Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pracodawca sie zmyl,jak rozliczyć pit?

Polecane posty

Gość gość

Moj maz od czerwca 2014ma umowe o prace ,ale w styczniu firma sie rozpadla,tel nikt nie odbiera,wlasciciel zniknal,a tu trzeba rozliczyc sie z tego okresu.skad ma teraz wziasc ten druk z zarobkami,co wysyla pracodawca? facet zostawil ludzi bez pracy i zniknal,skladek do zusu nie placil od listopada,raczej ludxiom rozliczen tez nie powysyla. Co teraz?

Gość gość
Nikt nie wie?

Isc do urzędu skarbowego i zglosic sprawę. Najlepiej napisac krótkie pismo, co i jak, i zaniesc je do US, dac na dziennik. Pozbierac wszystkie dokumenty, wydruki przelewów, itp. Dowiedziec się, jak się rozliczyc, i co wpisac. Wyczeszą tego pracodawcę.

Gość gość
napisz pismo do Urzędu Skarbowego żeby mieć podkładkę nie możesz rozliczyć bo nie masz podstawy (PITa )bo inaczej US będzie cię chciał ukarać

Gość gość
ja bym wzięła te dokumenty pokserowała i złożyła z wyjaśnieniem do us łącznie z okresem zatrudnienia i wysokością miesięcznych dochodów, wiem bo moja klientka miała podobno sytuacje i rozliczyła się na podstawie samych rachunków, a jeszcze najlepiej przed złożeniem wszystkiego idź do us i się zapytaj co zrobić z takiej sytuacji

Gość gość
nie zbagatelizuj sprawy// koniecznie pismo do US//i potem trzymaj pismo 5 lat kalendarzowych

Gość gość
Dzieki.wlasnie boje sie,ze maz dostanie kare,jak sie dopatrza. maz ma tylko umowe,kase dostawal do reki,wiecej niz na umowie,a i nie wiem czy to wazne,pracowal w Niemczech,ale umowe mial z Polakiem,podpisana w Polsce

Gość gość
i koniecznie weź potwierdzenie złożenia pisma (ksero) z pieczątką wpływu lepiej iść i powiedzieć prawdę nic potem bujać sie z us

Droga Autorko, niezaleznie od wizyty w US, warto się przejsc równiez do Państwowej Inspekcji Pracy, i tam nadac temat. Jesli chodzi o US, to nie ma się czego bac, zadnych kar nie będzie. Mogly by byc, gdyby mąz nic nie zrobił w tej sprawie, i przegapil termin składania PITu.

Gość gość
Ok,dzieki za odpowiedzi,zglosimy to w urzedzie skarbowym

Gość gość
Zadzwoń do swojego us, telefony znajdziesz w internecie, teraz każdy us ma swoją srtorę www. Tam Ci powiedzą co dokładnie masz napisać. Ja znam takie sprawy, miałam z tym do czynienia. Musisz wykazac wszystkie dane, które byłyby na picie, którego mąż nie dostał. Można to sobie wyliczyć na kalkulatorach internetowych (lista płac). Niestety temu pracodawcy prawdopodobnie nic nie zrobią, chociaż teoretycznie za jego zachowanie przewidziane sa kary. U nas we Wrocławiu US sobie z takimi nie radzi. Facet nie dawał pitów przez kilka lat i nic mu nie zrobili, teraz zniknął, pewnie znowu zmieni imię i nazwisko i dalej będzie robił to samo :/