuje Podanie tego zastrzyku około 28 tc na NFZ!!!

Gość gość
Znam aptekę w Rzeszowie, w której można kupić imminoglobulinę