Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Od kiedy dziecko zaczyna zasypiać samo?

Polecane posty

Gość gość

bez usypiania?

Gość gość
u mnie od zawsze, po jedzeniu odkładałam do łóżeczka

Gość gość
Moja zaczęła sama zasypiać jak miała 9 miesięcy.

Gość gość
zapomniałam dopisać, że jak miał ze dwa lata nagle nie chciał zostawać w pokoju sam i wtedy ze 2 tygodnie, ktoś musiał z nim siedzieć (głównie ja siedziałam przy łóżeczku na podłodze, nie rozmawiałam z nim, tylko byłam i mu przeszło)

Gość gość
moja ma teraz 8 miesięcy i praktycznie od początku zasypia podczas karmienia lub jak ją wezmę na odbicie, przytulę, to zaraz odbije i zaśnie. Wiadomo ma też gorsze dni wtedy trzeba tulić, lulać i wszystko ale dawno już tak nie było. Czasem jak nie zaśnie po jedzeniu to wkładam do łóżeczka włączam karuzele i wychodzę. W ciągu dnia natomiast nie zasypia sama. Tylko lulanie.

Gość gość
17 miesięcy, od zawsze samo. Ja nie rozumiem i nie kumam jak można doprowadzić do tego, by było inaczej. Oczywiście pomijam sytuacje jak u gościa wyżej, kiedy to konieczność ze względu na taki etap, że dziecko się czegoś boi, co jest zazwyczaj normalne i często się w pewnym wieku zdarza. Ale poza tym - dla mnie to jest chore, aby dziecko dobrowolnie nosić na rękach czy czytać bajkę do momentu, aż nie uśnie. Nie wspominając o spaniu w łóżku z rodzicami. Mam taką kumpelę, jej córka ma 16 miesięcy i od 3 mca życia śpi z nimi w jednym łóżku, jej łóżeczko nawet sprzedali :o To jest chore.

Gość gość
czytanie książeczek do momentu zaśnięcia jest dla Ciebie chore? :)

Gość gość
Moja córka po kąpieli dostaje kubek z ciepłym mlekiem, wypija i idzie spać.

Gość gość
Oczywiście, że jest chore :o Co innego czytać bajkę PRZED SNEM a co innego czytać, bo dziecko ci inaczej nie zaśnie :o A potem tematy "Mój pieciolatek nie zasypia sam, co robić?". Oczywiście każdy wychowuje wg swojego uznania, nic mi do tego. Ale faktem jest, że 90% późniejszych problemów wynikają z tego, że rodzice sami są sobie winni i na dobrą sprawę nie mają prawa wymagać od dziecka tego, żeby po kilku latach chorych przyzwyczajeń dziecko się przestawiło na inny system.

e tam, ja nie widzę w tym nic chorego :) Moje dziecko dopiero od paru miesięcy zasypia w swoim łóżeczku i przesypia w nim cała noc - a ma prawie 6lat :) Wcześniej zasypiał jak czytałam mu książeczki, a w nocy i tak do nas przyłaził:)

Mój zasypiał sam od początku, potem nagle mu się odwidziało jak skończył 16 mscy a teraz jak skończył 18 mscy to znów nagle zaczął zasypiać sam.