Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Zła`

pożyczanie pieniędzy rodzinie

Polecane posty

Gość Zła`

Mój mąż pożyczył bratu na drogi samochód całość kwoty, zgodziłam się, ale na określony czas. Minął rok, prosiłam męża, żeby już pieniądze wpłynęły na konto jednak mąż stwierdził, że nie potrzebujemy tych pieniędzy obecnie i brat nie musi się spieszyć ze spłatą. Brat męża ma pracę, zarabia sporo, jego żona też ma pracę. Pieniądze te były męża przed ślubem, jednak ja też miałam pieniądze przed ślubem i teraz są one na wspólnym koncie. Traktujemy je jako wspólne na wspólne mieszkanie, które chcemy niedługo zakupić. Ale mąż swoje- że nie musi tego ze mną konsultować bo to jego pieniądze, że i tak leżą na koncie i nic z nich nie ma. Rodzina męża jest dziwna, wszyscy generalnie pożyczają co jakiś czas duże kwoty pieniędzy, bo wiedzą, że ja sporo też zarabiam i że zbieramy na mieszkanie każdy grosz, więc wychodzą z założenia, że mamy to mąż może pożyczać. Uważam, że mąż przekroczył granicę nie uzgadniając ze mną przedłużenia terminu pożyczki dla brata i jestem bardzo zła na tą sytuację. Co powinnam zrobić według was? A może przesadzam?

Gość gośćmaja
Pieniądze powinny "pracować" na lokatach a nie tak sobie leżeć. JA nie pożyczam nie rozmawiam o zarobkach,nikomu nic do tego ile mamy kasy i co z nią robimy. Gdyby chodziło o jakieś ważne życiowe problemy jakaś operacja kogoś z rodziny czy coś w tym stylu to bym pożyczyła, ale nie pierdoły, niech sobie kupują takie samochody na jakie ich stać. Ale jak twój mąż ma takie podejście to trudno może być to zmienić.

Gość gość
taka prawda, że najgorzej jest pożyczyć pieniądze zaufanej osobie takiej jak siostra, przyjaciólka, brat, kumpel. ciocia.

Gość gość
ja pozyczam ale male kwoty (100-200 zł) i tylko takiej osobie ktora oddaje w terminie. Raz nie odda wiecej nie pozyczam. Tyle. Kilka tysiecy nie pozyczylabym chyba ze z podpisaniem umowy to moze