Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pomoc stomatologiczna

Polecane posty

Gość gość

Witam, mam pytanie. Czy któraś z Was pracuje jako pomoc stomatologiczna, nie mając w tym kierunku doświadczenia?

Gość gość
przepraszam, chodziło mi o słowo "WYKSZTAŁCENIA" nie "doświadczenia".

Gość gość
up

Gość gość
podbijam

Gość gość
moja ciotka ale ona jest juz w tym zawodze od dawna, jakies 20 lat, teraz pewnie jakies doswiadczenie jest wymagane...

Gość gość
Dziękuję.Pytam, bo podobno w 2010r wszedł jakiś przepis do ustawy, że TRZEBA mieć wykształcenie w tym kierunku i każdy kto procował już w tym zawodzie musiał iść na studium (żeby było zgodnie z ustawą) Tak słyszałam. Rozumiem że Twoja ciotka nie robiła pomimo to żadnej szkoły i nadal pracuje?

Gość gość
kurcze, zrobilam ten sam blad co Ty, tez chodzilo mi o wyksztalcenie oczywiscie :) nic nie wiem o tym przepisie. ona na pewno do zadnej szkoly nie chodzila, moze jakis kurs zrobila tego nie wiem. w 2008 przeprowadzala sie z wawy do gdanska i w gdansku bez wyksztalcenia znalazla prace bez problemu i wciaz pracuje w tej klinice. mimo wszystko uwazam że wyksztalcenie jest przydatne i warto je miec ;)

Gość gość
Aha, mogła być po kursie, tego nie wiesz. Rozumiem dzięki za odp. Ponawiam pytanie, czy może ktoś pracuje w tym zawodzie nie mając za sobą kursu, ani szkoły kierunkowej?

Gość gość
up

Gość gość
podnoszę

Gość gość
u dobrego lekarza mam ok 200zł/ 5-6 godzin. małe miasto brak konkurencji.

Gość gość
Podbijam wątek Pytanie takie samo.

Gość gość
Nie jest to możliwe. Po pierwsze: nie ma takiego zawodu jak pomoc stomatologiczna. Jest natomiast zawód asystentka stomatologiczna. I dokładnie musi być ukończona szkoła - np. policealna. Ten zawód jednak znika z mapy edukacyjnej. Ostatni nabór na asystetnkę stomatologiczną w szkołach policealnych będzie przeprowadzony w roku szkolnym 2015/2016/.

Gość gość
W ofercie określone jest to jako "pomoc stomatologiczna". Nie wymogów co do konkretnego wykształcenia. Stąd pytam. Oto to ogłoszenie: pomoc stomatologiczna Do zadań wybranej osoby będzie należało: obsługa pacjenta od momentu rejestracji do zakończenia wizyty, utrzymanie czystości w gabinetach stomatologicznych, obsługa fotela stomatologicznego oraz niezbędnych urządzeń stomatologicznych, współpraca z pracownia protetyczną, praca z lekarzem stomatologiem, praca na "cztery ręcę", zamawianie asortymentu stomatologicznego (uzupełnianie stanów) Od kandydatów oczekujemy: wykształcenie: min. średnie doświadczenie zawodowe: uprawnienia/umiejętności/specjalność: inne: Pracodawca oferuje: rodzaj umowy: umowa na czas określony zmianowość: jedna zmiana wysokość wynagrodzenia: 1750 zł brutto

Gość gość
Jest to ewidentny zakres pracy asystentki stomatologicznej. W ogłoszeniu jest napisana "pomoc" - bo bez uprawnień nie można pracować jako asystentka stomatologiczna. Co nie oznacza, że w przypadku kontroli lekarz stomatolog nie będzie miał problemów.

Gość gość
Który lekarz by ryzykował, skoro jest sądzę sporo osób po takich "szkołach".

Gość gość
Szkoła jest roczna. Egzamin jest państwowy. Jeśli zda się go - dostaje się dyplom i certyfikat.

Gość gość
Masz coś do szkół medycznych?

Gość gość
Co do szkoły, to znajoma która pracowała w tym zawodzie, mowiła że to strata czasu, że to banalna praca której uczy się w trakcie. Mi jest szkoda czasu i pieniędzy na szkołę, stąd pytam, czy jeśli ktoś nie uwzględnił w ofercie konkretnego wykształcenia, to czy jest możliwe że po byle jakich studiach mnie przyjmą. Czyli tu powrót do pytania, czy KTOŚ TERAZ PRACUJE JAKO POMOC/ASYSTENTKA DENTYSTY I NIE UKOŃCZYŁ NICZEGO W TYM KIERUNKU.

Gość gość
Nie mam nic do żadnych szkół :) Ukończyłam ich aż za dużo, ale akurat nie w tym kierunku, niestety po moich studiach znaleźć pracę, graniczy z cudem, a co do pracy asystentek, to nagminnie takie ogłoszenia się pojawiają.

Gość gość
Praca może i banalna. Można szybko się nauczyć. Ale. W którymś momencie pracodawca może dać warunek: posiadanie wykształcenia w tym kierunku. Wszystkie gabinety, które znam (współpracuję z nimi) - nie zatrudniają osób bez dyplomu.

Gość gość
Nawet panie, które pracowały ponad 20 lat - aby dalej pracować - musiały zdobyć dyplom (a więc i chodzić do szkoły). Wszedł przepis i nic na to się nie poradzi.

Gość gość
O to mi właśnie chodzi. Tylko pytanie, dlaczego niektóre gabinety piszą wyraźnie co do wykształcenia jakie wymagają, a nie które jak powyżej skopiowałam, że wystarczy wykształcenie średnie. To chyba niepoważne, strata czasu dla takich ludzi jak ja.

Gość gość
niektóre*

Gość gość
Szczerze? Takie gabinetu omijaj szerokim łukiem. Bo po okresie próbnym najczęściej dowiaduje się pracownik, że jeśli chce dalje pracować - musi pójść do szkoły.

Gość gość
Są gabinety i Gabinety :)

Gość gość
dziś Tak właśnie sądzę jak napisałaś.

Gość gość
Na temat pracy i nauki w tym zawodzie sporo wiem. Ale asystetnką nie jestem ;)