Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

duża wada wzroku

Polecane posty

Gość gość

czy soczewki pomogą

Gość gość
oczywiscie

Gość gość
Tak, są na rynku soczewki nawet do -30 i widzi się podobnie jak w okularach, czasem lepiej.

Gość gość
Przy dużej wadzie warto się zastanowić nad laserową korektą wzroku. Moja kumpela miała chyba -8 i sobie zafudowała coś takiego. Zabieg trwa z pół godziny zaledwie.

Gość gość
Nie spamujcie :P Paradoksalnie przy dużych wadach laserowa korekcja nie jest tak skuteczna jak przy małych.

Gość Kleo98
To ja teraz jestem w szoku, nie wiedziałam nawet że może być taka wada wzroku jak minus 30! Toż to już chyba nic się kompletnie nie widzi. Swoją drogą kicha, bo jeśli takie wady faktycznie są, to już nawet zaawansowana operacja laserem nie pomoże, nawet choćby klinika miała sprzęt taki jak NASA (na Monciaku w Sopocie taki mają), bo i tak wady wzroku operuje się tylko do jakiegoś tam stopnia a wyżej niestety...

Gość Samarytanka44
Minus 2,25 to jest wada wzrok pikuś w porównaniu do tych, które są naprawdę duże:) Swoją drogą w Blikpolu, o którym ktoś wspomnial operują dość wysokie wady wzroku, ale i tak przy kobyłach powyżej 10-ciu to można śmiało zapomnieć o operacji i wtedy również z tego co słyszałam, to soczewki raczej będą niewygodne, prędzej już okulary dopasowane... ale głowy sobie za to uciąć nie dam, bo sama mam ledwie - 3 więc na luzie łapię sie i na soczewki i na operację.

Gość gość
Mnie od okularów głowa strasznie bolała, soczewki rozwiązały problem. Wade mam -4.25 i -5.5.

Gość gość
Pomogą. Tutaj masz rozmaite rodzaje soczewek http://www.siejka.pl/32/28/typy-soczewek-oferta.html, na pewno mają tu jakieś, które poradziłyby sobie z Twoją wadą. Tylko idź najpierw do nich na badanie, a potem przedstawią Ci ofertę dopasowaną do Twoich potrzeb, Twojej wady. Moja siostra jak chciała zamienić okulary na soczewki, to właśnie do nich po nie poszła i mówi, że świetnie się sprawdzają i podobno są zrobione z wysokiej jakości materiałów i proste w obsłudze. Ogólnie rzecz biorąc była zadowolona z wizyty.

Gość gość
Przy większych wadach, które nie kwalifikują się do korekcji laserowej, można zastosować procedurę wszczepienia soczewki fakijnej. Jest to szansa na poprawienie wzroku u osób z naprawdę dużymi wadami tj. do -23D przy krótkowzroczności oraz do +13D u osób z nadwzrocznością. Już wielu pacjentów skorzystało z tej możliwości.

Gość gość
Z tego co się orientuję, to jest wszczepienie soczewki fakijnej to dosyć poważny zabieg. Gdzie w Warszawie najlepiej udać się na konsultację? Który specjalista jest sprawdzony, jeżeli chodzi o tego typu zabieg? Przyznam, że za bardzo nie znam się w temacie zabiegów okulistycznych. Ale chciałabym pomóc przyjacielowi pozbyć się bardzo dużej wady. Na początku chciałabym znaleźć dobrego lekarza, który doradzi, czy taki zabieg jest wskazany i przyniesie skutek. Kogo polecicie?

Gość gość
Jedynym sprawdzonym miejscem w Warszawie, które przychodzi mi do głowy, to jest klinika CMO Laser na ul. Grzybowskiej. Polecam zapisać się na konsultację do dr Izdebskiej. Na pewno pomoże, doradzi i przede wszystkim zrobi bardzo szczegółowe badania. Według mnie jest jedną z lepszych lekarek i możesz śmiało do niej posłać swojego przyjaciela.

Gość gość
Dla dużych wad wzroku soczewki są nawet WSKAZANE. Zauważcie, że soczewka obejmuje całe oko, a okulary nie. W moim przypadku soczewki zatrzymały pogarszanie się wady, a jak nosiłam okulary, to co rok musiałam kupować mocniejsze.

Gość gość
Dla dużych wad najlepszym rozwiązaniem na stałe jest zastosowanie soczewki fakijnej. To operacja, którą robisz raz na całe życie, jest kosztowna ale i daje dobry efekt.

Gość gość
A jak dużą wadę trzeba mieć żeby się kwalifikować ? Ja mam - 8 i według mnie jest duża, ale sama nie wiem co jest lepsze:/

Gość gość
W sumie to z każdą możesz przyjść. Przeważnie operację robi się w przypadku wysokiej krótkowzroczności, choć może być także alternatywą dla korekcji laserowej u osób, które mają niedużą wadę ale nie mogą lub nie chcą poddać się korekcji laserem. Soczewki fakijne są przeznaczone dla pacjentów, którzy: są w wieku: 18-45 lat mają stabilną wadę wzroku (niezmienną co najmniej przez 6 miesięcy przed badaniem kwalifikacyjnym) mają krótkowzroczność w granicach: od -7 do -23D i astygmatyzm do 2D (gdy większy- do rozważenia korekcja laserowa po zabiegu doszczepienia soczewki) mają nadwzroczność w granicach: od +5 do +13D i astygmatyzm do 2D (gdy większy- do rozważenia korekcja laserowa po zabiegu doszczepienia soczewki) mają krótkowzroczność w granicach: od -7 do -23D i dodatkowo WYSOKI astygmatyzm - powyżej 2D mają ostrość wzroku nie mniejszą niż 0,5 nie mają satysfakcji z widzenia w okularach czy soczewkach kontaktowych i cieszą się ogólnie dobrym stanem zdrowia Wszystko jest na stronce Kliniki jak chcesz dokładne info.

Gość Pontycjuszka
Niewiele słyszałąm do tej pory o soczewkach fakijnych, ale widzę , że muszę się tematowi przyjrzeć, bo jak na razie przy mojej wadzie połączonej z astygmatyzmem, to rozważałam tylko operację laserową i robiła research klinik do sopockiego blikpolu, który ma niezłe opinie po Bieszczady, ale teraz jeszcze poczytam więcej o tych soczewkach, choć suma sumarum to wkłądanie soczewek codzinnie, pielęgnacja, a do tego te wszystkie płyny i inne rzeczy, to też pożeracz forsy.

Gość gość
Poszukuję osoby, która miała w ostatnim czasie operację wszczepienia soczewki fakijnej. Najlepiej z klinice CMO Laser, bo właśnie tam się planuję zapisać na wizytę. Zależy mi na informacji, na ile taki zabieg jest skuteczny i jak wygląda okres gojenia. Będę wdzięczna za każdą opinię :)

Gość Puffka

a nie myslales o Optegrze? maja szeroką gamę zabiegów które sa robione pod okiem specjalistów najwyższej klasy. Ja miałam Lentivu i szczerze mówiąc jestem zachwycona, i bardzo zadowolona z efektu zabiegu!