Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Niemowle, niski poziom żelaza, nie chce jeść

Polecane posty

Gość gość
Hct - hematokryt. Określa stosunek objętości krwinek czerwonych do objętośc***ełnej krwi. Najczęściej wyrażany jest w procentach. Norma dla niemowląt i małych dzieci wynosi 30-40%. Spadek poziomu hematokrytu może świadczyć o niedokrwistości, zaś podwyższony poziom - najczęściej o odwodnieniu. MCV - średnia objętość krwinki czerwonej. U zdrowego dziecka wynosi około 80 fl. Wartości niższe niż 70 fl są charakterystyczne dla niedoboru żelaza. Wyższe niż 100 fl mogą świadczyć o niedokrwistości wynikającej z niedoboru witaminy B12 lub kwasu foliowego.

Gość gość
Najlepiej to daj jej święty spokój, żadne zdrowe dziecko nie zagłodzi się na śmierć. Jest karmiona piersią - więc dostaje co potrezbuje. Obiadki próbuj ale nie na siłe, może zacznij od pojedyńczych warzyw i wtedy zobaczysz co jej samuje. Możesz też spróbować dawać " drugie danie" czyli nie mieszaj wszystkiego lecz osobno ziemniak, marchewka i pulpecik itp. A co do blw wypowiadajace się przede mną panie wogóle nie rozumieją zasad tej metody. W dużym skrócie w met. blw- podsatwą żywienia niemowlęcia jest pokarm matki, a reszta ma być po to , by dziecko poznało smaki i samo wybrało co lubi , na poczatku nie służy temu aby dziecko się najadło- MA PRÓBOWAĆ, a nie się najeść. I minie wiele miesięcy zanim to próbowanie stanie się pełnym posiłkiem.

Gość mendrzec
I dobrze, że nie je- będziesz miała problem z głowy :D

Gość gość
te normy to cały czas ja podrzucam słuchaj, no widzisz, lekarz mówi to samo co ja i wydaje mi sie, ze na siłę nic nie zrobisz, dziecko odżywione, a wcale nie musi być podobne do twojego męża, czasem podaż żelaza moze wywołać biegunkę, zaparcie itd, więc niekoniecznie jest takie cudowne, więc ze sztucznosciami nie ekpserymentowałabym bez wiedzy lekarza a na wynik czasem czeka sie b. długo, chodzi o wynik lepszy zelaza po sztucznościach mała jest jeszcze mała i raczej nie zje wielu rzeczy, które może i podniosą zelazo, najlepiej podnosi mięso, reszta jest niehemowa i słabo działa

Gość gość
ja od tych norm oczywiscie, ze daj jej spokój, toż to maleństwo, a wyniki ma całkiem ładne jak pisałam, żelazo niskie, ale nie za niskie

Gość gość
Autorko gotuj według pieciu przemian

Gość gość
Ok. Uspokoiłyście mnie. W takim razie będę jej na zmianę gotować jakieś obiady "łyżkowe" z których może coś posmakuje i dla odmiany BLW, warzywa i mięso ew jakieś moje wytwory które da się złapać do ręki. Mam nadzieję, że się tymi owocami nie zasłodzi ;) Bo skoro tak lubi to jej nie żałuję.

Gość gość
no pewnie dawaj do tego żółtko, mięsko i niech je jak chce, na siłę do buźki nie wlejesz a wyniki są dobre, więc śpij spokojnie

Gość gość
A jesteś pewna , że nie przesadzasz z tymi owocami, gdzieś czytałam, że powinno być na dobę 100 ml przecieru owocowego.

Gość gość
W sumie nie wymierzam jej dawek ;) Owoce zjada rano z kaszą (pół banana albo pół jabłka) i potem na "deser" po obiedzie (którego prawie nie zjada ;) ) dostaje też pół owocu np pół gruszki, albo kilka winogron obranych. Sporo owoców już próbowała, melona, mango. Kocha wszystkie. Także śniadanie ma z owocem i potem deser.

Gość gość
tyle to ok , myślałam, że więcej. Ale to nie jest dużo, moja też po całym owocu , z tym , że na jeden raz.

Gość gość
A jakbyś czasem do kaszki,nawet tej słodkiej dodała szpinak ? Może by zjadła ?

Gość gość
Dziękuję wszystkim za zainteresowanie i odpowiedzi :) Mam nadzieję, że córka wda się jedzeniowo we mnie (pożerałam wszystko w każdej ilości) a nie w męża :D Choć...jak na to dziś spojrzę to mąż po 30-stce szczupły a ja kilka kg mam do zgubienia. No ale ja byłam na butelce od urodzenia więc mam nadzieję, że długie KP zapewni córce optymalny start i będzie taka w sam raz ;-) Jeszcze raz dzięki wszystkim!

Gość gość
Czy dostaje już gluten? Jeżeli tak, warto wykonać badania wykluczające celiakię. Koszt przeciwciał nie jest duży ewentualnie można poprosić o skierowanie do gastrologa dziecięcego i jego poprosić o badania.

Gość gośćmamaOli
Autorko jestem mamą 8 miesięcznej Oli, która praktycznie od początku rozszerzania diety nie chciała jeść nic innego niż mleko. Po trzech miesiącach, które upłynęły nam na przeróżnych próbach przekonania jej do jedzenia zrobiłam morfologię i poziom żelaza, który okazał się bardzo niski ( 17 norma 49-149), do tego pediatra wysłuchała szmery w sercu ( ma to związek z anemią ) W końcu dostałyśmy żelazo w syropie, po dwóch tygodniach Ola zaczęła jeść, po miesiącu wcina jak szalona. Czeka z otwartą buzią i je wszystko co jej daję.

Gość gość
mój maluch też mial anemię przeze mnie. Za bardzo dbałam o diete. Karmiłam piersią podawałam Vita DK i by starczyło gdybym miała trochę pojęcia, wstyd az 24 lata i jeszcze taka duuuupia. Mialam anemię , przez to i dziecko miało, nie jadła mi prawie wcale, rwałam sobie włosy z głowy, nie pamiętam nazwy, ale podawałam jej żelazo w kropelkach, które smakowało jak żelazo, sama bym tego nie wzięła. Mieszanki przygotowywane w aptece troche pomagały,ale też z podaniem był problem, szkoda, że tak jak Vita DK nie były w aerozolu...ale jakoś przetrwaliśmy, ale co przeżyłam to tylko ja wiem...