Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Boję się że zrobię krzywdę dziecku

Polecane posty

Gość gość

Jestem bardzo impulsywna i szybko można mnie wyprowadzić z równowagi. Mam dość płaczliwego małe dziecko w dzień jakoś wytrzymuje, wieczorem przychodzi mąż więc mogę chwilę odpocząć. Ale mąż musiał wyjechać na dwa tygodnie za granice a ja już wariuję. Czasami jak on wyje tak bez powodu zaczynam gotować się w środku i ostatkami sił powstrzymuję się żeby nim nie strząchnąć. Nie mam nikogo poza mężem kto mógłby mi pomóc w opiece nad dzieckiem. Boję się że stracę cierpliwość i kontrolę że zrobię mu krzywdę, uderzę albo strząchnę za mocno...

Gość gość
Jestem dokladnie taka jak Ty, a dziecko cale i zdrowe :) dasz rade, nie mozesz pozwolic wyprowadzic sie z rownowagi. Gdy juz naprawde nie wytrzymujesz wyjdz na pare minut do innego pokoju... pomaga :)

Gość gość
Biedne dziecko

Gość gość
dziecko nie płacze bez powodu. Pewnie odreagowuje tak twoja nerwowość.

Gość gość
Ojezu, chyba kazda matka czasami chce zsmknac ddiecko w szafie na godzine, heh. Chodzi mi o to, ze kazdy czasami tracu cierpliwosc i wydajr mu sie, ze cos zrobi. Ja czasami mam ochote wslnac talerzem o sciane czy krzyknac na dziecko itd. Jednak tego nie robie. I to nas rozni od osob chorych i agresyenych. Czasami tez sie we mnie gotuje. Ale nie mysle o tym, wiem, zr to impuls, nie ja i nie roztrzasam, czy to mnie czyni zla matka. Powtarzaj sobie, ze dasz rade i jestes dobra matka. Ludzie staraja sie zyc wedle wzorcow, ktore sami na siebie nakladaja. Jesli bedziesz sobie mowic, ze jestes zla, to bedzie gorzej. A spedzasz czas bez dziecka czasami?

Gość gość
Prawie w ogóle nie spędzam czasu sama a tym bardziej że karmię piersią. Raz zdarzyło mi się że nie wytrzymałam i strząsnełam nią lekko, potem przez godzinę płakałam i tuliłam i przepraszałam ją. Nie chce już nigdy tak zrobić i boję się że znowu nie wytrzymam... chyba muszę brać jakieś tabletki uspokajające...

Gość gość
Kobieto psychiczna jestes!?Poczytaj o syndromie dziecka potrzasanego niech ci moze mozg troche rozjasni!

Gość gość
jak mu zrobisz krzywde to cie wsadza i w telewizji pokaza twarz ze to krzywszicielka

Gość gość
kobieto nie pisz tu na kafe ,tu cie zlinczuja i zdoluja tylko.Nie martw sie wiem co czujesz :) Bedzie dobrze ,staraj sie i jak ktos wczesniej napisal wyjdz do innego pokoju albo policz do 20stu.

Gość wifigdańsk
powinnas choc na 2, 3 godziny chocby co drugi dzien brac opiekunbke zeby wyszła z małą na spacer lub zostala znią w domu a ty wtedy wyskocz. jak jestes z tym wszystkim sama i masz sklonnosci do potrząsania to długo tak nie pociagniesz. a jak czasem odpoczniesz od dziecka to wszystkim wam to dobrze wyjdzie i zobaczysz jak zatesknisz.

Gość gość
Tez kiedyś potrzasnelam dzieckiem i wyrzuty sumienia mnie zżerają do tej pory. Teraz jak czuje, ze juz nie dam rady, to kładę mała do łóżeczka i wychodzę na 3 min. na balkon. Pomaga ochłonąć. Dasz sobie radę.

Gość gość
Tak bywa, że dziecko swoim płaczem doprowadza matkę do granic wytrzymałości nerwowej. Najbezpieczniej jest wyjście z pokoju w którym maluch płacze i przeczekanie złości. Jedno jest pewne na 100 %, ten okres minie. Wtedy będzie lżej.

Gość gość
Mnie też dźwięk płaczu doprowadzał do frustracji tym bardziej że maluszek ma w płucach siły ;) mój sposób - duże porządne słuchawki i bardzo głośno nastawiona ulubiona muzyka. Zakładasz słuchawki, bierzesz na ręce dzieciaczka i starasz się go uspokoić, wzrokowo widzisz kiedy przestaje płakać a przynajmniej nie trzeba słuchać rozdzierającego dźwięku ;)

Gość gość
Mnie tak nie wyprowadzal placz jak syn byl niemowleciem a plakal duzo. Za to teraz czasem mam wrazenie ze wyjde z siebie jak nie slucha, broi, placze ze czegos nie dostal. Krzycze na niego, to mi pomaga choc wiem ze zle. A jak juz czuje ze wybuchne, wychodze na kilka minut do innego pomieszczenia.

Gość gośćula
eee tam dziewczyny nie łamcie się , zobaczycie co to macierzyństwo jak wam dzieciaki wkroczą w wiek nastoletni. Na razie to tylko preludium ,malutki aperitif :)

Gość gość
no to pocieszyłaś...