Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Pytanie tylko do katolików

Polecane posty

Gość gość

Tytuł taki a nie inny dlatego żebyście darowali sobie zbędne komentarze... Wiem oczywiście że w tym momencie kłania się Pismo Święte ale czy może ktoś z Was wie czy ludzie wybrani przez Boga oznacza wyłącznie "osoby zakonne" czy mogą to być także "zwykłe" że tak powiem nie zakonne, których Pan Bóg wybrał do wypełnienia jakiejś szczególnej roli w swoim życiu. Bardzo proszę tylko o poważne odpowiedzi.

To jest pytanie do teologa. Mi sie wydaje, że każda osoba głęboko wierząca ma coś podobnego. Czasem udaje mi się cos fajnego dokonać ale czesto i nie ale wierzę nie chcę umierać jako niedowiarek czy tam nie praktykujący. Dobry temat na okres wielkopostny. Jeżeli coś próbuję zrobić, na przykład pomogłem ostanio zaliczyć komuś pracę wbrew wykładowcom ponieważ uważam, że ważny jest człowiek a nie każdy ma talent do pisania. mam z tego powodów trochę kłopotów ale jaka duma mnie przepłenia i czuję duchowe wsparcie Jezusa, ducha, Maryi i mam nadzieję Boga oraz Aniłów Stróżów. takich przykładów mogę mnozyć, Każdy może miec taką swoją mała misję. W piątek idę na drogę krzyżową. Polecam rozmowę z dychownym. Jestem osoba samotną.

Gość gość nr 6
Przecież wielu świętych nie było duchownymi, ani osobami zakonnymi. Byli wybrani przez Boga do jakiegoś czynu, działania, pracy, więc ten zwrot, nie może dotyczyć tylko powołania do stanu kapłańskiego, czy zakonnego. Ważne jaki jest kontekst w którym zostało to wypowiedziane? Kto to powiedział i w jakich okolicznościach? Od tego może zależeć prawidłowe oczytanie znaczenia.

Gość gość
Dziękuję za wypowiedzi. W sumie interesująca mnie odpowiedź została w nich zawarta.

Gość gość
Zależy od kontekstu. Do życia, miłości, świętości jest powołany każdy człowiek. A np. do interpretowania nauki Kościoła kapłani...

Gość gość
Zgadzam się z gościem z 15.27.

Gość gość
Tak tylko że ja miałam właśnie na myśli jeszcze coś więcej niż powołanie do życia, miłości itp i do czegoś innego niż kapłaństwa. W każdym razie już chyba znalazłam odpowiedź dziękuję.

Gość gość
Każda osoba jest wybrana przez Boga, każdy jest powołany do świętości! :)