Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

dlaczego nie dostalam ulgi na dziecko w tamtym roku

Polecane posty

Gość gość

? Od czego to zależy?

Gość gość
Od wysokości pobranej zaliczki z podatku

Gość gość
Jakiej ulgi? Pisz konkretniej

Gość gość
Jeśli pracowałaś to musiałaś dostać ulgę, może nie całą kwotę ale tyle ile wynosiły zaliczki.

Gość gość
W tamtym roku aby dostac ulge na dziecko musialas pracowac lub mąż i tyle ile bylo pobranej zaliczki z pitu moglas odebrac. Jeśli mialas małą zaliczke to odebralas tyle ile zaliczki a reszta przepadla. W tym roku jest zmiana i na kazde dziecko wszystko oddają. Na pierwsze i drugie dziecko jest po 1112 zl a na trzecie 2000 zl

Gość gość
W tamtym roku nie pracowałam, byłam na rencie. Nie byłam wtedy jeszcze mężatką. Ulga hmm no ta która się na dziecko dostaje, nie wiem jak to wytłumaczyć zielona jestem trochę w tym :-)

Gość gość
A dziecko urodziło się w ubiegłym roku? Wydaje mi się, że z renty też jest pobierana zaliczka na podatek. A złożyłaś w ogóle PIT/O, ten w którym należy sobie to odliczyć?

Gość gość
Ulge na dziecko dostajesz nawet jesli nie jestes mężatką. Musisz miec dziecko a nie męża. W tym roku dostaniesz całą kwotę wiec skladaj jak najszybciej!

Gość gość
Dziecko urodziło się w 2012. Wiem że nie muszę być mężatką. Złożyłam PIT-0 ale pani w us powiedziała ze nie ma sensu go składać :O

Gość gość
Nie do końca z tą całą kwotą. Kwota niewykorzystana tj. przekraczająca zaliczki na podatek jest ograniczona do wysokości zapłaconych składek ZUS i zdrowotnego.

Gość gość
Bo w tym roku jest coś takiego jak wyrównanie i dostaniesz całą kwotę. Nie wiem z jakiej paki jak to podobno ULGA prorodzinna. Wyrównanie bierze się z innych składek, tych społecznych. Ja jestem tylko ciekawa co potem zrobi rząd, aby to wyrównać. Czy całe społeczeństwo za to zapłaci wyższym podatkiem, czy osobom którym daje wyrównania upierdzielą emerytury:)

Gość gość
A co miałaś wpisane w zaliczkach pobranych? Jaka kwotę?

Gość gość
Kurczę nie pamiętam musiałabym znaleźć PIT-11

Gość gość
Oni te pieniądze dają aby zachecic kobiety do rodzenia dzieci bo jest ich coraz mniej. Na dzieci urodzone w roku 2016 matki dostaną po tysiąc złotych przez rok. Kto i tak planuje dzieci to skorzysta

Gość gość
Bo tyle ile miałaś tam wpisane powinnaś dostać

Gość gość
gość dziś Nie do końca z tą całą kwotą. Kwota niewykorzystana tj. przekraczająca zaliczki na podatek jest ograniczona do wysokości zapłaconych składek ZUS i zdrowotnego. xx Właśnie jeszcze ze zdrowotnego. Za chwilę się okaże, że ja ze swoich składek zus i na nfz leczę i dopłacam do emerytur tym którzy mają wyrównanie. Żeby nie było nie jestem krezusem. Mój dochód z mężem to jakieś 3000zł do 3200zł. Płacę akurat tyle podatku, że mam zwrot i jeszcze w kasie państwa zostaje. Rodzinnego nie mam, bom "za bogata", a dla dwójki dzieci nie mam wszystkiego co by chciały, albo się im należało. Na głupie książki do szkoły zbieram cały rok.

Gość gość
Podejrzewam że tej zaliczki mogło być ok 350 zł. Dobre i to.. więc oszukali mnie czy co?? :O :D

Gość gość
Dodatkowo "frajerzymy" się lecząc rolników za free i opłacając ich emerytury. Powinna być osobna kolejka dla "ubezpieczonych" w KRUS - problem kolejek by zniknął z dnia na dzień. Rozumiem twoje rozgoryczenie też mnie to denerwuje.

Gość gość
gość dziś Podejrzewam że tej zaliczki mogło być ok 350 zł. Dobre i to.. więc oszukali mnie czy co?? x Wygląda na to, że tak. Nawet jakbyś miała dostać zwrot 100 zł to i tak miałas prawo złożyć o zwrot bo jednak ten podatek był płacony. Może dla pani z urzędu sensu nei było, może ona zarabia do ręki 10000 zł i dla nej te 350 to tylko torebka:)

Gość gość
No tak.. :( a można jeszcze jakoś tego dochodzić? W sensie odzyskać te pieniądze? Dla mnie 350 zł to dużo, nie smiejcie się. :(

Gość gość
Złóż korektę pit-a.

Gość gość
A i pamiętaj ze mozesz internet odliczyc dwa lata pod rząd, nie może być przerwy. Jesli odliczysz w tym roku to w przyszlym tez odliczysz. Jeśli w przyszłym roku zapomniesz to przepadnie. Za internet jest 18% zwrotu

Gość gość
Ok, dzięki :-)

Gość gość
Nie mieszaj ludziom w głowach. Nie 18 % a max. 760 zł. Poza tym ulga za 2014 przysługuje tylko tym którzy odliczali internet w 2013 (owe 2 lata, ciągłość) Generalnie ulga na inter. przestała istnieć i w kolejnych latach z niej nie skorzystamy.