Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gość

Czy to norma...

Polecane posty

Gość gość

Czy mam mądre dziecko? w marcu skończy 2 latka a już liczy do 10. Jak to jest u waszych dzieci?

Gość gość
a moje liczy juz do miliona...

Gość gość
Ale ja pytam poważnie, nie mam kontaktu z innymi dziećmi, nie wiem kiedy dziecko liczy do 10, proszę o poważne odpowiedzi

Gość gość
Ja mam blizniaki i moje maluchy liczyc sie do 10 nauczyly jak mialy 3 latka.. ale nie uwazam ze sa głupie czy cos bo sie np nie nauczyły jak miały 2 latka kazde dziecko jest inne i inaczej sie uczy jedne szybciej drugiej wolne :) pozdrawiam

Gość gość
Liczenie do 10jest jak wierszyk. Nic szczególnego. Moja tez ok 2 lat liczyła. Teraz ma 2,5 i liczy tez po angielsku, zna kilkadziesiąt piosenek, kolory polskie i odpowiedniki angielskie, swoj adres, imiona i nazwiska wszystkich z rodziny, nr tel i wiekszosc liter. Liczenie w zakresie 10to jest cos. Moja nie umie. Np stawiasz 5 jabłek, zamierzasz jedno ile jabłek zostało.

Gość gość
No to twoja córka to geniusz...

Gość gość
bez kitu, to bardzo mądra dziewczynka...

Gość gość
Ale w sensie, że umie dodawać, odejmować, mnożyć, dzielić? Czy wymienić po kolei bezmyślnie liczby? Bo jak to drugie, to raczej norma, a jak pierwsze, to bardzo bystre dziecko.

Gość gość
Dodawać, odejmowac, mnożyć, dzielić w wieku 2 lat? Ludzie opamietajcie się!!!

Gość gość
No to by było ponad normę. Wymienić po kolei 10 słów to nie jest jakaś wielka sztuka dla 2 latka, już bez przesady.

Gość gość
A twoje dziecko co w wieku 2 lat umialo?

Gość gość
Nic ponad normę. Wierszyki jakieś mówiło krótkie, liczyć do 4-5, ze zrozumieniem.

Gość gość
Liczy- tzn. policzy konkretne przedmioty albo poproszona poda konkretną ilość? Powiesz jej- podaj siedem łyżeczek, policzy i poda? Zapytasz ile drzew tu rośnie i policzy że pięć? Bo jeśli to liczenie to wymienianie kolejno liczb od 1 do 10 to owszem, nic wyjątkowego...

Gość gość
Jasne ze tylko liczy od 1 do 10. A ty znasz dziecko które w wieku 2 lat poda np 7 łyżeczek?

Gość gość
"Jasne ze tylko liczy od 1 do 10. A ty znasz dziecko które w wieku 2 lat poda np 7 łyżeczek?"- nie, nie znam, natomiast dwulatki automatycznie wymieniające liczby (alfabet, wierszyki, piosenki itd) znam, to akurat norma, dziecko w tym wieku jest w stanie nauczyć się na pamięć praktycznie wszystkiego. W takim sensie owszem, liczenie jako zapamiętanie ciągu liczb to norma. Liczenie jako określanie wartości byłoby wyjątkową zdolnością.