Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Do mam mieszkających w Niemczech

Polecane posty

Gość gość
czytajac temat autorki piszmy na jego temat a nie czepiajmy sie jak kto pisze . wydaje mi sie ze ze z tych pozytywnych postow wynika ze sie da te nagatywne wynikaja z zazdrosci albo ze ci ludzie lekko nie mieli wyjezdzajac do niemiec...czytam czasem forum MYPOLACY w de i tam tez takim jadem kipi ze szok.fakt czasem sa glupie pytania albo pytanie co mi sie nalezy ...jednak tu w tym temacie autorka nie wspomniala ani o wyjezdzie w ciemno ani o tym co da jej panstwo niemieckie jak przyjada. trzymam za was kciuki i lepiej bedzie jak poszukasz jakiegos innego forum

Gość gość
Ja mam obywatelstwo niemieckie i wolałbym zeby tacy Polacy ktorzy nie maja pojecia o zyciu w niemczech, nie znajac jezyka, nie przyjezdzali tu wcale. Nie ma o co byc zazdrosnym, o biede z ktorej pochodza czy o zawodowe wyksztalcenie, smiechu warte.Wystarczy ze skopaliscie swoj kraj, nasz zostawcie w spokoju. Polaczki zlodzieje i pijaki tak was postrzegamy

Gość gość
Ja miałam mega latwy start w de bo miałam tu siostrę i wszystko było łatwo zrobić. Pierwsze miesiące uczylam się języka a pracowała tylko na swoje potrzeby. Ale teraz po 7 latach tutaj widzevze niestety takich Polaków jak autorka jest wielu i nie zazdroszcze bo nie mam czego. Przyjeżdżają bez języka nic nie załatwia a znajomi nie będą wam wiecznie chodzić za wszystkim. Socjalizmu by chcieli hahaha ludzie tu nic nie do stanięcie tylko kindergeld a to 180 euro. 7Miesięcznie na dziecko więcej wydasz i to bez cudów. A za 1200 e utrzymać rodzinę nawet żyjąc biernie nie ma szans po prostu. Będziecie biedowac jak i w pl. Niech maz najpierw języka się uczy w pl później wyjedzie ustawi siei i to nie w dwa miesiące bo tonie realne i was ściąga jak zarobi minimum 2500 e to będziecie żyli jak ludzie a nie gorzej niż w pl od 1 do 1. Nie myślicieli realnie bo taka bieda u was wiec skąd maz weźmie 4 tys zł minimum na wyjazd???? I żeby was ściągnąć musi odłożyć 1000 e oddać dług na wyjazd 1500 na kaucję jak mieszkanie dla was wynajmie, i minimum z tysiąc euro żeby było na życie to prawie 4 tys euro i on ma to w miesiąc odłożyć żebyście wy przyjechali hahah Niemcy to nie bajka i czu tu czy w pl nie jest juz łatwo zarobić. Od 2 lat Niemcy juz nie są tak cudowne jak kiedyś

Gość gość
Wlasnie sie dziwie ze nikt tu z was nie liczy mieszkania i kaucji na nie.Dziewczyna wyzej dobrze napisala, na poczatek potrzebujecie okolo 4 tys euro, wiem co mowie bo sami z mezem i dziecmi przyjechalismy do Niemie 6 lat temu.Trzeba sie uczyc jez.niem zeby tu normalnie moc zyc. Nie mam tez czego zazdroscic autorce bo ja poprostu mialam pieniadze przyjezdzajac do niemiec i znalam jezyk niemiecki

Gość gość
zgadzam się! autorko znajdz normalne forum bo tu z wyjątkiem paru osób same wredne france które jak myślą że się urządziły w de to mają eldorado :D śmieszne jesteście! Do zasrenej śmierci jesteście J******I POLACZKAMI zazdrosc,zazdrość,i jeszcze raz zazdrość!!!,zawiść i zagryzą cię wieśniary bo trzęsą d****i o własne tłuste dupska! j****e szwajne!!!

Gość gość
kużwa ameryke odkryły podroby! same pocierają na miotłach,jako służące a pysznią się jak........ :p

Gość gość
bo wy siedzicie w de to juz inni nie moga!!! i pewno pojechały z grubym portfelem i perfekcyjnym niemieckim hahaha

Gość gość
my wyjezdzajac z Polski do Niemiec zapozyczy;ismy sie u rodziny. Oddalismy po 3 miesiacach. Ale maz miał prace juz załatwiona. Poza tym nie sciemniajcie dziewczynie, ze za 1200 eur nie da sie wyzyc.... owszem, nie da sie i z tego powodu panstwo niemiecki dopaci im, zeby wyrównać szanse. Tylko trzeba bedzie sie ubiegac o zasiłki, dotacje. W najgorszym wypadku dostana karte "biedaka" i beda mieli za darmo komunikacje, przedszkole, zywność ... na pewno nie zginą

Gość gość
przecież celowym zagraniem jest zniechęcnie autorki! a druga sprawa zasiłki,dotacje,karta biedaka do zyczliwej- co mieszka w niemczech napisz jakie są w tym kierunku realia?

Gość gość
Prosze was w jaki sposob mozna wyzyc tu za 1200euro w 3 osoby :D smiech na sali, czy któraś z was w ogole orientuje sie ile kosztuje chociażby bilet na komunikację?pierdzielicie nie majac pojecia o zyciu w niemczech.wiecie panstwo z pl jak wyglada tu wynajem mieszkania, nie macie nawet najmniejszego pojecia.A tu autorka tematu jedzie do De nie majac jeszcze pracy ani nie znajac języka i nawet nie wie w jakim landzie bedzie mieszkac.i jakich rad w związku z tym oczekuje? I nie ma czego jej zazdroscic Dla mnie moze przywieźć do De nawet cala rodzine z polski.Ja mam obywatelstwo na pochodzenie, jestem tu juz troche lat a od dziecka znam ten kraj,takich polakow jak autorka jest tu pelno i niestety ale zawsze bede zyc na innym poziomie. Jest tez bardzo duzo wyksztalconych polakow ktorzy pracuja w biurach, szkolach, bankach itd.no ale warunek takiej pracy to perfekcyjny niemiecki w mowie i pismie

Gość gość
to zalezy czy bede mieszkac daleko od miejsca pracy czy nie .bo jak tak to na komunikacje miejska nie musza wydawac ,ewentualnie kupi sobie jakis uzywany rower .wiec nie przesadzajcie z tym straszeniem...

Gość gość
a jakie znaczenie ma dzisiaj pochodzenie / obywatelstwo :D

Gość gość
nie wiem jakie sa reakia dostania zasilkow, bo my nie dostajemy ( maz bardzo dobrze zarabia ), Ale znam Polki ktore korzystaja z zasilkow ( nie mam nic do tego ). Dostaja dotacje do mieszkania, przedszkola, wyzywienia. Panstwo wyrownuje szanse , najwazniejsze aby zaczac prace legalnie

Gość gość
Obywatelstwo ma zawsze ogromne znaczenie bo nie musisz o nic zebrac, jestes niemcem to ci sie należy.nie robia ci zadnych problemow jak tylko wyciagasz niemiecki dowod.no ale to normalne w kazdym panstwie

Gość gość
brednie z tym obywatelstwem

Gość gość
opowiadacie takie bajki ze az sie slabo robi. niemcy to cudowny kraj ale dla ludzi z dobrym niemieckim i wyksztalceniem. biede klepac mozna wszedzie i zapewniam was ze w niemczech biedacy maja te same problemy co u nas. to nie jest kraj benefitow ciagnacych sie w nieskonczonosc.

Gość gość
Brednie? Napisz konkretniej, podaj przykłady? ja odpowiem ze swojej perspektywy Dokladnie niemcy to nie jest kraj socjaliu

Gość gość
a w czym niby dzisiaj pomaga obuwatelstwo niemieckie ? gdzie idzie czlowiek, zeby pomachać dowodem osobistym ? no madrale gdzie ?

Gość gość
Piszcie,temat mnie interesuje bo moj maz w niemczech robi,tez chce nas aciagnac,ale ja sie waham,bo teraz mieszka w hotelu robotniczym,a tu znalesc mieszkanie,zarabia 1200-1300e za 3tyg pracy,tydzien wolny.nie wydaje mi sie zeby to bylo duzo i starczylo na zycie tam dla nas

Gość gość
No chociazby tym ze jesli szukasz mieszkania czy w spółdzielni czy prywatnie to pierwszeństwo maja Niemcy, nikt ci o tym nie powie no ale tak jest.zalatwianie Kindergeld na dzieci, polacy czekaja d roku czasu.my pokazalismy niemieckie dowody i nie musielismy juz udowdniac i sciagac jakis papierow z pl ze zadnych pieniedzy na dzieci nie pobieralismy i nie pobieramy.sprawa zostala zalatwiona na miejscu po ooazaniu wlasnie niemieckich dowodow dzieci.nastepnie szkola i wypelnianie wniosków.dzieci nie musza chodzic na dodatkowe lekcje jez.niemieckiego w szkole.wszyscy obcokrajowcy, nawet dzieci urodzonych juz w De maja przymus chodzic na te lekcje, nawet jesli nie maja z jezykiem problemu.w przyszłości po takich dodatkowych lekcjach masz male szanse dostac sie do bardzo dobrego gimnazjum. Znam sporo takich dzieci.no i jesli przyjezdzasz do niemiec jako przesiedlenie, taki status.masz mieszkanie i pelna pomoc socjalna od poczatku, po szkole a nawrt oplacone studia.polak przyjezdzajacy do niemiec nie ma do tego zadnego prawa.tak malo daje Ci niemieckie obywatelstwo

Gość gość
Pierdzielisz głupoty z tym obywatelstwem. Niby dzieci urodzone w De i umiejące język chodzą na zajęcia dodatkowe? Chyba Cie pogrzalo.mój mąż, zastępca kierownika ma pod sobą 70 pracownikow i ma cały czas obywatelstwo polskie. Poza tym jest w ihk egzaminatorem tez mu obywatelstwo nie przeszkadza. Po prostu Ty sie lepiej czujesz z niemieckim obywatelstwem bo miałaś lub masz kompleksy. 1200€ to moze nie duzo ale i nie mało. Mnie sie wydaje ze jednak da sie za to przeżyć no bez przesady, skoro w Pl klepią biedę to tu na początek bedą mieli skromne życie.

Gość gość
Zastepca kierowniaka :D wez mnie nie rozsmieszaj :D zaden obcokrajowie nie ma takich samych praw w De jak Niemiec i nawet nie ma o czym dyskutować. Moja rodzina w większości zycie tu od urodzenie i nie mow mi jak tu jest bo znam to od podszewki

Gość gość
Oczywiscie ze chodza na dodatkowy jezyk tylko ty nie masz o tym nawet pojecia, nie osmieszaj sie piszac bzdury na temat niemiec

Gość gość
niemcy maja gdzies mieszkania spodzielcze Kindergel;d owszem trzeba odczekac, dostarczyc papiery i gora po 2 miesaicach masz na koncie. Znam takie dwie jak TY obywatelki Niemiec , ktore prawie ze machaly mi tymi swoimi dowodami.Po prostu chwalicie sie czyms co n ie ma znaczenia.Emigranci doskonale sobie radza w DE, czy Wam sie to podoba czy nie, z dowodami osobistymi wydanymi w PL, Rumunii czy Bułgarii

Gość gość
Jeszcze jeden przyklad.maz pracuje w bardzo duzej niemieckiej firmie.zaden obcokrajowiec nie ma szans dostac w niej pracy.na kilka tysięcy pracownikow nie ma nikogo bez niemieckiego obywatelstwa, nie ma tez nikogo kto ma inny kolor skory niz bialy.nikt ci tego w twarz nie powie ale tak jest.zyje w bardzo duzym miescie, gdzie w zyciu nie spodziwalabym sie ze jest taka segregacja

Gość gość
Niemcy maja gdzies mieszkania spoldzielcze :D nastepna watiatka.posluchaj troche wiadomosci :D 80% niemcow mieszka wlasnie w spoldzielczych mieszkaniach bo jest ich w De najwiecej .tu ludzie nie maja potrzeby kupowania nieruchomości :D juz widze z kim rozmawiam.nie masz pojęcie o zyciu w De nie osmieszaj sie

Gość gość
co TY kobieto bredzisz moj maz rowniez pracuje w wielkiej korporacji, gdzie Niemcow jest moze połowa a reszta to obcokrajowcy. Moze znaczenia ma to, ze mąz jest inzynierem i jest traktowany tak samo jak Niemiec . Glupoty takie wypisujesz, ze szkoda czytac. Jeszcze ktos w to uwierzy. Pracy jest w cholere, sprowadzaja fachowcow na potegę ( nie tylko z wyzszym wykształceniem), na poczcie, w szkoalch ilu jest ciemnoskorych i "wschodnich". Jakies kompleksy leczysz tym obywatelstwem.Kobieto, to nie te czasy ! Granic juz nie ma, odpraw paszportowych n ie ma , nie zauwazylas?

Gość gość
wyobraz sobie, ze sama w spodzielczym mieszkam od kilku lat i na osiedlu owszem sa Niemcy, staruszkowie po 70 roku zycia. Zadne z ich dzieci tutaj nie mieszka, wiec lokale zajmuja obcokrajowcy. Niemcy kupuja domki w szeregowcach, blizniaki, ewentualnie wynajmuja od kogos, ale o spodzielcze sie nikt nie bije. Ty sie weż obudz znafffffco

Gość gość
Wejdz na polskie fora polakow w De i zobaczysz jaki polacy maja problem z dostaniem kindergeld.czekaj do roku czasu.piszesz totalne bzudury Poszukam link i wrzuce ci ilu niemcow zyje w spoldzieclczych mieszkaniach.w de mieszkani ze spółdzielni sa tak samo drogie jak prywatne.to nie polska

Gość gość
Masz straszne cisnienie, to ze twoj maz pracuje z obcokrajowcami nie znaczy ze wsedzie tak jest.nie mam zamiaru z toba dyskutowac na temat mieszkan w De bo nie masz otym zielonego pojecia