Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

renta

Polecane posty

Gość gość

witam. mam nadzieje ze ktoś był w takiej samej sytuacji i mi coś pomoże. tydzień temu zmarł mi tata w swoim życiu przepracował 15 lat jednak w przeciągu ostatnich 10 lat nie pracował więc z tego co czytałam nie przysługuje mi renta z zusu po nim. jednak przez ostatni rok życia opłacał krus czy z krusu mogę domagać się jakiejś renty? czy moja mama też nie może się ubiegać o żadną rente po mężu? dopiero co zaczełam studia więc wydaje mi się że powinnam dostac jakąś rente

Gość gość
renta rodzinna

Gość gość
a mama ile ma lat? bo to ważne // oraz ważne czy pracuje lub pracowała i ile lat ma przepracowanych

Gość gość
Radzę się wybrać do placówki ZUS'u na rozmowę. Przepisy się zmieniają nawet kilka razy w roku i prawdopodobnie nikt z forum nie będzie znał aktualnych szczegółów czy coś Ci przysługuje. ps. Z tymi 10 latami też słyszałem - że w ciągu ostatnich(od dnia złożenia wniosku do zus) 10 lat kalendarzowych trzeba mieć minimum 5 lat 'składkowych'.

Gość gość
mama ma 56 lat (tata miał 52), obecnie mama nie pracuje a ma przepracowanych 14 lat

Gość gość
mama powinna wystąpić dla Was o rentę rodzinną

Gość gość
Skoro studiujesz to uczelnia może Ci zaoferować -stypendium socjalne (wypłacane co miesiąc) -stypendium specjalne ( np z powodu śmierci członka rodziny),jednorazowo ok. 600 ale to zależy od uczelni Może weźmiesz kredyt studencki. Są bardzo dobre warunki i często cześć można umorzyć.

Gość gość
no tak ja wiem że uczelnia oferuje ale czy z zusu lub krusu mogę się czegoś domagać? czy to że nie pracował tyle lat ma na to jakiś wpływ?

Gość gość
Z krusu to pewnie g****o będzie, ale jak napisałem wcześniej trzeba być na bieżąco w przepisach żeby teraz Ci konkretnie powiedzieć. Czeka Cię wycieczka do ZUS/krus, rozmowa, pobranie formularzy. Złożyć wniosek zawsze możesz, a jak dostaniesz odmowę, to przynajmniej będzie jej uzasadnienie. Warto próbować. Stracisz trochę czasu na chodzenie ale się dowiesz 'na czym stoisz'.

Gość gość
To, że ojciec i mama ostatnio nie pracowali ( lub pracowali ale bez zgłaszania) na pewno ma wpływ na otrzymanie renty.

Gość gość
a czy wchodzi w grę wgl coś takiego ze tej renty nie dostanę mimo że ma wypracowane lata pracy?