Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Siasiula90

Rozstępy, obwisłe piersi, nadwaga itp czyli uroki ciąży

Polecane posty

Witam dziewczyny :) Założyłam ten temat, ponieważ szukałam na kafeterii coś w tym stylu ale nie znalazłam. Chciałabym, aby chętne dziewczyny dzieliły się doświadczeniami odnośnie okresu poporodowego, jak radzicie sobie z problemami typu rozstępy, nadwaga, sflaczałe ciało wypadające włosy itp. Zamiast szukać po całym internecie odpowiedzi na nurtujące nas pytanie fajnie będzie wejść w jeden temat kafeterii zapytać lub wyrazić swoje zdanie na konkretny temat. Wiadomo, że po porodzie ciało dochodzi do siebie przez pewien okres, ale przychodzi także czas aby zadbać o siebie, swoje zdrowie, ciało i samopoczucie ale jednocześnie wywiązywać się z obowiązków przy dziecku i domu a także mieć czas dla partnera :) Jestem mamą prawie dwumiesięcznej Emilki, jest to moje pierwsze dziecko ale tez już patrząc na swoje ciało chce zacząć coś z nim robić żeby latem móc się pokazać w stroju kąpielowym, także rozstępy mnie nie ominęły aczkolwiek nie ma strasznej tragedii ale jednak są pod kolanami, na udach, brzuchu, boczkach i piersiach i tu dla przyszłych mam NIGDY NIE CHODŹCIE BEZ STANIKÓW ja pod koniec ciąży niestety nie zakładałam bo uwierał mnie okropnie i dzisiaj są tego efekty aczkolwiek mam nadzieje ze jak skończę karmić wszystko się w miarę unormuje i słyszałam też o ćwiczeniach na ujędrnienie. Krótko o kremach na rozstępy- obecnie jestem w posiadaniu balsamów: z Ziajki, Vichy i Olejku Frei. Stosuje od 1,5 tyg i póki co efektów nie ma ale liczę ze to się zmieni z biegiem czasu. Jakiej firmy biustonosze polecacie aby ujędrnić biust ? Póki co nosze biustonosze do karmienia z Babydream ale przydałoby się zacząć nosić normalne bo mleko zaczyna mi powolutku zanikać a nie chce w wieku 25 lat wstydzić się wyjść w stroju kąpielowym...

Gość gość
a powiedz autorko cos wiecej o tych cwiczeniach na piersi

Gość gość
Autorko nosisz pas zeby Ci sie brzuch wciągnął? To b ważne.

Gość Janka432
Jakoś nie mogę się domyślić jaka jest nazwa tego polecanego biustonosza. Proponuję napisać ją jeszcze raz ze spacją w odpowiednim miejscu. Przede wszystkim polecam zapobiegać przykrym skutkom, a nie tylko je likwidować. Skórę warto smarować balsamami czy kremami jeszcze zanim się rozciągnie, wtedy jest mniejsze ryzyko powstania rozstępów. Dużo trudniej zwalczyć rozstępy, które już się pojawiły. Polecam też trzeć ciało szorstką gąbką lub szczotką, albo robić peeling. Co do piersi, słyszałam o następującym ćwiczeniu: zdejmij biustonosz i stań przed lustrem, Wyprostuj ręce, weź je do tyłu i unieś jak najwyżej (tak jakbyś starała się zrobić kąt prosty pomiędzy plecami a rękoma), następnie odginaj ręce jak najmocniej do tyłu. Powtórz to min. 50, a najlepiej ok. 100 razy dziennie. Powinnaś poczuć jak łopatki schodzą się ze sobą, a w lustrze zobaczysz jak piersi się unoszą. Takie ćwiczenie zapobiega też powstawaniu "bułek" pod pachami.

Ja słyszałam tylko o cwiczeniach na biust ale jakie konkretnie to sama nie wiem ktore najlepsze bo tyle tego wszystkiego jest w internecie ze nie wiadomo za co się zabrać... Noo z tymi wylewającymi sie piersiami to wlaśnie tak mam przed ciążą nosiłam c a teraz wydaje mi sie ze mam e bo przez ciaze urosły do rozmiaru d a pod wplywem karmienia piersia mam e i nawet jak spuszcze mleko i mam mieciutkie te swoje flaczki to z d mi wypływaja.

Gość gość
Ja polecam noszenie gorsetu, a moja znajoma ponoć owijała się mokrym ręcznikiem i folią i to był super sposób. Słyszałyście coś o tym?

Pas poporodowy uzywam odkad wyszlam ze szpitala, a podczas kazdej kapieli myje sie ostrą gąbką. Musze jeszcze z peelingiem poeksperymentować

Gość gość
Warto moczyc biust w misce z zimna woda i lodem, albo smarowac piersi kostkami lodu :)

Z tymi kostkami lodu i moczeniem to chyba bardziej w lecie raz dla ochlody i dla efektu hehe

Gość gość
Ja co prawda rodziłam 4 lata temu ale to jest przykre jak teraz wyglądają moje piersi. Są sflaczałe i nie podobają mi się wcale... A karmiłam tylko miesiąc... Rozstępy na udach, biodrach, piersiach... Jak po porodzie zobaczyłam się w lustrze to płakać mi się chciało. Nie przytyłam dużo bo przez całą ciążę 6kg mi przybyło bo wymioty miałam prawie do końca ciąży. Mimo to właśnie najgorsze były te rozstępy. I musiałam obciąć moje długie włosy bo została ich połowa i źle wyglądały...

Gość gość
A mnie na obwisle piersi pomoglo chodzenie non stop w staniku,nawet w nim śpię i dzięki temu mi sie podniosly. Stanik z fiszbinami. Czesto trzeba regulować ramiączka bo w czasie chodzenia sie rozciągają. Rozstępów mam trochę na piersi ale jak mam przez stanik uniesione to nie widać,tylko jak jestem bez i mi bardziej zwisają to takie cienkie dziury podluzne

Gość gość
na piersi najlepsze są stare poczciwe pompki - tak męskie jak i damskie a także przy ścianie :D dodatkowo można w wolnych chwilach (których w pierwszych miesiącach życia dziecka jest jak na lekarstwo) usiąść po turecku, wyciągnąć ręcę i złożyć je jak do modlitwy, pilnując aby łokcie były uniesine równolegle do ramion, po czym napierać dłońmi na siebie z całych sił. Należy też totalnie zrezygnować ze spania na brzuchu i na boku. A pod prysznicem robić masaż piersi na przemian zimną i gorącą wodą. Stosowałam się do tego i mogę z czystym sumieniem polecić to każdej innej kobiecie, która ma problem z jędrnością biustu po porodzie :)

Gość gość
Jeśli chodzi o kremy to podobno Biooil jest skuteczny(ale sama nie sprawdzalam)

Gość gość
Ja od 4 miesiąca ciąży stosowałam tołpę. Nie wiem czy to zasługa tego kremu czy moich genów ale nie pojawił mi się żadem rozstęp a przytyłam ponad 20 kg w ciąży :O :D

Gość gość
To ile ty utyłaś,ze masz rozstępy pod kolanami i na udach?:O Na brzuchu ok,bo nie masz na to wpływu,ale nogi?fujjjjjjj,nieźle musiałaś się utuczyć:O

Gość gość
Gosciu 18 kg przytylam ale jal napisal gosc co przytyl 6 kg tez mu soe rozstepy zrobily nie swiadcza wcale kg ktore sie nabiera jak widać. I to normalne ze kobiety tyja w ciazy nawet i 30 kg wszystko zalezy od organizmu i potrzeb kobiett w ciazy niektore maja smaka na jedzenie tlustych i kalorycznuch potraw a inne wrecz przeciwnie znam dziewczyne ktora odzywiala sie zdrowo a dziennie jadla koszyk nektarynek i tez 30 kg przytyla. Kobieta jezeli ma tendencje do rozstepow choćby niewiadomo co rrobila i tak dostanie rozstepow

Gość gość
Nawet najdrozszy balsam nie pomoze jesli ma sie sklonnosci... jezeli rozstepy pojawily sie np.w okeresie dojrzewania to w ciazy sie ich nie uniknie! ; ( smarowalam sie, masowalam i tarlam gabka a od 7 mc niemal z dnia na dzien zaczely wychodzic potezne rozstepy na brzuchu ; ( (a waga wtedy tylko 4 kg +)

Gość gość
gość dziś Gosciu 18 kg przytylam ale jal napisal gosc co przytyl 6 kg tez mu soe rozstepy zrobily nie swiadcza wcale kg ktore sie nabiera jak widać. I to normalne ze kobiety tyja w ciazy nawet i 30 kg wszystko zalezy od organizmu i potrzeb kobiett w ciazy niektore maja smaka na jedzenie tlustych i kalorycznuch potraw a inne wrecz przeciwnie znam dziewczyne ktora odzywiala sie zdrowo a dziennie jadla koszyk nektarynek i tez 30 kg przytyla. Kobieta jezeli ma tendencje do rozstepow choćby niewiadomo co rrobila i tak dostanie rozstepow Ok ,ale tamta ,która przytyła 6kg nie miała rozstępów na łydkach na litość boską:OMi właśnie o rozstępy w tym miejscu chodzi.Ile trzeba przytyć,zeby łydy utyły do tego stopnia,ze pojawiają się tam rozstępy:O a ta co jadła nektarynki i utyła,to nic dziwnego,bo zjadając koszyk mandarynek pochłanisz około 700 kalorii z samych tylko owoców,a gdzie tu jeszcze inne jedzenie w ciągu dnia.I nie pisz,ze to są uroki ciąży,bo to są uroki obżarstwa

Gość gość
Nieprawda, mam mnóstwo rozstępów z dojrzewania a w obu ciążach nie zauważyłam żadnego rozstępu. Często to kwestia diety, dostarczenia odpowiednich witamin, które wspomagają produkcję kolagenu.

Gość gość
powiem tak : ja przytyłam 9 kg w ciazy. wazylam przed ciaza 47 kg, po ciazy wazylam 49, a pół roku później wazylam juz 45. i rozstepy mam wszedzie niestety... na lydce mam bardzo duzo, ale tylko na 1 nodze!

Gość gość
Tak,jasne:Oi co jeszcze wymyślisz?Te 9 kg,to brzuch i piersi,więc jakim cudem łydki ci utyły?Przecież rozstępy to popękana skóra,która się rozciągnęła do granic możliwości.No chyba ,ze te 9 kg weszło ci tylko w jedną nogę:O

Gość gość
Jaka idiotka... Czy Ty myślisz ze woda sie nie zbiera w organizmie?? Nóg nie miałaś nabrzmiałych w czasie ciąży? Bo ja jak były upały a 8mc sie zaczął to niestety ledwie wkładałam nogi do japonek takie spuchnięte miałam stopy łydki także ale nie mam tam rozstępów.

Gość gość
Idiotka i idiota cię zrobili

Gość gość
Ja miałam laserowe usuwanie rozstępów bo jakoś w te mazidła nie wierze. O piersi zawsze dbałam więc nie sflaczały bo robiłam ćwiczenia też w ciąży, a potem nie karmiłam piersią. Ja codziennie biegałam i chodziłam na siłownię wiec nie miałam problemu do przywrócenia mojej normalnej wagi. Na włosy brałam witaminy i trochę je skróciłam. Niestety moje włosy zawsze ( przed ciążą) były słabe i ciąża je jeszcze pogorszyła. Używam też olejek arganowy na przemian z jedwabem ale czy to pomaga.... Tak to robię to co zawsze :)

Gość gość
Jak słyszę takie p********ie o obżarstwie to mnie krew zalewa. Ja przytyłam ok 35kg w sumie jadłam trochę więcej niż normalnie ale głwóną przyczyną było puchnięcie całego ciała. Pod koniec ciąży tyłam już ok 2 kg tygodniowo nie mając na to wpływu, nawet wylądowałąm przez to w szpitalu ale wyniki były dobre. Co do rozstępów mam kilka małych na piersi i jak się dobrze przyjże troszkę jest na biodrach i pośladkach ale normalnie ich nie widać tylko jak usiądę i skóra jest luźniejsza. Smarowałam się całą ciążę kremami a rozstępy pojawiły się jakoś w ostatnich tygodniach ale tak jak mówię prawie ich nie widać. Co do piersi nigdy nie były specjalnie ładne a teraz faktycznie są nieco bardziej sflaczała ale też źle nie jest. Co mnie denerwuje to lekki nadmiar skóry na brzuchu, choć nie są to zwisy i tyle, że ja widzę po prostu różnicę ktoś postronny raczej nie. A no i córka w lipcu tego roku skończy 3 lata. Ja po wyjściu ze szpitala miałam 10kg mniej, po kolenych 2 tygodniach kolejne 10 mniej, aż lekarz mnie straszył, konsekwencjami takiego chudnięcia (rozstępami właśnie) ale to schodziłą woda i nie miałam wpływu na to, za to ni było nic cudowniejszego niż zobaczenie swojej kostki, normalnej i szczupłej a nie spuchniętej jak u prosiaczka. Do wagi z przed ciąży wróciłam w jakieś 10-11 miesięcy bez diet i stresu...

Gość gość
9:10,a jak ja słyszę takie pierdzielenie jak twoje to ręce opadają.Opuchlizna ciała spowodowana zatrzymywaniem się wody w organizmie nie powoduje rozstępów!Moze jedynie spowodować cellulit wodny,który nie ma nic wspólnego ze zwyklym cellulitem i znika wraz z utratą wody z organizmu.Nie macie za grosz wiedzy a krzyczycie:O

Gość gość
Gościu z 9:10 nie mów,że sie nie obżerałaś,skoro po urodzeniu dziecka i po pozbyciu się wody z organizmu miałaś nadal 15 kg na plusie.Z powietrza się nie wzięły:O żeby utyć 15 kg trzeba solidnie żreć

Gość gość
A gdzie ja napisałam, że rozstępy miałam od zatrzymywania się wody w organiźmie? Pisałam o tym, że przytyłam tyle między innymi z powodu zatrzymywania się wody. Na rozstępy ma też wpływ genetyka z resztą na cały wygląd po ciąży (między innymi). Mam kuzynkę zawsze była wysoka i szczupła w pierwszej ciąży przytyła chyba coś koło 28kg po ciąży (cesarka) wyglądała identycznie jak przed, jak dziecko miała rok zaszła w ciążę bliźniaczą zakończoną cesarką i jak dla mnie gdy ją zobaczyłam (jakieś 4 miesiące po porodzie) wyglądała tak samo jak przed ciążą, szczupła z płaskim brzuchem. Nie ćwiczyła nigdy bo przy dzieciach nie ma kiedy, nie biegała, nie odchudzała się po prostu ma szczęście. A i co prawda nago jej nie widziałam ale latem jakoś rozstępów u niej nie zauważyłam

Gość gość
a ja przytyłam 30 kg i nie mam ani jednego rozstepu,ani obwisłej skóry,tydzień po porodzie miałam już 18 kg mniej,takze za rozstepy jest odpowiedzialne gł DNA :)