Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wyjazd do Niemiec

Polecane posty

Gość gość

Cześć, chciałabym się podzielić z Wami pewnym problemem, mam nadzieje, że ktoś na forum doradzi mi co powinnam zrobić. Jestem tegoroczną maturzystką, moja mam od roku mieszka w Niemczech. W tym roku chce zabrać do Niemiec moją 14letnią siostrę i mi również złożyła taką propozycję. Ponieważ jestem już pełnoletnia mogę zadecydować czy wyjechać do niej czy może zostać w Polsce? Nie umiem kompletnie języka niemieckiego, ale z drugiej strony wiem, ze mama nie wróci do Polski, będzie mi smutno bez niej i mojej siostry no i w Polsce ciężko z pracą...Sama nie wiem czy zaryzykować, nauczyć się w Niemczech języka i tam zacząć studia czy może zostać w Polsce ze znajomymi i skończyć tutaj dietetykę (taki kierunek planowałam)? Liczę na Waszą pomoc!

Gość gość
skoncz tu dietetyke a pozniej wyjedz:)Jak Ci sie nie spodoba to zawsze mozesz wrocic.

Gość gość
no właśnie ale czy warto marnować 5 lat które mogłabym przeznaczyć na naukę w Niemczech? :(

Gość gośćMia
Ja bym wyjechala. Jezyka sie szybko nauczysz a potem mozesz tam sie uczyc lub pracowac,sa tam lepsze perspektywy na przyszlosc niz tu a co najwazniejsze bedziesz razem z najblizszymi Ci osobami. Do PL wrocic zawsze mozesz.

Gość gość
zostań tam gdzie je wsteś "Polska maturzystko" :O k*****a kto wychowuje ten plebs współczesny ? chyba zera i śmiecie bo nikt normalny

Gość gość
wyjezdzaj!:)

Gość gość
wiesz nic mnie bardziej w zyciu nie urzeklo niz Zamki nad Renem

Gość gość
Masz maturę. To dobrze. Musisz zapisać się na intensywny kurs, jeszcze w Polsce, żeby poznać język niemiecki na poziomie B1. To się w rok bez problemu da zrobić, można nawet, ale intensywnie codziennie w pół roku. W Niemczech załatwiasz sobie kurs (dwa semestry) do egzaminu DSH, po którym, jeśli go zdasz, możesz podjąć na terenie Niemiec studia. Jeśli nie zdasz, to uczysz się tutaj zawodu na tzw. Ausbildung (szkoła plus praktyka), bo do tego znajomość po kursie wystarczy ci zupełnie. Aha, semestr kursu można powtarzać. Jeśli piszesz o Renie, to może byłabyś w NRW. Tu, będąc na kursie masz prawa studenta, masz np. bilet na cały land (możesz wszystkim jeździć za darmo). Oczywiście możesz sobie w trakcie co nieco dorobić (jakieś kelnerowanie itp.). W Niemczech masz w tej chwili wszystkie studia w systemie Bachelor-Master (dwustopniowo). Jeśli chcesz w Niemczech pracować, to lepiej tutaj skończyć studia. Niemcy to też bajki braci Grimm, poezja Goethego i muzyka Beethovena. Tu naprawdę da się żyć.

Gość gość
Dzięki wielkie! Chyba wyjadę, nic mnie w Polsce nie trzyma, a użytkownikowi który napisał, ze jestem plebsem wysyłam serdeczne pozdrowienia środkowym palcem :) Chcę studiować w Niemczech i pracować, bo tu jest moja mama i lepsze perspektywy, nie oszukujmy się. Patriotyzm nie zapewni mi dobrej przyszłości :)

Gość gość
Patriotyzm nie ma nic wspólnego z miejscem zamieszkania. Podolski grając w reprezentacji Niemiec nie śpiewał niemieckiego hymnu, a u niego w domu mówiło się po polsku, a właściwie po śląsku. Pamiętaj, bozia wyganiając Adama i Ewę z raju powiedziała - czyńcie sobie ziemię poddaną, właśnie ziemię, a nie gminę gdzieś pomiędzy Supraślem, a Suwałkami. Wyjeżdżać można, byle na tą Polskę nie pluć później, jak to się zdarza często tym, którzy nie wyjechali. Na początek, jeśli podjęłaś decyzję, zacznij od razu jakiś bardzo intensywny kurs językowy. Musisz się osłuchać z językiem. Fajnym pomysłem jest oglądanie niemieckich filmów, a jeszcze lepszym, uczenie się niemieckich piosenek. Sporo ich - całe Ich Troje, to przecież polska wersja niemieckiego Toten Hosen. Osłuchanie to podstawa, bo łatwiej mówić, niż zrozumieć, co do ciebie mówią.