Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Aneta K

Nakaz zapłaty z esądu co robić?

Polecane posty

Gość Aneta K

Dostałam nakaz zapłaty z jakiegoś e-sądu w Lublinie i nie wiem o co chodzi? Jest tam napisane, że 8 lat temu nie zapłaciłam tele2, obecnie ta firma nie istnieje. Ja jestem pewna, że płaciłam im regularnie, a tutaj widnieją jakieś cholendarne sumy. Ponad 5000 zł z odsetkami. Miał ktoś taką sytuację z tele2?

Gość gość
.http://www.se.pl/wydarzenia/kraj/przedawnienie-dlugow-tabela-kiedy-przedawniaja-sie-dlugi_129429.html Z tego wynika, że długi telekomunikacyjne przedawniają się po 2 latach. pewnie jakaś firma windykacyjna kupiła stare długi i próbuje je odzyskiwać licząc na niewiedzę ludzi. Ale przecież najpierw powinnaś dostać wezwanie do spłaty, potem wezwanie przedsądowe a dopiero potem sądowe. Coś tu nie gra

Gość gość
napisać sprzeciw z powołaniem się na przedawnienie

Gość gość
Handel długami,pogadaj z prawnikiem. Nie kontaktuj się z nimi. Druga opcja to naciągacze.

Gość lelumpolellum
Jakaś firma windykacyjna mogła wykupić dług i Cię teraz naciągają.

Gość gurgli
Konsultacja prawna byłaby wskazana to raz, a dwa że masz bodajże 14 dni na napisanie sprzeciwu.

Gość pawełreda
Wiem, że w tego typu sprawach ważny jest czas -mamy dokładnie 14 dni na odwołanie się . No i pewno lepiej by było aby pismo napisał jakiś prawnik , bo samemu nie damy rady sprecyzować fachowo takiego dokumentu.

Gość Aneta K
Czyli to może być jakaś pomyłka albo wyzysk? I teraz muszę wynająć prawnika do tego?

Gość csarla
Lepiej się pospiesz masz 2 tygodnie na wniesienie sprzeciwu do nakazu zapłaty. Mogą Ci sporządzić taki w kancelarii leksperto. To, że nie dostałaś wezwania do zapłaty nie jest dziwne, bo to e-sąd czyli pozwany dowiaduje się że toczy się przeciwko niemu postępowanie dopiero jak otrzyma nakaz.

Gość gość
Znam tego typu sprawy i rzeczywiście tak jest ,ze jesteś powiadomiony o tym jak już jest nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym i przychodzi do Ciebie pismo e-sądu.

Gość Aneta K
Czyli te e-sądy tak działają z automatu? Co za bezsens i człowiek ma tylko te parę dni na sprzeciw...

Gość csarla
Dlatego skorzystaj z tamtej kancelarii, bo jak to jakaś pomyłka to zrobią ci to za darmo i nakaz straci moc i nie będziesz miała postępowania egzekucyjnego.

Gość gość
Ow nakaz przyszedł za potwierdzeniem odbioru?

Gość gość
Takie masz dane sądu?Sekretariat Prezesa tel.: +48 81 478 16 00, 81 478 16 01 fax: +48 81 478 16 03 email: sek@lublin-zachod.sr.gov.pl ul. Krakowskie Przedmieście 76, 20-076 Lublin, piętro II, pok. 201

Gość gość
Zadzwon, zapytaj o co chodzi? Moze ktos sie pod ten sad podszywa i liczy na twoja naiwność? Na pewno nie płać. Sprawdź wszystko.

Gość gość
poszukaj w necie wzoru odwołania powołaj się na zarzut przedawnienia sąd z automatu odrzuci

Gość czeszkoo
Oni w tym e-sądzie mają czasem taki burdel, że sami coś mogli pomylić.

Gość gość
tak sie konczy wywalanie listow do kosza napewnodostalas od nich list ze jak nie zaplacisz skieruja sprawe do sadu i tak zrobili!!

Gość Aneta K
Płaciłam regularnie! Żadnych listów nie dostawałam, ale ty oczywiście kapitanie Obvious wiesz wszystko! To może być równie dobrze naciąganie i życzę ci takich samych problemów zobaczysz jak ja wtedy napiszę, że mogłeś nie wyrzucać listów do kosza...

Gość luklala
Nic się nie przejmuj takim gadanie, sama dostałam kiedyś pismo z e-sądu, potem napisałam odwołanie i okazało się, że pomyłka. Także takie czcze gadki innych, że "trzeba było płacić" olewaj, bo niby co płacić?

Gość Aneta K
Ogólnie sporządzono mi sprzeciw w leksperto i teraz czekam na decyzje.

Gość gość
Ile czekasz na tą decyzję i jak szybko Ci pismo zrobili?

Gość Aneta K
Pismo odwoławcze otrzymałam w 2 dni i wysłałam.

Gość kastrossa
Samo wniesienie sprzeciwu powoduje zatrzymanie całej tej machiny i równie dobrze e-sąd może się nie ustosunkować do niego. Ważne, że sprawa jest zatrzymana po wysłaniu sprzeciwu. Także, dobra robota Aneta.

Gość gość
REKLAMA

Gość gość
WARTO WIEDZIEĆ. . ORZECZENIE: nakaz zapłaty TREŚĆ: W nakazie zapłaty nakazuje się pozwanemu, żeby w ciągu dwóch tygodni od doręczenia tego nakazu zaspokoił roszczenie w całości wraz z kosztami albo w tym terminie wniósł sprzeciw do sądu. ŚRODEK ZASKARŻENIA : sprzeciw od nakazu zapłaty TERMIN DO WNIESIENIA: 2 tygodnie od daty doręczenia nakazu zapłaty Pozwanemu OPŁATA SĄDOWA: brak ! (zaleta dla Klienta) SKUTEK WNIESIENIA SPRZECIWU: - nakaz zapłaty traci moc, nie wszczyna się postępowania egzekucyjnego, brak komornika . MOŻLIWOŚĆ PRZYWRÓCENIA TERMINU: 7 dni od daty dowiedzenia się przez Klienta o postępowaniu, np. od Komornika UWAGI: Pozwany, o tym, że toczy się przeciwko niemu postępowanie dowiaduje się dopiero jak Sąd doręcza mu nakaz zapłaty wraz z pozwem i pouczeniem o sposobie wniesienia sprzeciwu

Gość gość
Doradzam kontakt z lexperto może pomóc w pismach od nakazu zapłaty.

Ja bym się poradziła prawnika przed wykonaniem jakiegokolwiek ruchu, tak na wszelki wypadek żeby nie było czasami gorzej działając na własną rękę.