Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

pierwszy przypadek odry ciekawe

Polecane posty

Gość odrosty
prawda? ja tez jestem pod wrazeniem :classic_cool:

Gość gość
Wierzcie dalej w te kity wciskane przez media

Gość na bielanach co niedziela
nie pierwszy ale pierwszy naglosniony

Gość gość
Sra ta ta ta odra była jest i będzie bo szczepienia wcale jej nie eliminuja. Na ospę też każdy szczepiony a każdy chorował i ja też chorowałam, żyję i mam się dobrze. Media robią nam pranie mózgu i nie ma co wierzyć w to co głoszą. Chorują i szczepieni i nieszczepieni

Gość gość
U mnie w rodzinie nikt nie chorował. Chyba Ci się odra z ospą myli :p

Gość gość
W zeszłym roku syn kuzyna - 2 lata, szczepiony MMR zachorował latem na odrę, zaraził się od innego dziecka też szczepionego. Szkoda, że takich przypadków się nie nagłaśnia.

Gość Albert_Ca_Mus
sa tematy ktore misie myla, to fakt ale sa tematy ktore mnie sie nigdy nie myla

Gość gość
W zeszłym roku syn kuzyna - 2 lata, szczepiony MMR zachorował latem na odrę, zaraził się od innego dziecka też szczepionego. Taaa... a potem się obudziłaś

Gość gość
Powikłania w przebiegu odry występują u ok. 30 proc. chorych Warto pamiętać, że groźna jest nie tylko sama choroba. Powikłania w przebiegu odry występują u ok. 30 proc. osób chorych, a większość z nich dotyka dzieci do piątego roku życia oraz dorosłych powyższej 20 lat. Najgroźniejsze powikłanie to podostre stwardniające zapalenie mózgu, występujące u 1 na 1700 do 1 na 3300 chorych. Ujawnia się ono od 4 do 10 lat po przejściu choroby i objawia się postępującym otępieniem, nasilającym się napięciem i sztywnością mięśni oraz drgawkami. Do śmierci dochodzi zwykle w ciągu 2 lat od pojawienia się symptomów. W latach 2007-2011 w Europie wystąpiło 38 przypadków podostrego stwardniającego zapalenia mózgu. Do innych zaburzeń, które mogą wystąpić w przebiegu odry, należą m.in. biegunka i silne odwodnienie organizmu, zapalenie ucha środkowego czy zapalenie płuc. Statystycznie w wyniku powikłań umiera od 0,7 do 2 osób na 1000 chorych.