Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gośćniebieskiobloczek

Rodzice astmatykow

Polecane posty

Witam. Chciałabym żebyśmy w tym miejscu wymieniali się doświadczeniami na temat astmy u dzieci. Jak przebiega leczenie, na jakim jest etapie, jakie leki dostają dzieci. Jacy lekarze i skąd są godni polecenia. Ogólnie wszystko na temat astmy u dzieci.

Gość gość
Mój syn w kwietniu będzie miał 12 lat. Ma astmę i alergię, co 3 miesiące jeździmy na kontrole do pulmonologa. Obecnie i właściwie od zawsze przyjmuje na stałe leki: Claritine, Milukante i Salmex. Ale w okresie wakacji pani pulmonolog mówi, żeby wcale tych leków nie brał, nie są mu aż tak niezbędne. Jak jeździ z klasą na jakieś wycieczki kilkudniowe, nigdy tych leków nie zabiera. Kiedy nie kaszle, nie ma objawów przeziębienia, również nie przyjmuje tych sterydów, ale jednak jesienią i zimą raczej go musimy tym faszerować. Zawsze mamy w lodówce jakby co adrenalinę, ale syn nigdy nie ma żadnych napadów, nie dusi się, normalnie gania po podwórku z kolegami i nic mu nie jest, oprócz tego, że, no często choruje... Tylko raz w życiu zdarzyło się, że zaczął się w nocy dusić, a raczej miał mocny kaszel, ale adrenaliny nie daliśmy ani nic, tylko do szpitala zawieźliśmy i się okazało, że to zapalenie krtani. Ale to było jak miał 6 lat, poleżał tydzień w szpitalu i od tamtego czasu nigdy więcej na szczęście tam nie gościł. Pozdrawiam

Moje dzieci są w wieku ponad 2 i ponad 6 lat. Starsze ma astme oskrzelowa z mapa samo kaszlu wysilkowego. Zaczęło się w wieku 4 miesięcy, pełne zdiagnozowanie w wieku 12 miesięcy. Wtedy był okresowo na Pulmikorcie i Ventolinie. Kiedy skończył 3 lata odstawione leki i wydawało się, ze wszystko jest dobrze. Rok później okazało się, ze jest alergikiem. Więź Xyzal i Zyrtec okresowo, w czasie pylenia. No i teraz mamy nawrót astmy. Obecnie dostaje BronchoVaxom, Promonta i Esberitox, a w nebulizacjach Nebbud 0,5, Ventolin i Mucosolvan. Z kolei młodsze dziecko ma astmę wczesnodziecieca z tendencją do spastyki oskrzeli. Obserwowana od kiedy skończyła półtora roku, teraz ostateczna diagnoza. Obecnie dostaje Promonte i Esberitox, a w rnebulizacjach Nebbud i Berodual, doraźnie w razie pogorszenia Flixotide i Ventolin. Póki co alergii nie można stwierdzić (miała skaze białkowa ale wyrosla). Ja miałam astmę, byłam leczona do 15 roku życia, mój brat również, moją mamą choruje na płuca, dziadek zmarł na nowotwór płuc, babcia też. Więc lekarz widzi czynnik genetyczny.

Aha i młodsze dziecko miało w ciągu pół roku 3 razy poważne zapalenie płuc i oskrzeli z 2 tygodniowym pobytem w szpitalu za każdym razem, tlenoterapia i silne antybiotyki.

Gość gość
Tak, mój ma astmę oskrzelową. Właśnie, oprócz tego zapalenia krtani 6 lat temu, w grudniu 2014 też był 5 dni w szpitalu, ale z powodu urazu kręgosłupa i "przy okazji" stwierdzono też zapalenie oskrzeli... A tak to nic.

Gość Ezioauditore
Mnie rodzice kupili nawilżacz powietrza boneco dzięki temu łatwiej mi się oddycha i mogę wykonywać więcej ćwiczeń oraz mniej wydaje na leki.