Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Idziecie rodzić z własną szczepionką p wzw typu B dla dzidzi???

Polecane posty

Gość gość

Jak w temacie. Proszę o pomoc jak to rozwiązać. Wiadomo, że nasze ubogie państwo refunduje najtańszą szczepionkę p/wzw typu B czyli Euvax, podobno nie ma on już rtęci od paru lat, ale przecież nie mamy gwarancji, czy seria użyta do zaszczepienia naszego dziecka nie została wyprodukowana jeszcze w czasach, gdy rtęc była... poza tym opakowania zbiorcze wielu szczepionek czasem zawierają rtęć... chcac zaszczepic dziecko bezpieczniejszą szczepionką Engerix jak robicie? przynosicie ja ze sobą do szpitala i dajecie położnej? a receptę jak załatwić dla dziecka, którego jeszcze nie ma na swiecie, czy lekarz POZ wypisze mi taką receptę na mnie??? pomóżcie proszę:)

Gość gość
Nie, moje dzieci były szczepione zarówno Euvaxem, jak i Engerixem i wszystko jest w porządku.

Gość gość
ok ale jakies ryzyko jest więc dlaczego nie próbować go ominąć?

Gość gość
Nie popadaj w paranoje :)

Gość gość
Mam dwójke dzieci, starsze było szczepione Euvax obie dawki, młodsze było zaszczepione w szpitalu euvaxem a później engerixem. Oboje po szczepieniach ok. U nas było tak że szpital nie wyrażał zgody na przyniesienie szczepionki "z zewnątrz " ze względów że niby niewiadomo jak przechowywane itd. Najlepiej odwiedzić szpital lub przedzwonić czy możesz mieć swoją szczepionke

Gość gość
zastanów się, wolisz szczpeionke za 40 zł z Belgii czy za darmo z Koreii kto wie jak była przewozona taki kawał drogi

Gość gość
jak to szpital nie wyrazał zgody, poj.... muślenie a raczej brak myslenia takiego szpitala przeciez szczepionka jest z apteki i wiadomo, że była dobrze przechowywana przeciez ludzie nie kupowaliby szczepionki po to, by ja zmarnować, ogrzac czy cokolwiek poj.... kraj

Gość gość
no wole z Belgii, ale ona nie kosztuje 40 tylko 60 zł, z Korei to nie mam zaufania, tak jak do daewoo :P

Gość gość
euvax to syf! oczywiscie,ze jest w niej thiomersal! nakupowali najtanszego syfu z korei i szprycują tym szajsem maluchy, o których NIC nie wiedzą.

Gość gość
dzidzi :-S wiecie ze rteci nie ma w szczepionkach od lat 90tych? wiecie ze jezeli jestescie starsze niz rocznik 89 to na bank bylyscie szczepione szczepionka z rtecia i jakos autyzmu nie macie?

Gość gość
Ja rodziłam w warszawie przy porodzie zgłosiłam, że chcę energii , zaszczepili małego , a potem mąż w IP zapłacił, paragon potrzebny był do wypisu

Gość gość
Miało być engerix

Gość gość
jakos w ulotce jest napisane, ze euvax nie ma rtęci od 2012 r. a nie od lat 90. mozna trafic na partię z 2012 r. bo ma termin np do 2017 i co? mam ryzykować? może byłysmy szczepione przed 1989r. ale wtedy nie było alternatywy bez rteci, a teraz jest, wiec dlaczego nie skorzystac? masz opory przed kupnem modnego ciucha, smartfona itp., bo w latach 80 to czy tamto???

Gość gość
oczywiście, że w szczepionkach JEST rtęć. zainteresuj się nim palniesz taką gafę, powtórzoną z byle materiału z "pytania na śniadanie". przede wszystkim-czytajcie ulotki! kolejny kwiatek. tym razem MMR II: "Kod ATC: J 07 BD Szczepionka M-M-R II zawiera liofilizowane, żywe, atenuowane wirusy: (1) odry, wyprowadzony z atenuowanego szczepu Enders – Edmonston, namnożony w hodowli komórek zarodka kurzego; (2) świnki, szczep Jeryl Lynn (poziom B), namnożony w hodowli komórek zarodka kurzego:, (3) różyczki, szczep Wistar RA 27/3, namnożony w hodowli ludzkich komórek diploidalnych fibroblastów płucnych (WI-38)." ma-sa-kra... obce dna, żywe wirusy, aluminium, rtęć, co jeszcze będą walić w noworodka jak już bezmyślnie pozwolicie wstrzyknąć cały ten syf?

Gość gość
mmr nie dostaje noworodek tylko ponad roczne dziecko, ale z rtęcią to się zgadzam, dla mmr akurat nie ma odpowiednika bez rtęci my tez byłysmy szczepione mmr i jest ok?

Gość ggosc
nie szczepcie, za 10 lat bedziemy mieli katastroficzna liczbe zachorowan na choroby ktore teoretycznie nie powinny juz istniec. zawsze znajdziecie w szczepionkach cos co jest 'fe' dla waszych dzieci: rtec, aluminium, rodzaj chodowli szczepow. TAK, SZCZEPIONKI ZAWIERAJA TE SUBSTANCJE, BO TAK SIE JE PREPARUJE! ale co tam, polka madrzejsza od lekarzy. lepiej przeciez patrzec na umierajace na odre dziecko w wieku 10 lat niz zdrowego niemowlaka ktory po szczepiace poplacze sobie 5 minut i po krzyku.

Gość gość
zdrowie ludzi szczepionych przed 89 rokiem jest dowodem na to ze te szczepionki sa bezpieczne, a nie powodem kurczowego trzymania sie wynalazkow lat 80tych. zastanowcie sie ile znacie osob w swoim wieku ktore mialy powiklania poszczepionkowe? na pewno niewiele. wiec o co tyle krzyku teraz? badanie ktore wykazalo zbieznosc miedzy szczepionkami a autyzmem zostalo zdyskredytowane dawno temu.

Gość gość
tu autorka bałam się zadać pytanie przypuszczając, jak się to skończy, czyli kłótnia zwolenników z przeciwnikami szczepionek ale nie o to chodziło JA CHCE SZCZEPIC tylko pytałam, jak załatwic lepszą szczepionkę!!!! i czy któraś z Was przyszła do szpitala z własna szczepionką

Gość gość
Autorko zapytaj w swoim szpitalu czy nie mają odpłatnego engerixu.

Gość gość Sylwia
Ja miałam receptę wypisaną na siebie przez lekarza ogólnego. po receptę zgłosiłam się niecały miesiąc przed planowanym porodem. następnie receptę zanieśliśmy do apteki i opłaciliśmy szczepionkę. jak urodziłam, mąż pojechał po zarezerwowaną wcześniej szczepionkę, wziął ją do termosu i przywiózł do szpitala. tylko w szpitalu odrazu po narodzinach zaznaczyłam, że chcę aby dziecko było szczepione engerixem

Gość gość
Po co szczepicie ne Hep B noworodki? Wiecie wogole jak mozna zalapac Hep B?

Gość gość
Szczepimy po to zebyś miała zagadkę.

Gość gość
Szczepisz i tylko taka masz odpowiedz?

Gość gość
Autorka kieruje podziękowania do Sylwii, zrobie tak samo, bo w moim szpitalu nie mają Engerixu tylko Euvax dostarczany przez Sanepid.

Gość gość
17.59 a nawet jezeli mam taka odpowiedz to guzik ci do tego. Masz dzieci? To sie swoimi interesuj a nie cudzymi.

Gość gość
Mam dzieci. Zreszta to chyba nie ma nic do rzeczy. Co sie tak unosisz? A moze uderzylam w czuly punkt? Szczepisz bez zastanowienia nawet nie wiesz na co a pozniej plujesz jadem na Kafe. I zeby bylo jasne, szczepie swoje dziecko, ale nie podaje mu czegos w pierwszej dobie zycia co jest mu zbedne. Mam wrazenie ze ty podalas a nawet nie masz pojecia jak mozna sie zarazic Hep B 🖐️

Gość gość
Nie trafiłaś w żaden czuły punkt kwoczko. Pilnuj swojego nosa i swoich dzieci. Jesteś pewna że jutro się nic nie wydarzy i dziecko nie będzie potrzebowało krwi? Ach no tak Ty masz szklaną kulę i wiesz, że nie.

Gość gość
Nie wiem czemu mowisz do mnie kwoczko. Moze jakies komlpeksy z ciebie wychodza. Mniejsz a tym. Zakladasz ze nie szczepilam wcale na Hep B? Czytanie ze zrozumieniem sie klania. Jak bedziesz miala jakies argumenty to chetnie porozmawiam, a narazie nie mam nawet jak sie odniesz do twojej wypowiedzi.

Gość gość
Ja tam do porodu własne łóżko zabieram. Więc i szczepionkę, tym bardziej. Zastanawiam się jeszcze nad własnym statywem do kroplówki, pewnie wezmę, co mi szkodzi. Przezorny zawsze ubezpieczony, lepiej dmuchać na zimne.

Gość gość
Niczego nie zakladam. To jakas nadinterpretacja z Twojej strony. Chcesz porozmawiac i wymienic sie spostrzezeniami na temat szczepienia p/wzw b? Zapraszam do siebie, wymienimy sie dyplomami, wypijemy kawke i podyskutujemy. Ze zlepkiem liter nie mam zamiaru.