Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość_1290

CV a prace sezonowe bez umowy WPISYWAĆ?

Polecane posty

Gość gość
Przedsiębiorco, czy ty faktycznie zatrudniasz ludzi a przynajmniej takich pokroju autorki,czyli młodzież wchodzącą na rynek pracy? Bo mnie np. bardziej "zaniepokoiłby" fakt, że 21-latka pisze w cv, że ma duże doświadczenie na odpowiedzialnym biurowym stanowisku, a już tym bardziej idealnie wpasowującym się w wymagania konkretnej firmy. Pracujesz z ludźmi a nie z cv, a ludzie tak mają, że zanim się nie nauczą to nie umieją, że zanim nie skończa studiów to nie chcą ich na poważne stanowiska, więc pracują dorywczo w innych pracach. To fajnie, że wybierasz sobie pracowników o odpowiednim wykształceniu i doświadczeniu (skoro możesz), ale autorka doświadczenia nie ma i to akurat normalne, bo jest MŁODA i ma niezakończoną naukę. Przyjmujesz po znajomości osoby bez wyształcenia i doświadczenia? Chyba tak - skoro autorce sugerujesz tę małą realną moim zdaniem drogę. Autorka przede wszystkim musi zaakceptować fakt, że ma na rynku pracy małe szanse i to zmienić - poprzez dokończenie studiów, a tymczasem pracę w innych branżach np. tym sklepie, co będzie dla niej środkiem do osiągnięcia wyższych kwalifikacji (bez pieniędzy się nie da), a jednocześnie jakimś pierwszym doświadczeniem, które też się przyda, chociaż - czego jej życzę- pewnie przyjdzie czas, że będzie tę pracę w sklepie i dorywcze zbieranie jabłek w cv pomijać.

Gość przedsiębiorca
Fajne. Mogą być:-)

Gość przedsiębiorca
Prowadzę firmę produkcyjną, więc zatrudniam fachowców. Duża część to absolwenci. Ponieważ to co robi mój zakład, znam od podszewki, to łatwo jest mi ocenić przygotowanie zawodowe zarówno absolwentów jak i osób z praktyką. Czytając CV nie zwracam uwagi na tzw. "cechy kandydata" przedstawione przez niego samego. Większość aplikujących pisze te same frazesy. Do wykonywania prostych prac biurowych najtrudniej wybrać odpowiednią osobę. Dzisiaj obsługiwać komputer, pisać i czytać potrafi każdy i na takie stanowiska aplikuje najwięcej osób spełniających wymagania. Natomiast obsługi naszego programu księgowego czy magazynowego nie uczą w żadnej szkole, więc nie mam oczywistych kandydatów. Wtedy kieruję się ocenami na dyplomie/świadectwie, choć nie czarujmy się - takich osób zatrudniałem w mojej ponad 20-letniej karierze zaledwie kilka. Autorce sugerowałem szukanie pracy po znajomości, gdyż wspominała o pracy w sklepie. Wydaje mi się, że w małym prywatnym sklepie bardzo ważne jest zaufanie do pracownika, chodzi przecież o pieniądze i towar, dlatego w takim miejscu na pewno łatwiej dostanie pracę osoba znana właścicielowi. W dużym sklepie z ochroną nie ma to żadnego znaczenia. Sam nie zatrudniam po znajomości gdyż mogłoby to być zabójcze dla mojej firmy. Liczą się wyłącznie cechy o których już pisałem. Natomiast z tego co wiem, to w urzędach i dużych przedsiębiorstwach osoby "po znajomości" z reguły łatwiej mogą dostać pracę.

Gość gość
ja mam podobny problem, zaczynam szukać pierwszej pracy, mam jakieś tylko doświadczenie w wakacje w kawiarni.. i nie wiem jak to wpisać w cv i jak w ogóle stworzyć dobre cv żeby znaleźć tą pierwsża pracę. Bo to jednak bardzo ważne.

Gość gość
no to zrób dobre cv, bez tego niewiele zdziałasz. Szukaj uparcie pracy, chodź na rozmowy. Ale żeby do rozmowy doszło to wpisz wszystko w cv, stwórz je w generatorze szybkiecv jak nie umeisz sama dobrze graficznie. I działaj!