Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...
Zaloguj się, aby obserwować  
Gość Katrin02

Menopauza Progesteron Biosteron Implant podskórnyy z progesteronem

Polecane posty

Gość Katrin02

Nadmienię, że jestem po czterdziestce, okres zatrzymał się jakieś cztery miesiące temu. Na rok przed tym był on bardzo rozregulowany raz skąpy, raz trwający trzy tygodnie. Z objawów klimakterium jakie mnie dręczą to : zaburzenia snu, uderzenia gorąca ale bez zlewnych potów, pogorszenie nawilżenia skóry, pogorszenie widzenia, uporczywy nabrzmiały brzuch, nagły wzrost wagi. Lekarz oczywiście próbował ratować mnie HTZ ale niestety na wszystkie bardzo źle reagowałam. Soja odpada - jestem na nią uczulona. Poszłam zatem do niego z pytaniem czy progesteron w kremie mógłby być dla mnie alternatywą. Stwierdził, że jak najbardziej, że zła tolerancja HTZ prawdopodobnie spowodowana była zawartością estrogenu. Powiem szczerze, że doznałam totalnego barana.....dlaczego wcześniej sam nie zasugerował mi takiego rozwiązania. Ale spotkała mnie jeszcze inna niespodzianka. W związku z tym, że wyraziłam chęć stosowania progesteronu, on zaproponował mi , według niego, lepsze i wygodniejsze rozwiązanie. Mianowicie implant podskórny.wielkości zapałki, na trzy lata, który w swoim składzie ma tylko progesteron i przez cały czas wydziela minimalne i równe dawki tego hormonu. Podobno jest on dostępny w Polsce dopiero od dwóch lat. Dodał jeszcze, że jest to proces w każdej chwili odwracalny, gdym źle się czuła. Stwierdził również, że coraz więcej lekarzy na złagodzenie dolegliwości klimakterium, proponuje założenie Mireny, która również ma w składzie tylko progesteron, implant ma być wygodniejszym i bardziej komfortowym rozwiązaniem. Zabieg trwa 5 minut i wszczepia się go w wewnętrzną stronę ramienia. Dodam, że jego propozycja nie jest podyktowana chęcią zarobku, ponieważ implant można kupić samemu w aptece tak jak Mirenę, a jego założenie mieści się w cenie wizyty.Czy słyszałyście coś o tym ? Czy faktycznie tego typu systemy pomagają ? Szukam również informacji na temat doustnego DHEA.

Bądź aktywny! Zaloguj się lub utwórz konto

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony

Utwórz konto

Zarejestruj nowe konto, to proste!

Zarejestruj nowe konto

Zaloguj się

Posiadasz własne konto? Użyj go!

Zaloguj się
Zaloguj się, aby obserwować