Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Gostekkk

Padaczka

Polecane posty

Gość Gostekkk

Witam wszystkich, mam problem mianowicie mam podejrzenie padaczki a dokładniej: miałem 2 "ataki". 1 w zeszłym roku w czerwcu nastąpił on na drugi dzień w nocy po wysiłku (były zawody w biegach i tak się na nich zmęczyłem że po zawodach ledwo stałem na nogach i wymiotowałem) atak został w karcie zapisany jako toniczno-kloniczny (choć ten atak wyglądał tak wstałem z łóżka wrzasnąłem i upadłem- tyle żadnego moczu ani nic więcej, ja nie pamiętam mama mi mówiła) Pojechałem do szpitala, miałem badania eeg w porządku i wszystkie badania ok. Był spokój kiedy w zeszłym tygodniu znowu "atak". Tym razem mam się obudziła bo głośno coś gadałem, gdy już była przy mnie wrzasnąłem i naprężyłem się po czym usnąłem. Ten atak uprzedzał wielki stres, po pierwsze zbliżały się próbne egzaminy a po drugie, jeden z domowników nie wrócił na noc do domu i byłem bardzo zdenerwowany i wystraszony (zestresowany) gdy wrócił (domownik) do domu o 3 w nocy ja też położyłem się spać a o godz 4 30 miałem atak. I moje pytanie czy takie "ataki" jednoznacznie oznaczają padaczkę ? Czy atak bez drgawek, piany oddania moczu to też atak padaczki? Czy stres, późne pójście spać, duuży wysiłek może spowodować takie zaburzenia? Mam 16lat czy mogę z tego wyrosnąć?

Gość gość
To moga byc sprawy nerwicowe. Najlepie do lekarza sie zglos. Tu nikt ci niepomoze.

Gość gość
z lekarzem mam umówioną wizytę, a teraz się pytam może ktoś coś?

Gość gość
Nie znam się, ale w obu przypadkach, atak poprzedzało duże napięcie, wysiłek, więc to może być trop. Pogadasz z lekarzem, byle jakimś dobrym i kontaktowym, to się zorientujesz.

Gość gość
więc to nie musi być od razu padaczka?

Gość gość
Przy nerwicy sa podobne objawy. Ale to moze specjalista ztwierdzic. Mysle ze bedzie dobrze . Mlody jestes dostaniesz prochy i z czasem wrucisz do normy:-)

Gość gość
Myślę, że nie musi to być padaczka. Wiem, że szukasz pocieszenia, otuchy, ale naprawdę nie znamy się, nie czytamy twoich badań. Ataki były po wysiłku, stresie. Raczej stawiałbym na tło nerwicowe, ale ja się nie znam.

Gość gość
Może ktoś coś jeszcze? Dzięki za odpowiedzi dodały mi otuchy :)

Gość gość
To nerwica ma podobne ataki do padaczki?

Gość gość
To nie jest typowa padaczka bo tak się nie objawia...

Gość gość
Jeszcze ktoś coś? Dzięki za odpowiedzi :)

To nie musi być zwykła padaczka tylko tzw. Rzekoma zwłaszcza jesli ataki wystąpiły w określonych okolicznościach. Ale równie dobrze może to być owszem padaczka, np skroniowa, w której ataki mogą przebiegać bez drgawek, podobno EEG jeszcze o niczym nie świadczy bo mimo dobrego EEG lekarz moze stwierdzić padaczkę jeśli ataki występują albo wlasnie rzekomą padaczkę. Warto też zrobić w takich wypadkach rezonans na wszelki bo mogą być zmiany ogniskowe w mózgu widoczne, chociaż nie ujawniły się w EEG.

Gość gość
Jesteś w okresie dojrzewania ,a w tym wieku rózne stany moga się zdarzać.To nie musi byc padaczka.Zgadzam sie ze moga byc to stany nerwicowe.

Gość gość
Dzięki wszystkim za odpowiedzi, i czekam na kolejne odpowiedzi wizytę u doktora mam w czwartek wtedy napiszę co i jak