Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kamereja

książki dla dojrzałych

Polecane posty

Gość kamereja

co polecacie?

Gość gość
Wiesław Myśliwski - Ostatnie rozdanie, Widnokrąg, Traktat przy łuskaniu fasoli kolejność dowolna

Gość gość
jeszcze może ta - Jaume Cabre "Wyznaję" - dość trudna i obszerna ale warto przebrnąć przez początek

Gość gość
te ksiązki ,które podajecie, to są pozycje dla baaaardzo wyrobionych czytelników, naprawdę bardzo

Gość Kamereja
A coś dla trochę wyrobionych czytelników? Ja polecam Ann Patchett: Belcanto.

Gość gość
dla wyrobionych czytelnikow to na pewno 'pamietnik fanny hill' johna clelanda

Sklepik z marzeniami/S. King. Coś w sam raz na konsumpcjonizm naszych czasów.

Gość gość
No to jak tamte są dla bardzo wyrobionych, to w takim razie polecam "Służące" [ jest też film pod tym samym tytułem ale radzę przeczytać najpierw książkę] albo " Moje drzewko pomarańczowe" - w tym wypadku nie radzę czytać w miejscach publicznych w pełnym makijażu ponieważ może rozpłynąć się we łzach, zwłaszcza pod koniec powieści. Jak sobie przypomnę inne wartościowe tytuły, nie omieszkam wpisać. :)

Gość gość
Dla miłośników literatury skandynawskiej polecam wszystkie tytuły Majgull Axelsson : Dom Augusty, Pępowina, Lód i woda, woda i lód.Kwietniowa czarownic, Ta, którą nigdy nie byłam, Droga do piekła - zaczęłam od Domu, przeczytałam jednym tchem i szukałam następnych, świetnie napisane.

Gość Kamereja
"Służące" czytałam i faktycznie godne polecenia, ale "Moje drzewko pomarańczowe" nie znam i nie omieszkam przeczytać, dzięki :) A ja polecam Hanny Kowalewskiej "Julita i huśtawki" (zwłaszcza dla osób z dzieciństwem w PRL) i "Tego lata w Zawrociu". I S.J. Watson "Zanim zasnę".

Gość Kamereja
Gościu z z 11.43 twoje słowa "świetnie napisane" są najlepszą rekomendacją, bo to dla mnie bardzo ważne. Wpisuję tytuły w kolejkę do przeczytania :)

Gość gość
Proponują dopisać do listy jeszcze jedną, czytałam ją jakiś czas temu ale zapadła mi w pamięć, Fannie Flagg - Zielone smażone pomidory :) pozdrawiam, miłego czytania

Gość gość
Jorge Bucay: "Pozwól że Ci opowiem...bajki które nauczyły mnie jak żyć."

Gość Srebrna
Katarzyna Puzyńska: Motylek (świetny kryminał z rodzaju skandynawskich).

Gość Anielka_wielka
Ja czekam z niecierpliwością na premierę w Matrasie nowego kryminału Charlotte Link "Gra cieni". Jej książki czytam z zapartym tchem, więc polecam każdemu, kto dosłownie pochłania literaturę! Całe szczęście, że jest chociaż te 500 stron ;)

Coleridge Nicholas -Uwodzicielka. Niewiarygodnie zabawna i wciągająca opowieść o pieniądzach, władzy, tradycji, rodzinie, seksie i stosunkach społecznych panujących w Wielkiej Brytanii na przełomie XX i XXI wieku. Cath Fox niewątpliwie ma w sobie to „coś”. Mimo, że pochodzi z nizin społecznych, to jednak dzięki nieprzeciętnej urodzie, charyzmie, ogromnej inteligencji, ambicji, brakowi skrupułów oraz umiejętności uwodzenia, a potem porzucania kolejnych, coraz wyżej postawionych mężczyzn – błyskawicznie bogaci się i wspina na sam szczyt hierarchii społecznej. Jej przeciwieństwem jest Annabel, dziewczyna pochodząca z dobrej londyńskiej rodziny klasy średniej. Podobnie jak Cath jest bardzo ładna, ale jednocześnie delikatna, uczuciowa i nieco naiwna.Nicholas Coleridge wzorował „Uwodzicielkę” na klasycznej dziewiętnastowiecznej powieści W. M. Thackeraya „Targowisko próżności”, która jest satyrą na angielskie społeczeństwo początku XIX wieku. Akcja jego powieści rozgrywa się jednak w czasach nam współczesnych – zaczyna się w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku, a kończy relacją ze ślubu Księcia Williama i Kate Middleton, a nawet nieco później.

Przepiera Maciej - Epidemia zamkniętych serc. Jeśli coś płynie z głębi serca, jest dobre. Zawsze. Opowiedziana w tej książce historia jest zajmująca, nawet nieco niesamowita. Aleks, jej bohater, prowadzi wygodne, beztroskie życie. Jego dewizą jest żyć przyjemnie puby, panienki, te rzeczy. Ale przychodzi dzień, gdy i on uświadamia sobie, że to nic nie znaczy. A skoro tak, to co jest naprawdę ważne? Aleks, uwikłany w nieoczekiwane, czasem...

Kinsella Sophia - Mam twoj telefon. Poppy Wyatt nigdy nie była szczęśliwsza, ma poślubić mężczyznę idealnego, Magnusa Tavisha. Pewnego wieczoru jednak jej wymarzony bajeczny plan zaczyna się psuć. Nie tylko traci zaręczynowy pierścionek, ale także komórkę. Rozpaczliwie przeczesuje hotelowe foyer i dostrzega w koszu jakiś telefon. Wyznając zasadę „znalezione, nie kradzione” postanawia go przywłaszczyć i tym sposobem pozostawić numer kontaktowy w hotelu na wypadek odzyskania zagubionych przedmiotów. Czyż to nie idealny plan? Właściciel telefonu, biznesman Sam Roxton, jest innego zdania. Chce go odzyskać i nie życzy sobie, by jakaś Poppy czytała jego prywatne smsy, bezpardonowo wchodząc w jego życie...Co niewiarygodne, Poppy i Sam co raz bardziej przewracają swoje życie do góry nogami wysyłając do siebie maile i smsy. Gdy Poppy żongluje przygotowaniami do wesela, tajemniczy telefon dzwoni, a ona właśnie zdaje sobie sprawę, że szykuje jej się największa niespodzianka w życiu

Gość gość
Złodziejka książek. Autor: Markus Zusak