Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Co na śniadania i obiady jedzą wasze 16,17,18 miesięczniaki?

Polecane posty

Gość gość

Kolacja to u was mleko w butli/niekapku czy jedzą ją osobno? I o której chodzą spać? Bo moje dziecko wstaje o 7 rano i chodzi spać ok 18:30. Nie da rady jej przeciągnąć, czasem sobie pofolguje do 19. W każdym razie w ciągu dnia jakoś mam wrażenie, że niedużo je. Tzn zjada główne posiłki ale pomiędzy nimi to jest różnie - w sumie poza konkretnym podwieczorkiem to nie chce nic przekąszać, tylko pije. A jak jest u Was? Co jedzą Wasze dzieci?

Gość gość
półtoraroczne dziecko butelka? niekapek? a po co? mój synek jest odrobinkę starszy, ma 25 miesięcy, ale w zasadzie przez te kilka miesięcy niewiele się zmieniło.. od dawna tak je.. na śniadanie to jada pieczywo z dodatkami ( chleb razowy, zwykły lub bułka), czyli z wędliną, żółtym serem, twarożkiem itp. i do tego warzywa.. albo jajecznica z pomidorem czy szczypiorkiem, sałatka jarzynowa, pasta jajeczna, no generalnie to, co się jada na pieczywie.. do śniadania pije mleko, kakao lub herbatę ( owocową, miętę, czarną słabą) po ok 3-3,, 5 godziny drugie śniadanie ( jogurt naturalny, jogurt naturalny z dodatkiem owoców, budyń, kisiel, jakis mus owocowy, owoc, sałatka owocowa lub zupa) jeszcze 10 dni temu po drugim śniadaniu chodził spać, ale jakoś mu się odwidziało ostatnio.. obiad wiadomo--- normalnie, drugie danie lub zupa.. to co my najczęściej podwieczorek jakiś niewielki- trochę jabłka czy winogron, albo pomarańcza, mandarynka, jabłko utarte z marchewką, wafelek posmarowany dżemem, kilka biszkoptów, banan.. różnie.. w zależności, o której był obiad, i o której prawdopodobnie będzie jadł kolację.. teraz jak nie śpi w dzień, to wcześniej go kładę.. kolacja- najczęściej coś na mleku: kaszka manna, płatki owsiane, mleko z płatkami pełnoziarnistymi lubella, mleko z chrupkami kukurydzianymi.. czasem mieszam różne rzeczy.. a jak mam zbyt rzadkie danie to wówczas zagęszczam odrobiną gotowej kaszki pełnoziarnistej bez cukru bobovita.. czasem na kolację kanapka, wtedy najczęściej z wędliną i warzywem, wędliną i keczupem itp.. wszystko zależy od tego, czy jesteśmy "cały dzień" w domu, czy mamy w planach jakieś zakupy, odwiedziny u kogoś, basen itp.. wówczas wiadomo, że pory posiłków czy ich rodzaj dostosowany jest do sytuacji.. do tej pory spał ok 9-10h i w dzień 1,5-2,5 h teraz śp w nocy ok 11-11,5h i w dzień, chociaż padnięty i marudny nie da się położyć.. ale za to szybciej zasypia..

Gość gość
Bo półtoraroczne dziecko jeszcze pije mleko, ale jeśli piszesz o tym, że między 16-18msc a 25msc dzieckiem różnica to "odrobinka", no to spoko :D Autorko, moja je tak jak Twoja. I wiesz co? I dobrze. Moich znajomych dzieci non stop coś w buziach mają i są takimi pączuchami, że szok. MOje dziecko na podwieczorek zje budyń czy serek, a na II śniadanie zazwyczaj jakiś owoc, casem małą kanapkę. I spoko, głodna nie chodzi, jak chce jeść to pokazuje na lodówkę czy szafkę i mówi "am", ma 17 miesięcy. I u nas kolacja to mm, próbowałam dać jej normalną kolację, ale zawsze godzinę później budziła się głodna, musiała dostać butelkę. I wśród moich znajomych też tak jest, takze to normalka i nie stresuj się, jeszcze zdążysz nagotować się normalnych kolacji ;)

Gość gość
Moj syn 15m to srednio je przynajmniej moim zdaniem..fajny temat to akurat skonfrontujemy...sniadanie ostatnio zwyzajnie nie je ani kanapki ani wedliny nic troche kaszki zje, czasem jakis jogurt czy sucha bulka ogolnie masakra..nie wiem co mu jest..drugie sniadanie to roznie ale tez mega ciezko..czasem parowka albo jajko na miekko wszystko zaleznie co na pierwsze. Obiad zupa zazwyczaj zjada z okolo2 chochli..potem drugie zazwyczaj nie je podziubie bo ma faze na samodzielne jedzenie. Podwieczorek owoc, chrupek, monte i ostatnio sucha bulka i kolacja kaszka z 5 lyzezek ..i do spania piers..karmie w nocy na zadanie.. ogolnie jestem zalamana jego jedzeniem

Gość gość
najlepiej to sie ubierac jak ta panienka z filmika a faceci sie zakoc***a w migawke 333 www.youtube.com/watch?v=w3p-iuXWDXE

Gość gość
śniadania: - kaszka (najczęściej) - kanapki z twarogiem i rzodkiewką lub szczypiorem / jajkiem / makrelą wędzoną obiady: - zupka (o 12) - obiad taki jak my (o 16) czyli normalne kotlety, ziemniaki, kasze, gulasz, makarony, placki, rybę itp

Gość gość
na kolację też kasza - z miseczki kąpiel ok. 19, spanie ok. 20

Gość gość
Gratuluję czytania ze zrozumieniem.. pytałam, po co 18 miesięcznemu dziecku butelka czy niekapek.. a Ty o tym, że takie dziecko pije jeszcze mleko.. no ale jeśli twierdzisz, że mleko można pić tylko z butelki, to cóż.. nie mamy o czym rozmawiać.. Poza tym pisałam, że moje dziecko też pije mleko, najczęściej do śniadania.. ale w kubku ( i to od daaaawna) i tak.. nie uważam, żeby jakaś szczególna różnica była w żywieniu dziecka 18 i 25 miesięcznego.. zarówno dziecko 16, jak i 25 miesięczne może jeść kanapki, wędliny, nabiał, ziemniaki, ryż, makaron, różne mięsa, surówki, zupy, kaszki, owoce, warzywa itp. jedyne co, to może zmieniać się wielkość porcji czy częstotliwość posiłków..