Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość_1290

CV a prace sezonowe bez umowy WPISYWAĆ?

Polecane posty

Gość gość_1290

Witam, od 16 roku życia pracuję sezonowo w wakacje, niestety tylko raz dostałam umowę... Roznosiłam ulotki, byłam promotorem, telemarketerem, sprzedawcą na targu, opiekunką do dziecka. Od 18 roku życia udzielam korepetycji. Teraz szukam pracy na stałe. Co wpisać w CV? Doświadczenie jakieś tam mam, ale jak je udowodnić? Znowu jeśli zostawię puste pole nikt na moje CV nie odpowie. Co robić?

Gość gość
podnoszę

Gość gość
o prace tez nie musisz jak idziesz sie prostytułować...

Gość gość
Możesz. Dla jasności możesz dopisać nagłówek w rodzaju: "Prace dorywcze", "dodatkowa aktywność zawodowa" itd.

Gość gość_1290
A to nie będzie dziwnie wyglądać jeśli pod "Wykształcenie" będzie od razu "Prace dorywcze"? Na razie roboczo mam "doświadczenie", wsadziłam tam wszystko łącznie z pracą związaną z wolontariatem. Mam nadzieję że nikt mnie do US nie poda :P

Wpisz :). Normalnemu pracodawcy zależy na PRACOWITYM pracowniku :).

Gość gość
Nie będzie to wyglądało dziwnie jeśli nie masz 40 lat. Nawet jesli jesteś około 30. to nie jest aż takie dziwne, bo w dzisiejszych czasach wielu ludzi pracuje np. sezonowo w Holandii itd. Jeśli masz ok. 20 lat to w ogóle nikogo to nie ruszy, bo to norma. Każdy z nas miał kiedyś puste cv.

Gość gość_1290
Mam 21 lat :) Pierwszy raz szukam czegoś na stałe. Dzięki za pomoc!

Gość gość_1290
Przy okazji może orientujecie się gdzie składać CV do pierwszej pracy? Na razie przychodzą mi do głowy księgarnie, recepcje, biura, handel. Znam angielski komunikatywnie, niemiecki i rosyjski - stopień podstawowy, mam certyfikaty MS Office i program graficzny 2D.

Gość gość
magazyny sklepów internetowych i hurtowni (stanowiska związane z obsługą klienta oczywiście) :P

Gość gość
To wszystko co piszesz jest ok. Zależy jakiej pracy tak naprawdę szukasz. Jeśli wszystko jedno co byle zarobić, to warto odwiedzić agencje pracy, zakłady produkcyjne, markety. Jeśli chcesz w obsłudze klienta to warto szukać ogłoszeń małych przedsiębiorców (np. naklejonych na drzwiach lokalu).

Gość przedsiębiorca
Jeżeli kandydat do pracy w moim zakładzie ma wpisane w CV dużo krótkich okresów pracy w różnych firmach, to jestem ostrożny - wydaje się to sugerować, że nie sprawdzał się i dlatego nie przedłużano z nim umowy.

>>>Jeżeli kandydat do pracy w moim zakładzie ma wpisane w CV dużo krótkich okresów pracy w różnych firmach, to jestem ostrożny - wydaje się to sugerować, że nie sprawdzał się i dlatego nie przedłużano z nim umowy.<<< Ty jesteś pracodawcą, czy półgłówkiem ? Jakie długie okresy pracy, może mieć za sobą uczennica, albo studentka studiów dziennych ? Przecież te osoby pracują tylko dorywczo.

Gość gość_1290
No tak, ale ja pracowałam ok. 2 miesiące w wakacje ze względu na szkołę. Regularnie dawałam korepetycje i opiekowałam się dziećmi znajomych. To może powinnam wykreślić wszystkie prace wakacyjne i zostawić tylko te dwie wyżej wymienione? Obecnie mam 6 pozycji.

Gość przedsiębiorca
Jeżeli wykonywane prace dorywcze nie są zgodne ze stanowiskiem na jakie aplikuje kandydat, to jaki jest sens je wpisywać?

Gość gość_1290
Rozumiem, ale innego doświadczenia nie mam... A jeśli zostawię puste CV albo wpiszę "brak doświadczenia" to na pewno nikt się do mnie nie odezwie. Przecież nie skłamię, że pracowałam w biurze, skoro nie pracowałam :P

Gość przedsiębiorca
1.Czy szukasz pracy zgodnej z twoim wykształceniem? 2.Kiedy skończyłaś naukę? 3.Czy doświadczenie zdobyte podczas wykonywania przez ciebie pracy dorywczej może się przydać w pracy której szukasz?

Gość gość
"Jeżeli kandydat do pracy w moim zakładzie ma wpisane w CV dużo krótkich okresów pracy w różnych firmach, to jestem ostrożny" Jesteś półinteligentem który nie potrafi pokojarzyć wieku kandydata i typu pracy z jego doświadczeniem. Co do wpisywania prac nie w biurze: jeśli ma się w czym przebierać to się przebiera, a jeśli nic takiego nie robiłaś i masz raptem 21 lat to piszesz wszystko i tyle.

Gość gość_1290
1. Nie szukam pracy zgodnie z wykształceniem. 2. Studiowałam dziennie kierunek techniczny, ale jestem zmuszona odejść/przejść na zaoczne, ponieważ nie utrzymam się sama (semestr 5). Skończyłam liceum o profilu humanistycznym, maturę mam rozszerzoną z polskiego i matematyki (polski 60%, matematyka 50%). 3. Nie mam zielonego pojęcia, ale podobno każde doświadczenie czegoś uczy. Poza tym wolałabym, żeby ktoś wiedział, że przez te 5 lat coś jednak robiłam i nie siedziałam przed TV/komputerem.

Gość gość
I bardzo dobrze szukasz. Pozostaje tylko życzyć Ci powodzenia. Kiedy ukończysz szkołę zaczniesz się martwić o poważną pracę. Oczywiście, że lepiej, gdybyś już teraz znalazła coś zgodnego z wyksztceniem, ale nie zniechęcaj się - na tym etapie lepiej robić w ogóle coś. Prace dorywcze są ok.

Gość przedsiębiorca
A nie lepiej byłoby ci szukać pracy zgodnej z tym co studiujesz? Dlaczego chcesz zrezygnować z najważniejszego atutu jaki masz?

Gość gość_1290
Bo szczerze mówiąc wtopiłam z kierunkiem studiów, są dla mnie za trudne (albo ja jestem za słaba) i jeśli je skończę, to tylko dla papierka i inż. przed nazwiskiem ;) A tak na poważnie - nie nadaję się do tego, co zauważyłam kiedy zaczęły się poważne projekty na 4 sem., a że to był już 4 semestr, to stwierdziłam że zacisnę zęby i skończę je. Teraz trochę los zadecydował za mnie, może to i dobrze.

>>>Jeżeli wykonywane prace dorywcze nie są zgodne ze stanowiskiem na jakie aplikuje kandydat, to jaki jest sens je wpisywać?<<< Taki, że podejmowanie prac dorywczych w czasie pobierania nauki świadczy o: => energii => samodzielności => zdolności łączenia nauki z pracą, więc pośrednio inteligencji => systematyczności => potrzebie znalezienia pracy, by pracować, a nie by rodzice dali wreszcie spokój :) x a te wszystkie cechy są u potencjalnego pracownika bardzo ważne. Przepraszam za dosadne porównanie :(.

Gość przedsiębiorca
Jeżeli tak sprawa wygląda, to mam dla ciebie cztery rady: 1. Dokończ studia zaocznie. 2.Szukaj pracy po znajomości (wiem, wiem, łatwo powiedzieć). 3.Szukaj pracy w takich miejscach, gdzie nie są wymagane szczególne kwalifikacje, ale jest duża rotacja pracowników (supermarkety, magazyny itp). W takim przypadku jest większe prawdopodobieństwo dostania pracy, a później wszystko jest w twoich rękach. Roznoszenie CV po małych sklepach, hotelach, biurach jest stratą czasu. Tam jest mała rotacja pracowników i w związku z tym rzadko się zwalnia miejsce, a jeżeli już, to będą mieli dziesiątki kandydatów z odpowiednim wykształceniem. 4.Po skończeniu studiów szukaj pracy w zawodzie. Pozdrawiam i życzę ci powodzenia.

Gość gość_1290
Hmm... no to dziękuję, szkopuł w tym, że z moją wiedzą, wyczuciem oraz umiejętnościami nikt mnie nie zatrudni, bo do wyboru będzie miał kilkanaście wybitnych jednostek, które już teraz dostają stypendia w wysokości 700-2000 zł. Nie chcę wyjść na fałszywie skromną, ale... nie mam najmniejszych szans.

Gość gość_1290
Dziś dopracuję CV i jutro zacznę wysyłanie. W związku z tym mam kolejne pytanie. Znam się trochę na grafice (mocno amatorsko) i umiałabym zrobić sobie CV-infografikę. Czy takie CV nie będzie za bardzo wydziwiane? Może lepiej postawić na klasykę, standardowy format, białe tło, czarne napisy + kolorowe nagłówki?

Gość przedsiębiorca
Ad. misio1 Być może masz rację, ale ja piszę jak to wygląda z punktu widzenia pracodawcy - mojego subiektywnego. To że absolwent nigdzie nie pracował wcale nie świadczy, że nie posiada cech o których piszesz - może pochodzić z rodziny którą stać na to, żeby nie musiał pracować podczas studiów, a w wakacje sobie odpoczywał albo pracował w rodzinnym gospodarstwie rolnym swoich rodziców. Dla mnie najważniejsze jest, aby potencjalny pracownik szybko wdrożył się do wykonywanej pracy i dobrze ją wykonywał. Dlatego najważniejsze jest jego wykształcenie i/lub praktyka zawodowa. Gdy zgłaszam zapotrzebowanie na pracownika do PUP i ukazuje się ono w internecie, to z otrzymanych ofert ogromna większość pochodzi od osób, które nie mają odpowiedniego kierunku wykształcenia i/lub doświadczenia zawodowego. I wierz mi, że choćby miały tam wpisane 1000 różnych wykonywanych prac na różnych stanowiskach świadczących jakie one są pracowite i inteligentne, to ja nawet tego nie czytam. Dlaczego? Bo wśród tych dziesiątek czy setek CV mam kilka, które spełniają dokładnie moje wymagania. I to z tych osób wybiorę kandydatów do pracy na okres próbny, żeby przekonać się czy mają cechy o których Ty piszesz. Ponadto ważne są także jeszcze inne cechy (np. współpraca w zespole, koleżeńskość, tzw. "lepkie ręce", sposób odnoszenia się do klientów itp.), których nie sposób ocenić na podstawie najlepszego nawet CV i listu motywacyjnego. pozdrawiam przedsiębiorca

Gość przedsiębiorca
CV musi być schludne i przejrzyste, za dużo kolorów i grafiki nie pomoże w dostaniu pracy. Ale jakieś graficzne wyróżnienie jest pożądane, bo jeśli twoja oferta kogoś zainteresuje, to zapamięta jej wygląd i łatwiej ją znajdzie pośród innych.