Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

co sądzicie o zawieraniu małżeństw u ludzi np. z Downem?

Polecane posty

Gość gość

albo inną chorobą umysłową?

Gość gość
Choroba Downa to nie jest choroba psychiczna. Doksztalc się autorko, a dopiero później możemy nawiązać dyskusje na ten lub inny temat. :)

Gość gość
jest chorobą umysłową, nie mów mi ,że człowiek z downem to zdrowy człowiek wiem o takich ludziach z pewnością więcej niż ty, kiedyś miałam praktyki z takimi ludźmi, oni w wieku 50 lat mają rozum małego dziecka, bawią się zabawkami i płaczą jak im nie smakuje obiad

Gość gość
moim zdaniem nikt nie powinien być sam rodzice z downem zazwyczaj mają zdrowe dzieci a ja osobiście widziałam zdrowych ludzi głupszych i naiwniejszych od człowieka z downem

co nie znaczy, że należy promować ludzi ociężałych umysłowo, opóźnionych w rozwoju, chorych psychicznie itd uważam, że osoby, które wymagają stałej opieki i nie mają szans na samodzielne życie - nie powinny się rozmnażać (powinny podlegać sterylizacji)

Gość gość
"oni w wieku 50 lat mają rozum małego dziecka, bawią się zabawkami i płaczą jak im nie smakuje obiad" - a ty w d***e byłas i g****o widziałaś. Tak jak są różni ludzie tak sa różne stopnie uposledzenia. Myślisz że wszystkie osoby z zespołem Downa się tak zachowują? Grubo się mylisz.

Gość gość
jakoś nikt nie dyskutuje na temat zawierania małżeństw i płodzenia dzieci przez osoby z nizin społecznych, z patologii, alkoholików, narkomanów, przestępców i gwałcicieli... wtedy rodzina jest prawem człowieka, a kiedy mowa o osobach z zespołem downa to jest burza. każdy ma prawo żyć w związku. każdy.

Gość gość
niech se żyją w związku, ale niech pozbawią ich płodzenia, nawet gdyby dziecko urodziło się zdrowe ( co jest bardzo rzadkie) przy dwójce rodziców z downem, to jak tacy ludzie je wychowają? Jak pokażą im prawdziwy świat, skoro oni odbierają go inaczej?

Gość gość
Zespół Downa, trisomia 21 (ang. Down syndrome, trisomy 21), dawniej nazywany mongolizmem – zespół wad wrodzonych spowodowany obecnością dodatkowego chromosomu 21. Eponim pochodzi od nazwiska brytyjskiego lekarza Johna Langdona Downa, który opisał go w 1866 roku. W 1959 roku Jérôme Lejeune odkrył, że u podstaw zespołu wad wrodzonych leży trisomia 21. chromosomu. Osoby z zespołem Downa mają mniejsze zdolności poznawcze niż średnia w populacji zdrowej. Wahają się one od lekkiej do umiarkowanej niepełnosprawności intelektualnej. Zaburzenia rozwojowe manifestują się głównie jako skłonność do zawężonego myślenia lub naiwność. Niewiele osób wykazuje niepełnosprawność intelektualną w stopniu głębokim. Częstość występowania zespołu Downa szacuje się na 1 przypadek na 800–1000 żywych urodzeń.

Gość gość
...i gdzie jest napisane o tym, ze to choroba psychiczna?

Gość gość
nikt nie mówił o chorobie psychicznej tylko o umysłowej, a umysłowa owszem jest

Gość gość
zaraz ktoś tu napisze,że ludzie z zespołem downa mają zdrowy umysł

Gość gość
Wiele objawów przedmiotowych zespołu Downa jest niecharakterystycznych i spotyka się je także u osób z prawidłowym kariotypem. Zalicza się do nich: pojedynczą bruzdę dłoniową (zamiast podwójnej bruzdy na jednej lub obu dłoniach), migdałowaty kształt oczu spowodowany fałdem nad powieką, krótsze kończyny, osłabione napięcie mięśniowe oraz wystający język. U osób z zespołem Downa istnieje zwiększone ryzyko wystąpienia: ciężkiego zapalenia płuc, wad wrodzonych serca. Ostateczny stopień rozwoju i komfort życia dziecka z zespołem Downa mogą poprawić działania zainicjowane już we wczesnym dzieciństwie, tj. prawidłowa opieka lekarska, akceptacja i zaangażowanie rodziny oraz edukacja i szkolenie zawodowe. Istnieją jednak pewne fizjologiczne i genetyczne ograniczenia, których nie można pokonać. X Może autorka też ma zespół Downa? :D

Gość gość
g****oburza o nic. na szczęście żyjemy w cywilizowanym świecie i wasze fantazje o sterylizacji są tylko fantazjami.

Gość gość
Jedyny plus tej choroby to fakt, że Down w Mongolii czuje się jak u siebie. Wszystkie Downy powinny udać się do przychylnej im Mongolii.

Gość gość
Mialam okazje jezdzic ta sama kolejka do pracy co grupa downow z opiekunem , ci ludzie zachowywali sie jak przedszkolaki a jak krowe przez okno zobaczyli to dopiero byl rwetes w wagonie , identycznie jak moj 2 latek