Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Wycięcie migdałków

Polecane posty

Gość gość

Hej. Mam do was pytanie. Mój 5 letni synek musi mieć wycięte 3 migdałki... Niestety termin operacji na NFZ jest na 14-07-2016 !! Jak myslicie - czy mogę dla synka otrzymać pismo do sanatorium w tym roku by mu to powiększenie migdałków złagodzić?? On często ma zapalenie oskrzeli a te 1,5 roku na operacje czekać będzie katorgą..

Gość gość
Dam Ci małą radę. Poszukal prywatnej kliniki, która ma kontrakt z NFZ na laryngologie. My w ten sposób czekaliśmy na zabieg 3 miesiące zamiast prawie 2 lata. A co do sanatorium to możesz się starać tylko, ze możesz poczekać nawet rok

Gość gość
Potrzebuje chociaz papierek by dziecko zmienilo klimat raz w roku. Moj znajomy w sanatorium moze szybciej to zalatwic :( Ale jednak lekarz rodzinny uwaza ze to nie jest powod do sanatorium oO

Gość gość
1,5roku? To do którego szpitala go zapisałas? W Kajetanach chyba nie ma nawet takich terminów. Zajrzyj na stronkę kolejki.nfz.pl czy jakoś tak. Sprawdź jakie są terminy w innych szpitalach. Ja do chorzowskiego centrum pediatrii czekałam jakieś 3 miesiące na przyjęcie na oddział. Dziecko Nie dostaje żadnych leków obkurczających migdałki? Do laryngologa nie chodzicie?jest alergikiem?

Gość gość
Dostal skierowanie. Jestesmy z Wroclawia. Wiec kolejki sa .. :( Dostaje leki Flixotide ale pomagaja tylko czasowo.

Gość gość
U laryngologa byliśmy. Właśnie p. Doktor powiedziala ze moge otrzymac takie skierowanie.. ale lekarz rodzinny uwaza ze nie jest to powod oO

Gość gość
Mój 6 lat synek tez ma mieć wycięcie migdałków. Ja podzwonilam gdzie się da i udało mi się zalatwic termin na maja. Skąd jesteś?

Gość gość
Bo powiększone migdalki to nie jest powód skierowania do sanatorium. Bierze Flixotide na stastale? Jest astmatykiem albo alergikiem?

Gość gość
Jak masz skierowanie to dzwon po innych szpitalach i pytaj o terminy. Chyba, że ci się nie spieszy. Co to za laryngolog co tylko jednym lekiem dziecko leczy a lek nie przynosi większej poprawy jak mówisz. Są też inne leki, syropy. Leki na alergie typu aerius tez mogą pomóc. Jest alergikiem? Jakieś testy miał?

Gość gość
Tez jestem z Wrocławia. A dzwoniłas do Brzegu?? Ja tam.zalatwilam mu zabieg

Gość gość
Siersc kota i roztocza miał 2/3 . Tak dzwoniłam i to jest najszybszy termin

Gość gość
No właśnie.. Słyszałam ze jak dziecko ma przewlekłe zapalenie migdałków - należy przed operacją zmieniać klimat... I właśnie takie "zaświadczenie" będzie mi potrzebne - ale lekarz rodzinny uważa, że to nei jest powód.. A do innego lekarza iść nie mogę bo to mój "przydział" -.-''

Gość gość
To alergolog nie przepisuje żadnych leków? Zyrtec, aerius obkurczają migdałki. Syrop thonsilan jest dobry.

Gość gość
To idz prywatnie do pediatry co za problem? Za kasę wypisze ci skierowanie do sanatorium.

Gość gość
W Opolu czeka się nieco krócej na zabieg

Gość gość
Mnie też dziwi, ze dziecko jest alergikiem, a nie ma ustawionego leczenia. A laryngolog jakie leki wypisal? Bo skoro uważa, że trzeba obkurczyc migdały to powinien zapisać najpierw leki. To nie jest tak, że z marszu dostaje się skierowanie do sanatorium. Muszą być ku temu podstawy. A skoro laryngolog wy pisał tylko skierowanie na zabieg to widocznie nie ma podstaw. Jeśli dziecko nie jest leczone u alergologia czy pulmonologa to też nie ma podstaw. Sanatorium to nie są darmowe wakacje ot tak sobie. My dostaliśmy skierowanie dopiero po roku leczenia u alergologa i pulmonologa.

Gość gość
Leczenie : Singulair, Flixotide i Nasonex od 7 miesięcy... Tak chodzi do pulmonologa. Laryngolog stwierdził i wypisał skierowanie do szpitala. Miał w tym czasie 2 anginy i 1 zapalenie oskrzeli. Pozniej miał leki xyzal .... ktory tylko pomogal przy katarku. I tak sie zakonczylo leczenie bo nikt nie wie co mu dac. Aerius dostawal jak mial 3 lata i nic.

Gość gość
Kazdy pisze inaczej. Ja też słyszałam, ze zmiana klimety jest zalecana przy zapaleniu migdałków. A nie siedzenie tylko w jednym mieście.

Gość gość
...

Gość gość
Xyzal jest przeciwalergiczny więc na migdały nie pomoże. Singular to montelukast czyli lek na alergię i wspomagający leczenie infekcji. Nasonex to sterydy. Dziwne, że nie ma leczenia stałego. Jestem matka alergików i astmatykow A to, że dostaniesz skierowanie nie jest rownoznaczne z tym, że w krótkim czasie dziecko pojedzie do sanatorium. Przecież najpierw musi być weryfikacja przez NFZ a to trochę trwa. Później czeka się na miejsce. Dziwi mnie też to, że napisałaś że nikt nie wie co mu dac. Laryngolog, alergolog i pulmonolog nie wiedzą jak leczyć dziecko? Dziwne to.

Gość gość
1,5 roku to strasznie długo....ja bym zrobiła prywatnie to nie jest strasznie droga operacja. ..jestem z wawy, u nas wystarczyło ze poszłam na wizytę prywatnie do lekarza oferującego w szpitalu (150 zł) wciągnął nas na listę i operacje zrobiono w ciągu 3 miesięcy...ale na oddziale było dziecko prywatnie ooferowane, płacili 1200 zł... Biorąc pod uwagę ile wydasz przez te 1.5 roku na leki, to wyjdzie na to samo... poprubuj tak jak ja, poszukaj lekarza który operuje w szpitalu i idź do niego prywatnie, pewnie uda mu cie gdzieś wcisnąć..... bez sensu tyle Czekać

Gość gość
Takie syn ma leczenie. Oni uwazaja ze to wszystko "najlepsze" dla niego. Takie leki na ten moment dostaje. Aerius nie działa.. Flixotide dostaje 2 razy dziennie rano i wieczorem. Ostatni raz u pulmonologa byliśmy w styczniu i przepisała na 2 mc leki.

Gość gość
Xyzal jest przeciwalergiczny więc na migdały nie pomoże. Singular to montelukast czyli lek na alergię i wspomagający leczenie infekcji. Nasonex to sterydy. Dziwne, że nie ma leczenia stałego. Jestem matka alergików i astmatykow A to, że dostaniesz skierowanie nie jest rownoznaczne z tym, że w krótkim czasie dziecko pojedzie do sanatorium. Przecież najpierw musi być weryfikacja przez NFZ a to trochę trwa. Później czeka się na miejsce. Dziwi mnie też to, że napisałaś że nikt nie wie co mu dac. Laryngolog, alergolog i pulmonolog nie wiedzą jak leczyć dziecko? Dziwne to. X Alergia bardzo często jest przyczyną przerostu migdałków dlatego lekarze podają leki przeciwalergiczne. Pomagają na obkurczenie. Nie wiem dlaczego twierdzisz, że nie działają w takich przypadkach? Moje dziecko też mały alergik (b. silny). Co za tym idzie- przerost migałków podniebiennych, wysięki w uszach, wycieki,częste choroby. Wiem, że nie tylko moje dziecko dostaje leki na alergię z powodu migdałków właśnie.Sterydy tak samo podaje się w takich przypadkach.

Gość gość
we Wrocławiu, terminy na migdałki są szalone, ale znajomi mieli zabiegi w Oławie (podobno bardzo dobry szpital) albo w Opolu (2 msce sie czeka), wystarczy obdzwonić z tym skierowaniem, nie musi być zabieg we Wr.