Skocz do zawarto艣ci
Szukaj w
  • Wi臋cej opcji...
Znajd藕 wyniki, kt贸re zawieraj膮...
Szukaj wynik贸w w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie mo偶na dodawa膰 nowych odpowiedzi.

Go艣膰 go艣膰

Pomoc stomatologiczna

Polecane posty

Go艣膰 go艣膰

Witam, mam pytanie. Czy kt贸ra艣 z Was pracuje jako pomoc stomatologiczna, nie maj膮c w tym kierunku do艣wiadczenia?

Udost臋pnij ten post

Udost臋pnij na innych stronach
Go艣膰 go艣膰
przepraszam, chodzi艂o mi o s艂owo "WYKSZTA艁CENIA" nie "do艣wiadczenia".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
podbijam

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
moja ciotka ale ona jest juz w tym zawodze od dawna, jakies 20 lat, teraz pewnie jakies doswiadczenie jest wymagane...

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Dzi臋kuj臋.Pytam, bo podobno w 2010r wszed艂 jaki艣 przepis do ustawy, 偶e TRZEBA mie膰 wykszta艂cenie w tym kierunku i ka偶dy kto procowa艂 ju偶 w tym zawodzie musia艂 i艣膰 na studium (偶eby by艂o zgodnie z ustaw膮) Tak s艂ysza艂am. Rozumiem 偶e Twoja ciotka nie robi艂a pomimo to 偶adnej szko艂y i nadal pracuje?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
kurcze, zrobilam ten sam blad co Ty, tez chodzilo mi o wyksztalcenie oczywiscie :) nic nie wiem o tym przepisie. ona na pewno do zadnej szkoly nie chodzila, moze jakis kurs zrobila tego nie wiem. w 2008 przeprowadzala sie z wawy do gdanska i w gdansku bez wyksztalcenia znalazla prace bez problemu i wciaz pracuje w tej klinice. mimo wszystko uwazam 偶e wyksztalcenie jest przydatne i warto je miec ;)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Aha, mog艂a by膰 po kursie, tego nie wiesz. Rozumiem dzi臋ki za odp. Ponawiam pytanie, czy mo偶e kto艣 pracuje w tym zawodzie nie maj膮c za sob膮 kursu, ani szko艂y kierunkowej?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
up

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
podnosz臋

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
u dobrego lekarza mam ok 200z艂/ 5-6 godzin. ma艂e miasto brak konkurencji.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Podbijam w膮tek Pytanie takie samo.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie jest to mo偶liwe. Po pierwsze: nie ma takiego zawodu jak pomoc stomatologiczna. Jest natomiast zaw贸d asystentka stomatologiczna. I dok艂adnie musi by膰 uko艅czona szko艂a - np. policealna. Ten zaw贸d jednak znika z mapy edukacyjnej. Ostatni nab贸r na asystetnk臋 stomatologiczn膮 w szko艂ach policealnych b臋dzie przeprowadzony w roku szkolnym 2015/2016/.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
W ofercie okre艣lone jest to jako "pomoc stomatologiczna". Nie wymog贸w co do konkretnego wykszta艂cenia. St膮d pytam. Oto to og艂oszenie: pomoc stomatologiczna Do zada艅 wybranej osoby b臋dzie nale偶a艂o: obs艂uga pacjenta od momentu rejestracji do zako艅czenia wizyty, utrzymanie czysto艣ci w gabinetach stomatologicznych, obs艂uga fotela stomatologicznego oraz niezb臋dnych urz膮dze艅 stomatologicznych, wsp贸艂praca z pracownia protetyczn膮, praca z lekarzem stomatologiem, praca na "cztery r臋c臋", zamawianie asortymentu stomatologicznego (uzupe艂nianie stan贸w) Od kandydat贸w oczekujemy: wykszta艂cenie: min. 艣rednie do艣wiadczenie zawodowe: uprawnienia/umiej臋tno艣ci/specjalno艣膰: inne: Pracodawca oferuje: rodzaj umowy: umowa na czas okre艣lony zmianowo艣膰: jedna zmiana wysoko艣膰 wynagrodzenia: 1750 z艂 brutto

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Jest to ewidentny zakres pracy asystentki stomatologicznej. W og艂oszeniu jest napisana "pomoc" - bo bez uprawnie艅 nie mo偶na pracowa膰 jako asystentka stomatologiczna. Co nie oznacza, 偶e w przypadku kontroli lekarz stomatolog nie b臋dzie mia艂 problem贸w.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Kt贸ry lekarz by ryzykowa艂, skoro jest s膮dz臋 sporo os贸b po takich "szko艂ach".

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Szko艂a jest roczna. Egzamin jest pa艅stwowy. Je艣li zda si臋 go - dostaje si臋 dyplom i certyfikat.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Masz co艣 do szk贸艂 medycznych?

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Co do szko艂y, to znajoma kt贸ra pracowa艂a w tym zawodzie, mowi艂a 偶e to strata czasu, 偶e to banalna praca kt贸rej uczy si臋 w trakcie. Mi jest szkoda czasu i pieni臋dzy na szko艂臋, st膮d pytam, czy je艣li kto艣 nie uwzgl臋dni艂 w ofercie konkretnego wykszta艂cenia, to czy jest mo偶liwe 偶e po byle jakich studiach mnie przyjm膮. Czyli tu powr贸t do pytania, czy KTO艢 TERAZ PRACUJE JAKO POMOC/ASYSTENTKA DENTYSTY I NIE UKO艃CZY艁 NICZEGO W TYM KIERUNKU.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nie mam nic do 偶adnych szk贸艂 :) Uko艅czy艂am ich a偶 za du偶o, ale akurat nie w tym kierunku, niestety po moich studiach znale藕膰 prac臋, graniczy z cudem, a co do pracy asystentek, to nagminnie takie og艂oszenia si臋 pojawiaj膮.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Praca mo偶e i banalna. Mo偶na szybko si臋 nauczy膰. Ale. W kt贸rym艣 momencie pracodawca mo偶e da膰 warunek: posiadanie wykszta艂cenia w tym kierunku. Wszystkie gabinety, kt贸re znam (wsp贸艂pracuj臋 z nimi) - nie zatrudniaj膮 os贸b bez dyplomu.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Nawet panie, kt贸re pracowa艂y ponad 20 lat - aby dalej pracowa膰 - musia艂y zdoby膰 dyplom (a wi臋c i chodzi膰 do szko艂y). Wszed艂 przepis i nic na to si臋 nie poradzi.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
O to mi w艂a艣nie chodzi. Tylko pytanie, dlaczego niekt贸re gabinety pisz膮 wyra藕nie co do wykszta艂cenia jakie wymagaj膮, a nie kt贸re jak powy偶ej skopiowa艂am, 偶e wystarczy wykszta艂cenie 艣rednie. To chyba niepowa偶ne, strata czasu dla takich ludzi jak ja.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
niekt贸re*

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Szczerze? Takie gabinetu omijaj szerokim 艂ukiem. Bo po okresie pr贸bnym najcz臋艣ciej dowiaduje si臋 pracownik, 偶e je艣li chce dalje pracowa膰 - musi p贸j艣膰 do szko艂y.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
S膮 gabinety i Gabinety :)

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
dzi艣 Tak w艂a艣nie s膮dz臋 jak napisa艂a艣.

Udost臋pnij ten post

Go艣膰 go艣膰
Na temat pracy i nauki w tym zawodzie sporo wiem. Ale asystetnk膮 nie jestem ;)

Udost臋pnij ten post