Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Jakie kolory widzicie?

Polecane posty

Gość gość
przestańcie z tą sukienką, wszędzie ta sukienka, ona jest naprawdę CZARNO-GRANATOWA

Gość gość
nie ogarniam, ale wszędzie na fejsbuku to wstawiają :/

Gość gość
nie wiem jakiego jest koloru, mogę tylko powiedzieć co widzę na zdjęciu biały, może perłowy, lekko błyszczący i ciemny złoty, może brąz?

jak mozna widziec tam bialo zloty trzeba miec cos z oczami

Gość gość
jeśli widzicie złotąto odchylcie sobie monitor i zobaczycie granatową

Gość gość
Bez kitu! Monitor do tyłu - sukienka granatowo-czarna, do przodu - złoto biała :classic_cool: Zagadka rozwiązana :classic_cool:🖐️

Gość gość
http://www.nytimes.com/interactive/2015/02/28/science/white-or-blue-dress.html?_r=0 x Biały, perłowy i pochodne, zależnie od światła, wpada w niebieski, lub niebieski wydaje się być białym. Złoty, brązowy będzie czarnym. Od czarnego do granatu bardzo blisko. I nie ma to nic wspólnego z oczami, raczej z mózgiem. Chociaż dziwi mnie, że ktoś na TYM zdjęciu widzi niebieski i jeszcze bardziej, że widzi granatowy :D

Gość gość
Spierrrrdalaj z tą sukienką.

Gość gość
U mnie odchylenie monitora nic nie zmienia :D

Gość gość
Laska nie wstawiłaby zdjęcia BIAŁEJ sukienki do oceny, jeżeli cie na zdjęciu sprawiałby, że wygląda jak niebieska, bo to mijałoby się z celem. Na moim monitorze jest niebieska czy tam granatowa niezależnie od ustawienia monitora.

Gość gość
ja też tego nie rozumiem ustawiam oświetlenie monitora i zawsze jest chabrowa

Gość gość
To zagadka trolla, normalni widzą tam niebieski, ale trolle mówią, że biały i złoty, na co niektórzy normalni się nabiorą i wgapiają w sukienkę.

Gość gość
Ja żadnym trollem nie jestem i widzę wyraźnie kolor biały i złoty, a sukienka w rzeczywistości jest czarno - niebieska...

Gość gość
Niech amerykańscy naukowcy zbadają dlaczego tak jest, tzn nie patrząc na materiał tylko na różnice w oczach i mózgach ludzi, którzy widzą tam biały i ludzi widzących niebieski ;) Ale pewnie juz zbadali.

Gość mały trolling
Zbadali :) Chodzi o przyzwyczajenie mózgu do tego, że czasem widzi jakiś kolor w cieniu. Ale coś nie tak idzie z interpretacją tego cienia u osób widzących biały :P błecheche

Gość gość
Niebiesko-czarna i choćbym chciała i się starała to nie jestem w stanie zobaczyć tam białego i złotego. Próbowałam :p

Gość gość
biało złota, to jest śnieżno-biały kolor tylko stoi pod światło na wystawie.

Gość gość
złoto-biały daltoniści j****i:D

Gość gość
różowy

Gość gość
Za pierwszym razem jak patrzyłam była złoto biała, a za drugim niebiesko czarna, nie zmieniałam ustawienia kąta monitora. Dziś mówili o tym teście w tv, nie pamiętam tylko w jakim programie.

Gość gość
Wpiszcie sobie w google "test koloru sukienki" i wejdzcie na linki na portalu polityka czy onetu i przeczytajcie o co chodzi, czemu różni ludzie widzą inaczej, zamiast wyzywać się od daltonistów 🖐️

Gość gość
"Zatem powtórka z biologii. Ludzkie oko rozróżnia kolory, bo jest wrażliwe na różne długości fal światła – odbitego, emitowanego albo przepuszczanego przez obiekty, na które spoglądamy. Nasz układ nerwowy rejestruje ten proces tak, by wychwytywać informacje o kolorze od czopków oczu (światłoczułych receptorów). Mózg przetwarza następnie sygnały w obrazy – widzimy więc obiekty w określonym kolorze. „Nasz układ wzrokowy jest tak skonstruowany, że odrzuca informacje niepotrzebne, a wydobywa tylko te kluczowe – tłumaczy neurolog Jay Neitz z Uniwersytetu w Waszyngtonie. – Ludzie różnią się jednak znacznie pod tym względem”. Co oznacza, że proces rejestrowania kolorów wygląda u każdego nieco inaczej. „Nic nas bardziej nie różni” – przyznał Neitz. Zatem za odmienną percepcję koloru sukienki odpowiadają, jego zdaniem, właśnie drobne, niepozorne różnice indywidualne. Decyzję o tym, jaki odcień dostrzegamy, mózg podejmuje szybko – w przypadku różnych osób koncentruje się na innych przesłankach, kolorach, inną wagę przywiązuje do natężenia światła, intensywności, odcieni. Jeśli zatem nasze oko nie rejestruje w pełni koloru niebieskiego – sukienka wyda się biało-złota. Jeśli nie absorbuje złotego – wtedy patrzący zobaczą raczej niebieski i czerń. "

Gość gość
jakaś masakra zawołałam synka ma 5 lat ja widzę tam biały i złoty i choćbym nie wiem jak patrzyła to niebieskiego i czarnego nie widzę, a on mi mówi że tam jest niebieski i czarny :) hahahaha