Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Rokokokoko

Co podać na kolację kolegom męża z nowej pracy???

Polecane posty

Gość Rokokokoko

Zaprosił mąż kolegów z nowej pracy z żonami, żeby się trochę bliżej zapoznać, bo narazie to mają stosunki bardzo sztywne, a pracuje tam już miesiąc i liczy na przełamanie lodów. I liczy też na mnie, że tą kolacją jakoś mu pomogę. Co byście podały? Uprzedzam, że nie jestem wybitną kucharką, ale chciałabym, żeby to były jakieś fajne, oryginalne dania. :)

Gość gość
Ile osób, stanowisko męża i kolegów?

Gość gość
Przede wszystkim jaki i czy w ogóle będzie alkohol. To ma znaczenie i to spore.

Gość Rokokokoko
Czterech kolegów + ich żony czyli osiem osób, plus ja i mąż czyli razem dziesięć. Dwóch z nich pracuje na tym samym stanowisku co mąż, jeden na innym, ale jakby na tym samym "szczeblu", a jeden jest na trochę wyższym stanowisku.

Gość Rokokokoko
No nie wyobrażam sobie, żeby nie było alkoholu. Pewnie do kolacji winko, a potem wódka wjedzie na stół.

Gość gość
Ok, a można wiedzieć co robi Twój mąż?

Gość gość
a co ma za znaczenie co robi jej mąż? Nie rozumiem takich glupich pytan:O

Gość gość
Z kolegami z pracy, których się ledwo zna, to na piwo do pubu integrować się a nie do domu 8 obcych osób spraszać. Dopiero będzie sztywno, chyba że się tą wódką zaleją :D

Gość gość
Co innego podasz na obiad górnikowi (bo taki to potrafi zjeść konia z kopytami) a co innego dobrze zarabiający szef, lubiący wszystkim imponować.

Gość Rokokokoko
No właśnie jakie to ma znaczenie co on robi?

Gość gość
Najpierw obiad, a potem wódka? Łooo, na tyle osób? Współczuję, bo czeka Cię masa roboty... O której się spotykacie? W normalnej porze obiadowej (14:00-15:00) czy później? Jeśli wcześnie, to wypadałoby obiad 2 daniowy, jeśli później to można tylko jakieś 2 danie, potem przekąski do wódki.

Gość Rokokokoko
Jest pracownikiem fizycznym, chyba wystarczy.

Gość Rokokokoko
Zaprosił ich na 17, więc myślę, że to będzie ciepła kolacja, potem ciasto i kawa no i zimna płyta i zakąski do wódki. Tylko kompletnie nie mam pojęcia co zrobić. :(

Gość gość
Już pisałam jakie to ma znaczenie. Co innego podasz normalnym ludziom, a co innego gościom z przerostem ego, albo snobom. Kto wie co to za koledzy? Skoro sztywna atmosfera, to chyba nie chciałabyś narobić obciachu zbyt zwykłymi albo zbyt wykwintnymi potrawami.

Gość gość
OK, z zakąsek na później (do wódki) bigosik, albo chilli. Łatwe do zrobienia

Gość Rokokokoko
Co to jest chilli?

Gość gość
moim zdaniem nie ma znaczenia kto jaki zawód wykonuje. Ja bym podała jakieś dwie 2-3 sałatki, na dnaie główne polędwiczki lub wołowinę. Jesli kolacja późna to na główne podałabym rybę. Jakiś deser kawa i skoro ma byc wódka to drobne przekąski

Gość gość
Mięsnego jerza

Gość gość
Mięsnego jerza :-)

Gość Rokokokoko
Ok, ale napiszcie co konkretnie, jakieś przepisy coś... Tylko błagam nic skomplikowanego. I o której godzinie co podać?

Gość gość
chilli con carne = mielona wołowina, cebula, papryka czerwona, kukurydza z puszki, fasola z puszki, pomidory z puszki. Z przypraw koniecznie kmin rzymski. Szybko odgrzejesz, i jako ciepłe danie na późny wieczór przy wódce jest super.

Gość Rokokokoko
A można wołowinę zamienić na wieprzowinę? Bo mam wieprzowinę mieloną w domu.

Gość gość
Na 17 to możesz dwa dania podac i tutaj podałabym na pierwsze barszcz czerwony z krokietami lub żurek. Na danie główne mogłyby być polędwiczki wieprzowe z pieczonymi ziemniaczkami i surowkami dwoma do wyboru lub schab pieczony z kopytkami i surowkami. Moze też być łosoś pieczony z ryżem i warzywami. Z deserem nie doradze, ale do wódki możesz podać deskę wędlin, bagietkę i np. zrobić pizzę domową i pokroić w małe trójkąty.

Gość gość
Hmmmm proponuje łososia z grilla do tego ziemniaczki i sałata po szwedzku albo salatka z burakow i sera feta i zapiekany cammembert w sensie z grilla

Gość Rokokokoko
Nie mam grilla w domu :(

Gość gość
przepisów szukaj sobie na smaker.pl

Gość gość
Może z dan cieplych zupa gulaszowa lub zapiekanka makaronowa, bigos,a z zakasek bagietka zapiekana z pieczarkami i serem,salatka capresse, salatka gyros, koreczki, pierś z kurczaka zapiekana w cieście francuskim.

Gość gość
Ma racje pytajac sie o zawod, zbyt wykwintna kolacja moze kogos krepowac nawet, jesli podane bedzie cs, czego wczesniej nie jadl np. ryba moze wyjsc troche drogo dla tylu osob, ja bym raczej zrobila moze pieczen? albo smazone poledwiczki wieprzowe, smazy sie na masle. Po wyjeciu do tego masla dodaje sie smietane i ocet balsamiczny, to jest przepyszny sos! Do tego puree z ziemniakow i salatka. jesli potem ma byc wodka, to ja bym podala grzybki marynowane (jesli masz dostep do domowych najlepiej), moze zawijance z baklazana i fety, podpiekana papryke zamarynowana w oliwie? To sa dosyc proste rzeczy.

Gość gość
Zamiast chilli na późny wieczór może być też bigos, na kiszonej kapuście, ze smażonym mięsem różnych rodzajów (po trochę drobiowego, gulaszowego itp), smażona kiełbasa, koncentrat pomidorowy. Na danie główne nie mam pomysłu:/ Poza tym na wódki zimna płyta z różnymi rodzajami wędlin, serów, jakieś koreczki do tego, niezbędnie również jakieś marynowane pieczarki, ogórki i takie tam. Poza tym sałatka jarzynowa + jakaś inna. Jeśli chcesz bardziej z zimną płytą poszaleć to zrób jakieś ryby (w zalewie pomidorowej, oleju itp) na ogół to nic trudnego.

Gość gość
Może być wieprzowina do chilli, choć lepsze jest na wołowinie. Za to koniecznie kup kmin rzymski, dodaje świetnego smaku.