Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hogi

czyje dziecko zaczęło późno mówić?

Polecane posty

Gość hogi

Mój synek ma 2 l i 3 miesiące i mówi pojedyncze wyrazy czasem pół wyrazu czasem widzę ze próbuje ale nie wypowiada. Parę słów mówi bardzo ładnie. Jego rówieśnicy juz składają zdania a mojemu to idzie powoli...

Gość gość
idź do logopedy, nawet prywatnie nie zaszkodzi a możesz pomóc,

Gość gość
moja córka zaczęła mówić po skończeniu 2 lat, od razu poprawnie to znaczy nie mówiła w ogóle po swojemu,

Gość gość
Pierwsze 19 miesięcy zdaniami, drugie 29 miesięcy zdaniami. Ta sama płeć, poziom inteligencji również, jakby ktoś pytał. W tej chwili to nastolatki.

Gość gość
Logopeda i laryngolog nie zaszkodzą. Może mieć wysięki w uszach co powoduje niedosłuch. To bardzo częste u małych dzieci.

Gość gość
Jeśli już to neuroloopeda i psycholog, ale spokojnie ;-) pracuje w przedszkolu i zawsze zdążają się takie dzieci, jeśli rozumie co do niego mówisz, jesl izapytany pokaże auto, lale, piłkę, kaczkę " pokaż słonia " itp. Wiesz czasem brak rozwoju mowy świadczy o spektrum autyzmu ale norma do 3 roku życia jest... Może mieć zaburzona integrację sensoryczną....co do chodzenia prywatnie to odradzam ( specjalista w tedy chce zarobić i często robi diagnozę na wyrost) lepiej poszukaj poradni z neuroloopeda i specjalistą od wczesnego wspomagania rozwoju. wtedy masz pewność że są tam specjaliści diagnozujacy poprawnie małe dzieci.... Z prywaty ; mój syn zaczął mówić jak skończył 3 lata, ja wtedy kończyłam studia, latalam po specjalistach bo nasluchalam się duzo o autyzmie i bałam się ze ma to....mowa się ruszyła, co prawda chodził na Si ale to tyle. dziś ma 12 lat i jest 2 w klasie... Choć humanista z niego marny ;-)

Gość gość
Autorko mój też miał 2,5(październik zeszłego roku) jak zaczął mówić pojedyncze słowa.Wcześniej nic,nawet mama i tata nie mówił.Dostałam skierowanie psychologa i logopedy,ale zanim przypadł termin wizyty,synek zaczął mówic z dnia na dzień.Dziś nawija jak katarynka całymi zdaniami:)są jeszcze słowa,które mówi dość niewyraźnie ,ale jest ok

Gość gość
po co do logopedy:/ chłopcy zaczynają puźniej mówić,mój tez w wieku 2 lat mówił pojedyncze słowa,w wieku 2,5 roku poszedł do przedszkola i zaczął coraz wiecej mówić a teraz ma 4 lata i buzia mu sie nie zamyka,więc nie martw się każde dziecko zaczyna muwić kiedy jest na to gotowe

Gość gość
moim zdaniem, nie ma powodu do niepokoju, jak mówi pojedyncze słowa, to niebawem zacznie zdaniami..

Gość gość
mój zaczął nadawać tuż przed 3 urodzinami. Byłam wczesniej u logopedy, ale nic nie stwierdziła, kazała czekać, poczekałam i teraz jest ok.

Gość gość
ludzie, to MIT ze chlopcy zaczynaja pozniej mowic, logopedzi sami sie zastanawiaja skad sie wziely takie mity

Gość gość
z tego co czytałam, to zaczynają później ale to jest ok. miesiąc tylko później :D

Gość gość
Mój syn zaczął mówić jak skończył 3,5 roku ,wszystko z nim w porządku .

Gość gość
mój ma w kwietniu 4 lata i też nie gada :( tylko parę słów mama tata nie i cziłała ;) psycholog powiedziała że jest rozwiniety ponad poziom rówieśników, bystry, inteligenty... wszystko rozumie, słuch cacy, tylko nie gada... raz czy 2 wypsło mu się babcia... nie ma potrzeby mówienia, tak wszyscy mówią a ja martwię się coraz bardziej bo odnoszę wrażenie że to jakaś blokada psychiczna....

Gość gość
To ja z 11:30.Do Osoby powyżej-wiem ,że się martwisz,ale jeśli lekarze mówią,ze jest ok,to pozostaje ci tylko czekać.Na pocieszenie powiem ci,ze lekarz powiedzial mi,że miał w swojej karierze przypadek chłopca,który w wieku 7 lat zaczął dopiero mowić.Wcześniej nic ,ani jednego słowa i nagle z dnia na dzień ruszyło.

Gość gość
http://www.272slowa.pl/ poczytajcie! i proszę nie pisać że brak mowy w wieku 2-3 lat to norma!!! to spore opóźnienie w mowie. Normą jest wypowiadanie ok 300 słów do 2 lat!

Gość gość
To wobec tego większość dzieci,które znam jest opóźniona:D

Gość gość
dziś no chyba wiekszośc dzieci jest opóźniona :p 300 do 2 lat - no w sumie jak przez 30 dni po 10 razy mama powie to normy spełni :))

Gość gość
to ja od 4latka... myślałam że jak we wrześniu pójdzie do przedszkola to coś ruszy bo nikt nie będzie rozumiał jego aaa aa... ale babka mówi że on świetnie sobie radzi....

Gość gość
moja córka ma 18mcy i nawija słowo za słowem, codziennie coś nowego. do 24m to już będzie gadać jak szalona

Gość hogi
Jejku nie przekomarzajcie się. Kazda mama sie marti o swoje dziecko. Kurcze mój dopiero nie dawno skonczyl 2 latka wiec jeszcze chwile poczekam i zobacze czy beda postępy. Kolezanki synek młodszy był o 1,5 miesiąca ale mówi normalnie zdaniami a gaduła taka... Takze nie ma reguły. Dziękuje za wasze wpisy :)