Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

minis

noworodek spi tylko przy piersi RATUNKU!!

Polecane posty

Witam Mamy, Przypuszczam że gdzieś już podobny temat tutaj istnieje ale nie dokładnie taki jak chciałabym opisać. Otóż tydzień temu urodziło się moje maleństwo i po dzisiejszej wizycie poloznej jestem załamana. Maluszek nie chce spac inaczej niż przy cycu, potrafi ssać godzinami I nadal mu mało. Najczęściej po godzinie czasem dalej staram się przełożyć go do łóżeczka gdy widzę że już dość mocno śpi. Nie ma w tym momencie możliwości na odbijanie bo zaraz się rozbudza i szuka piersi. Przekładam go na śpiocha do łóżeczka i z reguły przesypia te 2,3 godz. Jednak dziś polozna mnie nastraszyla ze maluch za duzo wtedy zjada, rozciąganie sobie żołądek, uziemi mnie bo nie chce zasnąć nawet lulany, przytulany przeze mnie (bo ciągle szuka cyca) czy u taty. Nakazała podawać dziecku smoczek by go oszukać I karmić Max Pol godz jednak mały w ogóle nie toleruje smoka, denerwuje się gdy próbuje mu to podac, nie pomaga kolysanie, noszenie, śpiewanie... drogie Mamusie co robic?

Gość gość
mi położna gadała swoje ale ja posłuchałam instynktu swojego i nie żałuje. U nas było dość podobnie jak piszesz, przez prawie miesiąc, też byłam załamana, plecy mnie bolały strasznie przy tak długim siedzeniu przy karmieniu. odpowiedź sobie na pytanie czy bardzo chcesz karmić piersią, ja chciałam i wiedziałam że muszę pokonać wszystkie przeciwności. Po pierwsze uznałam że synek cały czas nie pije tylko zaspokaja potrzeby emocjonalne, a po drugie nie miałam na początku dość mleka, niby było ale wolno leciało. Z dnia na dzień było coraz lepiej, a miesiąc był taką magiczną granicą po przekroczeniu której wszystko się unormowało. Teraz synek ma prawie rok, nadal karmię w tej chwili 3 razy na dobę rano, przed drzemka w dzień i na noc, czasami przed drzemką już opuszczamy karmienie a w ciągu miesiąca chciałabym całkiem zrezygnować z karmienia w ciągu dnia, a w następnym miesiącu spróbujemy całkowicie zakończyć.

Gość gość
wiem co to znaczy bo moje tez chcialo cay czas przy cycku, dopiero jak zaczelam sciagac pokarm i dawac z butelki mialam spokoj, jadlo co 2 czasem nawet 3 godz spalo, wic mozesz zaczac sciagac z butelki bedzie zjadac wieksza ilosc za jednym razem i bedzie dluzej przesypiac bez jedzenia

Gość gość
Mam jedno dziecko i nie jestem wyrocznią ale moim zdaniem dziecko zachowuje się normalnie a położna nagadała Ci głupot ! Mój synek też praktycznie wisiał mi przy cycku całą dobę na początku i nie powiem - było to frustrujące Powiem jedno - to minie ;) Będzie trudno A mleko matki jest bardzo lekkostrawne i szybko jest trawione i z tego co wiem nie ma możliwości przekarmienia ( inaczej niż w przypadku mm)

Gość gość
Ty glupia jaka jestes ze karmisz piersia? Dalas sie nabrac na te smuty, jakie jam wmawiaja? Wiesz ile chemii jest w tym co Ty jesz? Z 5 razy tyle co w mm!

Gość gość
W to ze sie przeje to nie wierz. Nie ma takiej opcji. On tylko sbie cycka .no smoczek tu jest ratunkiem bo moglby zaspokoic jego odruch. Moze kup innny?

Gość gość
Ja tak mialam pol roku. Czeka ci meczarnia druga mamo. Zero prysznica, I zapomnij ze sie zrelaksujesz na piec minut

Gość gość
Położna ma racje- smoczek, bo się zameczysz. Ksztalt smoczka czy firma nie ma znaczenia. Próbuj jednego do skutku, ale nie wtedy jak maly placze, tylko jak jest spokojny. U mnie smoczek przeszedl dopiero jak mala spala. Obudziła sie z nim w buzi i odtad sa najlepszymi kumplami ;-)

Gość gość
Doradzacie smoczek a potem mama będzie miała problem bo dziecko będzie zle ssać pierś i ranić brodawki. Gratuluje

Gość gość
tracy hoog " jezyk niemowlaków" troche konsekwencji i po problemie.

Gość gość
tez mam taki problem, moj syn ma 11 dni i rowniez zasypia przy cycku, smoczka nie chce ale jak juz sie naje to wypluwa cyca i odchyla glowe w druga strone i wtedy go odkladam do lozeczka i spi nawet do 3 godzin. Tez sie troche martwie ze to tak wyglada bo on praktycznie tylko je i spi bo nawet jak lezy w lozeczku to sam nie zasnie :( i zawsze po 10 min lezenia samemu ma czkawke takze wtedy znowu cyc i spanko. Mam nadzieje, ze mu to minie

Gość gość
Bzdura, dziecko, ktore prawidlowo ssie piers nie zapomina tego. Smoczek nie ma tu nic do rzeczy.

Gość gość
przeciez on ma dopiero tydzien, potrzebuje bliskosci, to minie szybciej niz ci sie wydaje

Gość gość
Nie pisz glupot idiotko. Smoczek zaburza technikę ssania piersi

Gość gość
Dziecko ma tydzien a ty juz marudzisz, ze noworodek chce byc ciagle przy piersi? :o przeciez to jest zupelnie normalne i naturalne, jeszcze nawet laktacja ci sie na dobre nie rozbujala. Nie sluchaj poloznej bo chyba nauki pobierala w latach 70 tych. Nie wierze, ze matczyny instynkt nie podpowiada ci, ze dziecko cie potrzebuje, twojej bliskosci nawet jesli jest to dla ciebie uciazliwe. Na szczescie nie zyjemy w czasach, ze kobieta po porodzie musi do roboty w polu wracac, te pierwsze tygodnie wykorzystaj na budowanie wiezi miedzy wami nawet kosztem porzadku w domu czy obiadu dla meza.

Gość munis
Więc radzicie żeby dostawiac na zadanie i nie przejmować się słowami poloznej? Jestem załamana bo dziś jest jest jeszcze gorzej, mały po odstawieniu śpi Max 1 godz i znów chce ssac, nie wiem już co mam robić...

Gość gość
nie męcz dziecka, daj mu butelkę.

Gość gość
"nie męcz dziecka, daj mu butelkę." jakie to typowe. Nie mecz dziecka, nakarm go mlekiem z fabryki. Dla jego dobra :o

Gość gość
tak, lepiej być matką polką z rozmemłanym cycem, co to idzie z dzieckiem nawet do kibla bo inaczej latorośl sie drze

Gość gość
Ale pier....sz, moja corka ma pol roku, jest na piersi i ssie smoka, nie ma z tym zadnego problemu, prawidlowo lapie,prawidlowo ssie, oproznia piers do konca, chyba ze chce sie tylko napic ;-) Nie dajcie sobie w cisnac kitu, ze jak dacie smoczka to sie skonczy karmienie...

Gość gość b
Moj maly tez zasypial aby przy piersi jak go odkladalam to placz, nawet wbiegu posilki jadlam. Smoczka nie chcial wiec nie ma co wmuszac.teraz ma 7 mies i przy piersi tylkona noc zasypia.a jak zasnie to go odkladam do lozeczka.mi pediatra powiedziala ze dziecko poprostu chce byc z mama z tego tak sie zachowuje.to minie z czasem

Gość gość
U nas było to samo, mały nie chciał nawet wziąć do buzi smoka. Co znaczy "za dużo zje?". Czy ta położna ma 100lat żeby takie herezje gadać? Dziecko prawdopodobnie ssie pierś ale nie pije, poprostu potrzebuje Twojej bliskości i to normalne. I nie ma siły żeby dziecko zjadło więcej niż potrzebuje. Uwierz, że jeżeli zaspokoisz tę potrzebę to dziecko będzie spokojne, będzie czuło się bezpiecznie. Ja też już chciałam to rzucić i karmić mm, ale dałam radę i karmię już 5 miesiąc, a pierwsze 3 miesiące były naprawdę trudne. Uwierz, że wkońcu dziecko zacznie interesować się innymi rzeczami niż tylko piersią. Mówi się, że pierwsze 3 msc życia dziecka to 4 trymestr ;) Jeżeli masz wątpliwości to zaproś do siebie doradcę laktacyjnego i nie słuchaj położnej.