Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

plyn w uszach powoduje niedosluch u dziecka, ktos mial?

Polecane posty

Gość gość

Dziecko 9 lat od 2 tyg zle slyszy, najpierw diagnoza ze zatkane uszy po katarze, potem wyszlo zapalenie uszu. Bierze kika dni antybiotyk uszy zatkane nadal, niedoslyszy. Czytalam, ze to moze ciagnac sie nawet kilka mies. Wczoraj na chwile mu sie odetkalo ale potem znow to samo. Bylismy juz u 3 lekarzy i nic nowego. Ktos ma jakies doswiadzcenia w tym temacie?

Gość gość
No ale chodzi ci o wysiękowe zapalenie uszu? Wtedy płyn gromadzi się w jamie bębenkowej. Mój syn to miał - skutkiem był niedosłuch. Choroba była na tyle zaawansowana że założono mu dreny wentylacyjne. Ma jej już około pół roku.

Gość gość
Moja córka miała taki problem jak miała chyba 4-5 lat. Dostawała antybiotyk, avamys do nosa,jakiś syrop i udało się bez drenów i wycinania migdałów. Leczyłam ją ponad pół roku.

Gość gość
no powinno po leczeniu dziecko usłyszeć jak minie katar, zapalenie uszu, za tydzień dwa moze się uspokoi, mój syn tak ma, ale nie gwarantuję dzieci maja inna budowę ucha, mają tam w środku płasko, chociaz twoje dziecko już jest w wieku gdy tak nie powinno być, ale czasem dzieje się inaczej

Gość gość
Nikt mu odrazu dresów nie założy... To jest operacja, najpierw leczy się farmakologiczne, antybiotyk 10-14 dni, sterydy do nosa, czasem też specjalna maść do nosa.... dresy zakłada się gdy tych zapaleń uszu jest kilka -kilkanaście w roku. a z drenami żyje się w sumie normalnie tylko basen odpada i moczenie uszu... jeśli to pierwszy raz mu się tak zrobiło to pewnie antybiotyk i sterydy pomogą.... A kup tez mu sinuplet ( to duży chłopak, moja 3 latka brała pneumolan) skład jest podobny tylko sinuplet jest w tabletkach, niech to łyka przez 3 miesiące, to też odkurzacz mu nosogardle. powodzenia

Gość gość
u nas było dmuchanie tych laryngologicznych balonów nosem - otovent i zalecenie na 10 dni actifed, żeby się uregulowało ciśnienie w uchu, ale najpierw antyb. celowany w bakterię (z głębokiego posiewu nosa), który zap. ucha i niedosłuch spowodował.

Gość gość
Moj syn ma. Dmuchamy otovent i mamy dzieki bogu latwy dostep do laryng. nie wiedzialam ze ma niedosluch wyszlo na bad sluchu.

Gość gość
Moj syn ciagle byl przeziebiony, zapalenie ucha i pomimo leczenia zaczal zle syszec, dostalismy skierowanie do laryngologa. Mial wycinane migdalki, w trakcie zabiegu wyszlo ze ma polipa w nosie i plyn w uszach. Wiec za jednym zamachem, po skonsultowaniu sie z nami przez tel, w trakcie zabiegu usunieto polip, plyn z uszu i zalozono dreny. Syn teraz nie ma problemow ze sluchem. Radze sie zastanowic nad zabiegiem bo ciagle infekcje sa prawdopodobnie przyczyna astmy u mojego dziecka. A dreny sa nie wyczuwalne, sa wezsze niz zapalka i doslownie paromolimetrowej dlugosci. Syn tego samego dnia wrocil do domu i normalnie mogl sie kapac- basen itd. Aha nie miszkamy w Polsce.

Gość gość
Mój syn ma... Wysiękowe zapalenie ucha środkowego, obustronne, przewlekłe i niedosłuch przewodzeniowy obustronny. Badanie abr wykazało, że słuch jest dobry. Czekamy na drenaż, w marcu w chorzowskim centrum pediatrii. Syn ma niespełna 2 lata. Wykonuje polecenia, rozumie co do niego mówię. Mówi ładnie, wyraźnie.

Gość gość
Aha takie dreny same wypadaja, moze to trwac nawet do dwuch lat-dziecko rosnie i dreny zaczynaja byc luzne. Syn mial je zalozone w wieku 3 lat.

Gość gość
Do gosc 21/47 Chorzow jest jedna z najlepszych placowek laryng w polsce.powodzenia

Gość gość
Moja córka tez miała problemy ze słuchem jak była malutka. Badania słuchu miała wtedy robione w tej przychodni http://www.larmed.pl/. jeśli potrzebujecie dobrego laryngologa albo pediatry a jesteście z Żywca to warto wybrać się do tej placówki. Lepiej dmuchać na zimne i sprawdzać takie rzeczy.