Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

czy mam szansę na alimenty od państwa

Polecane posty

Gość gość

wyszłam za mąż, urodziło nam się dziecko mąż jednak nie chciał pracować i utrzymywać rodziny nie dostawałam od niego pieniażków na dziecko odeszłam do swoich rodziców, nie pracuję i mnie i moje dziecko obecnie utrzymują moi rodzice od ojca dziecka nie dostaje nic minęło już pół roku od mojej wyprowadzki i mogą już składać pozew o rozwód bo od pół roku nic nas nie łączy czy mam szansę na jakieś państwowe alimenty? Czy dopiero jak się rozwiodę? Jak to załatwić nie orientuje sie w tym temacie nie sądziłam że tak długo nie będę otrzymywać od niego śródków na dziecko on cały czas rzuca prace pójdzie do jednej po miesiącu już mu się tam nie chce robić stara się robic na czarno tak, że z alimentami bezie ciężko cos od niego ściągnąć bo on wykaże że nie ma dochodu albo w końcu zapłaci ale jakieś marne grosze a potem zaś nie bedzie płacił jakis czas i tak to się bedzie ciągło... a dziecko potrzebuje na bieżaco wszystkiego

Gość gość
Zakladasz mu sprawę nawet mozesz być mezatka dostajesz wyrok , facet nie płaci sprawa do komornika jesli on nie sciagnie to da papier do funduszu alimentacyjnego i kase dostaniesz na 1 dziecko góra 500zl

Gość gość
na alimenty z funduszu mam wówczas szanse jak podasz byłego męża lub jeszcze obecnego o alimenty on się będzie uchylał wówczas możesz się ubiegać z funduszu ,nie obejdzie się bez komornika który będzie musiał od twojego byłego męża te alimenty wyegzekwować bo mąż i tak będzie musiał je oddać państwu . Bo jeśli nie podasz ojca dziecka o alimenty to niestety z funduszu nic nie dostaniesz ,musisz mieć wszystko udokumentowane .

Gość gość
masz *

Gość gość
dzięki za odpowiedzi pismo o alimenty od niego napisałam i czekam może sam zapłaci od siebie bo może jednak nie bedzie chciał miec komornika tak byłoby szybciej rozdzielnośc majatkową już mi tez podpisał a rozwód to tylko kwestia czasu

Gość gość
Ale to, że wyslalas do niego pismo nie ma nic do rzeczy. Takie sprawy załatwia się przez sąd. On nadal nie będzie płacił i żaden komornik nic mu nie zrobi póki nie będzie miał wyroku sądu i potwierdzenia, ze uchyla się od niego. Takich spraw nie załatwia się wysyłając pismo do faceta tylko składa się w sądzie pozew o alimenty. Bo póki co sama sobie robisz pod górkę i wszystko opozniasz starając się tak załatwić sprawę. A co jak nie będzie nadal placil? Ty nie będziesz miała oficjalnego, urzedowego potwierdzenia i nic nie zrobisz.

Gość gość
Do niego możesz pisać ,ale to nic nie da,wniosek musisz złożyć do sądu ,kiedy jesteś w trakcie rozwodu możesz też z tym pozwem rozwodowym jak i alimentacyjnym (kopią) iść do Mopsu i być może uda się coś załatwić np pomoc celową ,dopóki wyroku nie będzie nie dostaniesz stałej pomocy .