Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Karol81_81

czy us lub zus może ściągnąć długi byłego właściciela mieszkania z nowych właści

Polecane posty

Gość Karol81_81

Witajcie, powiedzie mi proszę jak to jest , jeżeli właściciel nieruchomosi ma zadłuzenie w US i ZUS, czy sprzedając tą nieruchomość, us i zus moze ściągnać długi z nowego właściciela, czy taka nieruchomosć jest bezpieczna? na nieruchomości nie ciąży żadna hipoteka.

Gość gość
Oczywiscie. Hipoteka,to inna para kaloszy. Zadluzona jest nieruchomosc, przejmujac/kupujac przechodza tez dlugi. Sciagane z aktualnego wlasciciela z prawem wlasnasci na nia.

Podstawą jest hipoteka danej nieruchomości. Należy sprawdzać, czy US nie wystąpił o zajęcie nierochomości na poczet niespłaconego długu. ZUS nie wchodzi na nieruchomość. Notariusz musi mieć rękę na pulsie.

Gość gość
W takim razie jeżeli hipoteka jest czysta, a wlaściciel ma dlug w US i uk nie podjał jeszcze zadnych kroków to mozna nabyć taką nieruchomosc i sie nie martwić?

Gość gość
zainwestuj 100zł i idź do radcy prawnego a nie się na kafe radzisz. Ja jak kupowałam mieszkanie to najpierw byłam w spółdzielni sprawdzić czy właściciel mieszkania nie ma czasem długów, czy płaci terminowo rachunki itp, potem byłam też w gminie i starostwie sprawdzic czy na tym mieszkaniu nie wiszą jakieś długi czy hipoteka, było ok więc brałam

Gość gość
Oczywiśie , ze pojdę do radcy prawnego ale poki co chciałem wiedziec na czym stoje i na co być przygotowanym ;)

Jest w kazdym akcie notarialnym taka klauzula(, poza oczywistą czystą hipoteką), ze " sprzedający oswiadcza, iz sprzedawana nieruchomość jest wolna od długów i obciążeń", pod rygorem niewaznosci aktu notarialnego, gdyby okazało się inaczej. Autorze, wydaje mi się, ze to własciciel ma długi, a nie nieruchomośc ma długi:) Wlasciciel, sprzedając nieruchomośc, moze te dlugi spłacic. A i tak musi transakcję sprzedazy zgłosić do US.