Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Erykaa

Po jakim czasie Zus wypłacił wam chorobowe w ciąży?

Polecane posty

Gość Erykaa

Jestem na L4 od 3 mies, od dwóch mies chorobowe powinien wypłacić mi Zus, mój pracodawca dzwonił tam i mówili żeby przesłać numer konta na który mają przelewać pieniądze i podał im ten numer konta minęły 2 tyg a pieniędzy dalej nie ma, jak tak dalej pójdzie to chyba szybciej urodzę, jestem w 36 tyg ciąży, Po jakim czasie Zus wypłacał wam chorobowe?

Gość gość
nie pocieszę cię , pod koniec ciąży,

Gość gość
3 mies, im się nie spieszy, w międzyczasie kontrola

Gość gość
Ja dostałam w terminie w jakim zawsze przychodziła mi wyplata.

Gość Erykaa
to szczęściara z Ciebie

Gość gość
30 dni ma na wypłacenie zasiłku cos jest nie tak ze od 3 mies nie masz przelewu

Gość Erykaa
od dwóch, bo za pierwszy miesiąc płaci pracodawca, nie wiem dokładnie kiedy pracodawca złożył wszystkie dokumenty,( wiem że od tego momentu 30 dni) bo wiem że dwa tyg temu, dzwonił i powiedzieli że potrzebują mojego numeru konta to drugie l4 mam z góry wypisane na 2 mies ze względu na zagrożenie porodem przedwczesnym

Gość Erykaa
pamiętam że przy pierwszym dziecku pierwszy macierzyński przyszedł z opóźnieniem, potem już Zus wypłacał w terminie do 10 czy 15 każdego miesiąca, na L4 w pierwszej ciązy nie byłam

Gość gość
Jeśli pracodawca zatrudnia więcej niż 20 pracowników, to zus przelewa mu pieniądze, a pracodawca tobie.... Ja tak miałam i zawsze wypłatę dostawałam w terminie....

Gość gość
mi do max kilku dni po zakonczeniu zwolnienia tzn gin wypisuje mi co 3 tyg wiec jak sie konczy dane zwolnienie i dostaje nastepne, zanosze do pracy, z pracy idzie do zus i za pare dni mam za to poprzednie przelew teraz miałam do tego poniedziałku zwolnienie, nastepne mam do 15 marca a za to poprzednie juz wczoraj miałam kase

Gość gość
zawsze w terminie wypłaty, nigdy nie miałam poslizgu, a byłam 4 miesiące na L4, również nie miałam kontroli

Gość Erykaa
mój pracodawca ma mniej niż 20 pracowników, więc zus bezpośrednio powinien przelać

Gość gość
Wypłata z ZUS jest uzależniona od; - firma musi przekazać do odpowiedniego ZUS dokumenty na podstawie których, ZUS nalicza i wypłaca dalsze chorobowe ( jesli dokmentacja jest niepełna bądź są wątpliwości co do składników wliczanych lub nie do chorobowego - zaczyna się wymiana korespondencji pomiędzy ZUS i firmą co powoduje opóźnienia) - jesli dokumentacja przekazana przez firmę do ZUS była ok. to termin przekazania środków na Twoje konto zależny jest od ZUS Jeśli otrzymasz informację od firmy, że dokumenty złożono i wszystko było ok proponuję skontaktować się z Wydziałem Zasiłków (zapytaj pracodawcę do którego ZUS złozył Twoje dokumenty ) gdzie naliczają Twoje chorobowe i tam powinnaś uzyskać (...) Zobacz więcej

Gość gość
być może pracodawca coś nawalił i nie wypełnił wszystkich potrzebnych formalności, a ty o tym nie wiesz , najlepiej zadzwonić do ZUS i zapytać

Gość gość
ja dostawalam normalnie wyplate co miesiac

Gość gość
W listopadzie poszlam to dostalam dopuero w grudniu, po polowie chyba, a zas juz normalnie co miesiac

Gość gość
dwa mies musiałam czekać

Gość gość
dziewie się że tyle czekasz zamiast zadzownić