Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Piotrwaleczny

Pacjent pomoc naukowa!

Polecane posty

Witam, chciałem przedstawić fragment pisma, które otrzymałem z biura Rzecznika Praw Pacjenta, jest to odpowieć na mój wniosek,żeby zajęli się sprawą obecności studentów, stażystów przy badaniach np. ginekologicznych. Mój wniosek zmierzał do tego, żeby w sytuacji kiedy w danym mieście nie ma możliwości wyboru innego szpitala pacjent mógłby niezgodzić się na taką obecność. odpowiedż przeraziła mnie. "Jeżeli Pana żona jest pacjentką Szpitala Klinicznego, w którym prowadzone są zajęcia dydaktyczne, wówczas podporządkowuje się zasadom obowiązującym w tym zakresie na terenie Szpitala Klinicznego. Odmowa obecności studentów podczas udzielania świadczeń zdrowotnych, które w Szpitalach Klinicznych mają także charakter zajęć dydaktycznych może zostać uznana, jako odmowa leczenia, co wiąże się wypisem. W takiej sytuacji pozostaje wybór innej placówki, która nie pełni roli dydaktycznych i badawczo-rozwojowych. Jednakże w szczególnych okolicznościach tj. gdy świadczenie nie może być udzielone w innym szpitalu niż szpital kliniczny wówczas w związku z art.46 ustawy o działalności leczniczej (Dz.U.2013, poz. 217) „odpowiedzialność za zarządzanie podmiotem leczniczym niebędącym przedsiębiorcą ponosi kierownik” można zwrócić się do Dyrektora Szpitala o wyłączenie obecności studentów ze świadczeń dotyczących pacjentki. Należy jednak podkreślić, że wniosek może spotkać się z odmową." Dodam że szpital wojewódzki w Toruniu nie ma w nazwie słowa kliniczny, uniwersytecki, tak samo nazwy oddziałów tej nazwy nie zawierają. W Toruniu nie ma szpitala w ktorym przyjmuje sie ciezarne z cukrzycą ciążową, wieć trudno mówić o wolności i prawie wyboru,trudno mówić o poszanowaniu godności pacjenta raczej "pacjent-pomoc naukowa'

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować